Sport

2017.06.12. 15:50

A jövő bajnokai lehetnek - újabb világversenyre készülnek Dunaújvárosban

DUNAÚJVÁROS - Újabb nemzetközi eseményre, a Formula Future, a jövő bajnokai motorcsónak világ- és Európa-bajnokságra készülnek Dunaújvárosban. A házigazda a Magyar Motorcsónak Szövetség, a helyszín a Szalki-sziget, az időpont pedig augusztus.

Balogh Tamás

Nehéz lett volna alkalmasabb szervezetet találni a lebonyolításra, mint a dunaújvárosi motorcsónak-versenyzők klubját. Az elmúlt évtizedek alatt a sportág stabil bázisává és utolérhetetlen utánpótlásnevelő műhelyévé emelkedtek. Ebben a műhelyben generációk legjobbjai tanulták meg a mindenféle szintű bajnokságokhoz vezető utat. Tábori Áront, a klub Formula-4-es versenyzőjét kértük fel, hogy tájékoztasson bennünket az előkészületekről.

Hol keresték a bajnokjelölteket a verseny hazai csapatához?

- A terv már ismert. A feladat alapos előkészületeket igényelt. Ennek a kategóriának a felépítését a Magyar Motorcsónak Szövetség már a tavalyi évben megkezdte. Néhány héttel ezelőtt mi is folytattuk ezt a munkát. A május végi toborzónk már azt a célt szolgálta, hogy összeszedjük azokat a tehetséges gyerekeket, akik ezen a versenyen a magyar színeket képviselhetik majd.

 

Milyen eredménnyel zárult az esemény?

- Hál' Istennek visszatérő vendégként is érkeztek olyan gyerekek, akik már elköteleződtek a motorcsónaksport mellett. Nagy szerencsénk volt, hogy ezt az eseményt a gyereknappal együtt bonyolították le, ami nagyon sok érdeklődőt vonzott hozzánk is. Voltak, akiknek azonnal elnyerte a tetszését, és feliratkoztak a szövetségnél, hogy értesítést kapjanak a további road-show állomásokról, illetve az edzőtáborokról. Gyakorolni szeretnének, hogy beválogassák őket a válogatottba. Teljesen kihasználtuk a lehetőségeinket, a hajók egész nap mentek, csak tankolni kellett megállni. A gyerekek nagyon élvezték, és reméljük, hogy sok pozitív gondolat támadt bennük a sportág iránt.

Milyen típusú járműveket próbálhatott ki az ifjúság?

- Az erre a kategóriára speciálisan kialakított felfújható gumis szélű hajókat, amik teljesen biztonságosak. Ez egy hátul kormányozható egység. Leegyszerűsítve a bemutatását: a meghajtása és az irányítása a régi vágású pecázós motorcsónakokra emlékeztethet. Az alsóbb kategóriákban, a hattól tízéves korosztályra gondolok, a futamaik közben is mindenképpen megy velük egy felnőtt versenyző. Az ő feladata, hogy a felmerülő, egy kisgyerek számára még megoldhatatlan problémák elhárításában segédkezni tudjon. A hajó vezetése a bajnokjelölt dolga. A nagyobbak, a tíztől tizennyolc éves korig, összesen négy kategóriában már nyerges ülőkéről és kormánykerékkel irányítják a hajót.

Mit lehet elvárni egy ilyen idős gyerektől?

- Kategóriánként különböző pályát és ügyességi feladatokat kell végrehajtaniuk. Ezért rendkívül összetettnek mondanám a tennivalóikat. Nem véletlenül fog a további gyakorlás öt napon keresztül zajlani augusztusban. Először is kivisszük és bemutatjuk nekik az új vizes közeget. Elmagyarázzuk, hogy mire kell figyelni a bóják megközelítésénél: a szélre és minden egyéb olyan külső tényezőre, ami befolyásolhatja a manőverezésben. Ezekre a felnőtt világbajnoki címük elérése után is koncentrálniuk kell. Már most meg kell tanulniuk, hogy a kapuk és a bóják érintéséért időbüntetéseket adnak. Miután ez az ismerkedési szakasz lement, maguk vették kézbe a dolgokat. Talán meglepő módon, akikről azt gondolnánk, hogy a 6-10 éves korosztályban még nem nagyon tudják megoldani ezt a feladatot, az első két-három kör után már tökéletesen ismerve a pályát, nagyobb gázzal és lendülettel ügyesen szlalomoztak! Nyilván, lesz a felkészülésüknek olyan része is, amikor külön fogjuk gyakorolni velük a tizedeket, századokat jelentő mozdulatokat, vagy a bójaérintés elkerülését.

S ön túl a világbajnoki címek megszerzése után emlékszik még a saját kezdésére?

- Kilencéves koromban kezdtem el ezt a sportot. Akkor még a félősebb kategóriába tartoztam. Az első versenyemen a piros lámpa elalvásáig számítom ezt a korszakot, mert akkor varázsolt el ez a csodálatos sportág. Onnantól már nem az alamuszi nyuszi szinten, hanem inkább a vakmerő és mindent bevállaló kategóriába léptem át.

Milyen biztonsági intézkedésekkel óvják a gyerekeket?

- Ez a versenysorozat a nemzetközi szövetség kiemelt projektje, ezért is nagy dolog, hogy a Magyar Motorcsónak Szövetséget bennünket kért fel az esemény lebonyolítására. Komoly szabályrendszere van ennek a kategóriának is. Ez előírja, hogy az ideérkező különböző nemzetek gyerekeinek, és természetesen mindenkinek is az összes, a versenyzéssel kapcsolatos eszközt a rendezőnek kell biztosítania. A hajót, bukósisakokat, valamint a mentőmellényeket is. Tehát felkészülten és megnyugtató feltételeket biztosítva fogadjuk a résztvevőket Dunaújvárosban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!