Sport

2016.12.27. 16:40

Kovács Anna jó közösségnek tartja a válogatott keretét

Dunaújváros - Az utóbbi évtizedekben nem nagyon létezett olyan jelentős világverseny, amelyen ne szerepelt volna a magyar válogatottban dunaújvárosi női kézilabdázó. Volt olyan Európa-bajnokság is, ahol a címeres csapat zömében dunaferresből állt össze. Most a svédországi kontinensbajnokságon egyedül Kovács Anna képviselte a Kohász közösségét.

Jankó Árpád

Lokálpatriótaként nemcsak a válogatottnak, hanem neki is szurkoltunk a sikerért.

Összességében elmondhatjuk, hogy a példátlan sérüléshullámot átvészelt, így meggyengült magyar csapatban, amely a végén a tizenkettedik helyen végzett (nem örömteli), Anna teljesítménye a jobbak közé sorolható.

- Azért lehetett volna az én teljesítményem is jobb. Többre vagyok képes - jegyezte meg a Kohász átlövője.

De ha csak azt mérlegeljük, hogy Klivinyi Kinga mellett a végére szintén megsérült Triscsuk Krisztinát is beszámítjuk, egyedül Kovács Anna átlövő eredményessége értékelhető inkább pozitívnak, ugyanis huszonkilenc gólt dobott. Ezen a poszton nem is volt Kim Rasmussen szövetségi kapitány számára változtatási lehetőség. (Nagy baj, ha igaz: a magyar bajnokságban válogatott szintű magyar átlövők nincsenek, csak idegenlégiósok töltik be ezt a posztot. És nem is lesznek, mert a helyek foglaltak a magyar tehetségek előtt.)

Komoly gond, hogy Kovács Anna mellett hiányoznak a nemzetközi tudású átlövő tehetségek Fotó: swe2016.ehf-euro.com

A visszaemlékezést Kovács Anna így folytatta:

- Sajnos nem volt sok időnk, lehetőségünk arra, hogy Rasmussennel alaposan felkészüljünk. Egy októberi összetartás után kéthetes gyakorlás következett. Nagy csodát tehát nem lehetett tenni. Új játékosokat, új rendszert kellett beépíteni, elsajátítani. És a régebbi sérültek, Mayer Szabina, Tomori Zsuzsa mellé jöttek a frissek : Szucsánszki Zita, Kovacsics Anikó, s az Európa-bajnokság közben Janurik Kinga és Triscsuk. Ez páratlan balszerencsét jelentett. Felemás az Európa-bajnokság története. Átvette egy tehetséges szövetségi kapitány a válogatottat, Rasmussen, aki negyedik helyre röpítette a világbajnokságon a lengyel válogatottat, és idén a Bajnokok Ligáját nyerte el a Bucuresti együttesével. Mi hittünk neki. Jól is dolgoztunk az irányításával.

- Az első csoportmérkőzésen abszolút esélyesnek kiáltották ki a válogatottunkat. A második félidőben vezettünk is, de a végére a csehek lejátszottak bennünket a pályáról...

- Nagyon jól védekeztek a csehek, belelkesedtek, és később a támadásaik is sikerültek. Sajnálom ezt a mérkőzést, mert ezen a találkozón hét gólt szereztem. A dánok elleni mérkőzésen is sokat hibáztunk, ezen ötször voltam eredményes. Nem játszottunk jól, három büntetőt is elrontottunk.

- Sokat javult szerencsére a csapat játéka Montenegró ellen...

- Ezen a meccsen remekül kézilabdáztunk. A beállt kapus, Janurik parádézott a kapuban, és akkor nem gondoltunk arra, hogy sajnos meg is sérült. A románok ellen pedig semmit sem tudtunk kitalálni. Nagyon jól kézilabdáztak. Neagu tíz gólja pedig mindent elárul. Őt nem tudtuk feltartani. Ráadásul ekkor sérült meg Triscsuk Krisztina válla.

- A két utolsó mérkőzésen, Norvégia és Oroszország ellen viszont jól ment a játék. Ellenük Anna összesen tizenegy gólt szerzett.

- A norvégok elleni vereséget nagyon sajnálom, mert csak egy góllal győztek ellenünk, 24-23-ra. Igazi csapatként kézilabdáztunk, ahogy az utolsó meccsen, az oroszok ellen is. Két, nagyon fáradt csapat ikszelt 26-26-ra. Hozzáteszem, az olimpiai bajnokkal játszottunk döntetlent! Arra készültünk, hogy áttörjük a kemény orosz védelmet, és ez sikerült is. Vezettünk, de az oroszok visszajöttek a mérkőzésbe.

- Hogyan látja: miben kell javulnia a magyar válogatottnak?

- Hát, mindenben. A jó védekezés szakaszait meg kell őrizni, erősíteni. Támadásban pedig nem szabad ennyi helyzetet kihagyni. Sajnos arra már nem jutott elegendő idő az Európa-bajnokság előtt, hogy a gyors lerohanásokat begyakoroljuk. Ami biztató - remélem, ez látszott is a játékunkon -, hogy rendkívül összetartó, egységes volt a keretünk. Örültünk egymás sikerének, segítettük a másikat a játékban. Az utolsó két mérkőzésünkre is nagy elszántsággal készültünk, mindent megpróbáltunk a siker érdekében. Ez a mentalitás pedig Kim Rasmussen dán szövetségi kapitány érdeme.

- Rövid volt a szabadsága. Gondolom, elfogyott a halászlé Békéscsabán, és hatalmas beszélgetések élménybeszámolók zajlottak a családi körben, ám itt a nyakunkon a bajnoki folytatás. December 30-án jön a Kispest, Szekszárdon kupamérkőzés, majd következik a Fradi elleni bajnoki...

- Úgy kell nekivágni, hogy minden mérkőzést meg kell nyerni. A kézilabda az életünk, ez a munkánk. A szurkolóinkkal együtt az átélt sikerélmény pedig a hajtóerőnk.

- Anna, Szlovákiával kell majd megküzdenünk a világbajnoki szereplés kiharcolásért. Sikerülni fog?

- Ez egészen biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!