Sport

2017.05.10. 17:15

A fehéroroszok és az olaszok nagy bajban

Dunaújváros - Németországban és Franciaországban a napokban zajlik a Top Divíziós jégkorong-világbajnokság. Az eredmények a magyar válogatott szempontjából sem lényegtelenek.

Agárdy Csaba

Három fordulón jutott túl a világ legjobb tizenhat jégkorong-válogatottja a világbajnokságon, kezdenek kialakulni az erőviszonyok - különösebb meglepetés nélkül. Két csoportban nyolc-nyolc csapat szerepel, az első négy helyezett jut az egyenes kieséses rendszerbe, az utolsók kiesnek a divízió I/A-ba.

Az ötödik-hetedik helyezettek számára véget ér a világbajnokság. Ami minket a leginkább érdekel, az az, kik lesznek a búcsúzók, kik lesznek a jövő évi divízió I/A-s vb-n a mieink ellenfelei. Már csak azért is nagyon lényeges kérdés ez, mivel a Magyar Jégkorong Szövetség pályázott 2018-ra házigazdának, a döntést a kérdésben a nemzetközi szövetség a most zajló világbajnokságon május 18. és 21. közötti kongresszusán hozza meg.

A lettek 2-1-re verték az olaszokat. Az egyik csapat szárnyal, a másik szenved
Fotó: IIHF Images

Nézzük, hogyan is állnak a csapatok Kölnben, illetve Párizsban! A kölni csoportban Szlovákiát, Németországot és Olaszországot fenyegeti legjobban a kiesés réme. Pontszáma alapján Dánia (2 pont) is gondban lenne, de ők rendezik jövőre a vb-t, ezért nem eshetnek ki. Szerdán későn után játszották a Szlovákia - Németország mérkőzést, ami jó néhány kérdést tisztázott. De a jelek szerint a csoportutolsó, újonc Olaszország van a legnagyobb bajban, eddig egy pontot szerzett, és helyzetüket az is rontja, hogy a szerda estig hárompontos Szlovákiától hosszabbításban kikaptak (innen az egy pontjuk), és az esetleges azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény dönt, és ebben a szlovákok jobbak.

A mostani állás szerint Németországot és Dániát előzhetnék meg, de azt már említettük, hogy a dánok nem eshetnek ki, és nehezen képzelhető el, hogy hazai pályán csoportjában utolsó lesz Németország, vagyis jó az esélye annak, hogy a mieinknek jövőre Olaszország ellenfele lesz. Bár volt már arra példa, hogy a házigazda búcsúzott, 2005-ben Ausztriával történt ez meg. A kölni csoportot három forduló után meglepetésre veretlenül Lettország vezeti az Egyesült Államok, Oroszország és Svédország előtt, de a lettek még egyikük ellen sem játszottak. De valószínű, hogy a legjobb nyolc közé ez a négy csapat kerül be.

A németek még bejuthatnak a negyeddöntőbe, mert ők már túl vannak a "nagyokon", a hátralévő időben a szlovákok, a dánok, az olaszok és az utolsó fordulóban épp a lettek lesznek még az ellenfeleik.

A párizsi csoportban a kiesést illetően tiszta a kép: az egy ponttal hetedik Szlovénia és a nullapontos utolsó Fehéroroszország között dől el, hogy jövőre ki kerül egy osztállyal lejjebb. Hiszen az nehezen képzelhető el, hogy az eddig nagy csalódást okozó, négy ponttal hatodik finneket bármelyikük is megelőzné. Arról nem is beszélve, hogy a finnek még jóval előbb is végezhetnek. Ugyanis az első négy helyezésért itt óriási a harc.

A csoportok állása szerdán este

A csoport: 1. Lettország 9 pont/3 mérkőzés, 2. USA 9/4, 3. Oroszország 8/3, 4. Svédország 4/3, 5. Szlovákia 3/2, 6. Németország 3/3, 7. Dánia 2/3, 8. Olaszország 1/4.

B csoport: 1. Kanada 9/3 mérkőzés pont, 2. Svájc 9/4, 3. Norvégia 6/3, 4. Franciaország 5/3, 5. Csehország 5/3, 6. Finnország 4/3, 7. Szlovénia 1/3, 8. Fehéroroszország 0/4.

Szerda: USA - Olaszország 3-0, Svájc - Fehéroroszország 3-0.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!