Sport

2013.09.19. 19:44

A Dunaferr úszói utánpótlás szinten is bizonyítanak

A felnőtt sportolók mellett a kisebbek is jeleskedtek az idén nyáron, a dunaújvárosi úszótehetségek több fronton is bizonyítottak.

Gallai Péter

A Dunaferr SE berkeiben sok gyerekkel foglalkoznak az úszóedzők, hiszen fontos az utánpótlás képzése is. Idén több fiatal is remek eredményekkel gazdagította a klub eredménylistáját a korosztályos, országos versenyeken: Kovács József és Gyenese Ágnes tanítványai, Barócsai Petra, Böde Laura, Fekete Dóra, Dort Bence, Farkas László és Sós Luca.

Utóbbi kislány produkciója külön kiemelendő, Luca ugyanis az ép úszókkal is versenyez, a gyerek ob-n például harmadik lett a váltóval, de betegsége miatt idén a paraúszók között is megmérette magát. Nem is akárhogyan, a tizenkét esztendős dunaújvárosi kislány a montreáli világbajnokságon fantasztikusan debütált az S10-es kategóriában, például 100 pillangón ötödik, 200 vegyesen pedig hatodik lett, amit saját költségén vele utazó trénere, Gyenese Ágnes mindent felülmúlónak nevezett:

– Ilyen fiatalon egyből berobbant az élvonalba, nagyon büszke vagyok rá. Amire az olimpiát rendezik, pont annyi idős lesz, hogy indulhasson, szerintem jó reményekkel. Az eredményei alapján szövetségi támogatásban is részesülhet a folytatásban.

Farkas László (jobbra fent), Sós Luca, Gyenese Ágnes edző, Fekete Dóra, Barócsai Petra – az eredményes fiatalok(Fotó: Ady Géza)

A főszereplő szerényen mondta: ő bizony nem bízott annyira magában a világbajnokság előtt:

– Nagyon erős mezőnyben szerepeltem, ennek ellenére, pillangón két másodperccel javítottam meg egyéni csúcsomat, amit egészségesek versenyén értem el. Előzetesen már a finálénak is örültem volna, de persze mindenki nagyon büszke volt rám, főleg a családom, hogy ilyen jól szerepeltem.

A versenyszerűen hat esztendeje úszó lány a világbajnokság után már tudja, hogy mi a következő nagy célja. Természetesen az olimpia motiválja, hiszen minden sportoló álma, hogy az ötkarikás játékokon a magyar válogatottban szerepelhessen.

 

A kapitány nem féltette a lányokat

Dr. Sós Csaba, a magyar csapat kapitánya így beszélt a vb előtt az újoncokról, így Lucáról is: – Ők egyelőre csak pislognak, mindenre rácsodálkoznak, ez életük első komoly nemzetközi versenye, de nem féltem őket, nagyon vagány lányok, akik odateszik majd magukat, ha kell. Azt várom tőlük, hogy figyeljenek, tanuljanak nagyon sokat, élvezzék az úszást, érjenek el minél jobb időket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!