Sport

2015.02.17. 14:40

Gurics Kupa: a Dunaferr SE másodikként végzett

Vasárnap délelőtt az országos versenynaptárban is szereplő rendezvényen a Közép-magyarországi területhez tartozó Pest és Fejér megye ifjú birkózói vették fel a harcot egymás ellen. A Gurics Kupáért küzdöttek.

Horváth László

A tét ezúttal sem volt kisebb, mint olimpiai pontokat szerezni a szakosztályoknak. A megmérettetés az éves rangsorba is beleszámít. Három korcsoport: diák egy és kettő, valamint serdülő kategóriában kellett bizonyítani.

Február 15-én az Arany János Általános Iskola tornatermében remek hangulatú és igazán sportszerű versenyeket láthattunk a Dunaferr SE birkózó szakosztálya, a Gurics György Birkózó Diák Sportegyesület, valamint a Dunaújvárosi Birkózósport Alapítvány közös rendezésében.

A több mint száz diák részvételével zajló eseményen szép győzelmek gazdagították az egyesületek eredményeit.

A versenyen meghívott vendégként részt vett Komáromi Tibor háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes birkózó, a Magyar Birkózó Szövetség újonnan megválasztott alelnöke. Sportról, élsportról, ifjúságról kérdeztük:

- Első sorban a sportolás, mint egészséges tevékenység a legfontosabb! Az élsportnál az ember meghatározott szakemberek irányításával készül fel a küzdelmekre, az amatőrök pedig önállóan, a saját választásuk szerint dolgoznak és gyakorolnak egy másfajta cél érdekében. Mind a kettőre nagy szükség van! Az élsport számunkra azért fontosabb, mert magunk is ebben tevékenykedünk. Világbajnokságokra, Európa-bajnokságokra, olimpiai játékokra szeretnénk eljutni. Az eredmények mellett a sport óriási a jelentőséggel bír az ifjúság nevelésében is. Amikor a kormány bevezette a mindennapos testnevelést, próbálta az iskolában egy kicsit rávenni a versenyzőket, amatőröket, hogy szakadjanak el a számítógép előtti ücsörgéstől. Hátha így egészségesebbek lesznek a jövőben! Ez az ország a sport területén nagy múltú hagyományokkal rendelkezik, amely meghatározza, hogy a következő generációnak is be kell állni ebbe a sorba, és a nagy elődök után nekik is sportolniuk kell.

- Milyen a magyar birkózó sport jövője?

- Most is vannak olyan korosztályok, amelyekre ráférne egy kis plusz segédlet. Az új szövetség működésével igyekszünk elérni, hogy a jelenlegi felnőtt válogatotthoz ne nyúljunk hozzá, és így próbáljuk meg minél jobban segíteni a munkát. Van egy olimpiai eszme, ahova be kell illeszkednie a magyar birkózó sportnak is, és ehhez hozzá társul a megfelelő teljesítmény elérése. A sportágfejlesztés annál több pénzhez jut, minél jobb eredményeket sikerül elérni a felnőtteknél, annál gazdagabb forrás jut az utánpótlásnak. Reménykedem, hogy a következő olimpián legalább két érmet szerzünk!

- A családban van követője?

- A fiam régóta jár úszni és vízilabdázni. Nem zavar, hogy nem az ősök szakágát követi. A sport a fontos, és ebben minden támogatást megkap a család részéről.

A Dunaferr SE birkózói közül aranyérmes lett a Gurics Kupán: Pintér Ádám, Palkovics Patrik 50 kg, Futó Arnold 35 kg, Veres Kovács Ádám 63 kg, Szabó Péter 85 kg. Ezüstérmesek: Mezei Kristóf 35 kg, Bartek Dávid 46 kg, Grosch Iván 63 kg, Hajós Barnabás 35 kg, Virág Márk 38 kg, Farkas Zoltán 76 kg.

Bronzérmesek: Virág Tamás 32 kg, Ignácz Viktor 46 kg, Bartek József 58 kg.

A csapatoknál Ceglédé az első hely 182 ponttal, második a Dunaferr SE 82 ponttal, harmadik az Érd 68 ponttal.





Címkék#birkózás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!