Sport

2015.04.01. 19:04

Arany Üst: a jövő bajnokainak randevúja

Dunaújváros - Egykoron egyeduralkodó volt a hazai utánpótlás úszóversenyek között, de még ma is a legkomolyabbak közé tartozik az Arany Üst, amelynek nevezői péntekig kétezernél is több rajtot teljesítenek.

Gallai Péter

A Dunaferr-DVSI egyik indulója László Réka volt

A seregszemle megnyitója a Himnusszal kezdődött, majd Cserna Gábor polgármester köszöntötte az uszodát zsúfolásig megtöltő versenyzőket és edzőket. Kiemelte, hogy Dunaújváros nagyon büszke arra, hogy 2000-ben kiérdemelte a Nemzet Sportvárosa címet, az Arany Üst versenyen pedig a jövő bajnokait láthatjuk, immár harminchat esztendeje.

Fotó: Ady Géza

- Büszkén adunk otthont ennek a nemzetközi megmérettetésnek, a gyerekek első komoly versenyén a szakma is figyeli őket. A most, Dunaújvárosban rajtkőre álló tehetségekből lesznek a jövő bajnokai, a későbbi példaképek - fogalmazott a városvezető majd hozzátette azt is, hogy az utóbbi hónapok uszodai fejlesztéseinek révén méltó körülmények között tudják fogadni a közel félezer vendéget.

- Az Arany Üst szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható, hogy tizenhat új startberendezést és beütő panelt, valamint kötélzetet építettek ki a verseny rajtja előtt, tehát most használhatják őket először élesben - tette hozzá.

Cserna Gábor abbéli reményének is hangot adott, hogy ennek a versenynek a hatására is még több gyerek fordul az úszósport felé, akik a jövő Hosszú Katinkái, Cseh Lászlói, vagy Gyurta Dánielei szeretnének lenni. Akik vállalják a napi kemény edzésmunkát, mert győzni akarnak, s nem mellékesen egészségesen élni.

Ezt követően Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke kapott szót, aki megköszönte az úszó szakosztály két vezetőjének, Bene Verának és Kiss Attilának azt az áldozatos és kemény munkát, amit a folyamatos eredményes szereplés, valamint az Arany Üst megrendezésének érdekében végeznek.

Dr. Hargitay András utánpótlás szövetségi kapitány elmondta, hogy ugyan sosem úszott a versenyen, de szép emlék számára. Ma már országszerte és világszerte sok versenyzési lehetősége van a fiataloknak, de az Arany Üst ezzel a harminchat évével bizonyítja a dunaújvárosiak elkötelezettségét, eltökéltségét. Hatalmas dolog évente megrendezni egy ilyen viadalt, nem kis munka vendégül látni ötszáz embert. Ez a verseny most sok gyereknek reménységet jelent, azt, hogy itt van lehetősége elérni azokat a szinteket, amelyek az idei ifjúsági versenyekre a keretbe kerüléshez szükségesek - fogalmazott lapunknak a sportág első világbajnoka.

A felnőttek legendás szövetségi kapitánya, Kiss László számára is emlékezetes ez a verseny, hiszen nagyon nagy dolog, hogy ennyi időt megélt. Darnyitól Cseh Laciig, minden nagy úszónk indult ezen a viadalon, s én itt voltam az uszoda avatóján is, mondhatom: szívem csücske Dunaújváros, s nagyon bízom benne, hogy egyre erősebb bástya lesz a hazai úszósportnak

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!