Sport

2017.02.28. 18:45

A királynő "elment" - Hosszú évtizedek után megszűnt az atlétika Dunaújvárosban

Most már végérvényesen kimondható: Dunaújvárosban hosszú szenvedés után a sportok királynője, az atlétika elhalálozott.

Jankó Árpád

A hír azért döbbenetes különösen az idősebb korosztály számára, meg azoknak is, akik az iskolai sportot évtizedekkel ezelőtt is ismerték, mert csodálatos emlékei vannak a dunaújvárosi atlétikának.

Emlékezetes, pezsgő versenyélet, futás, dobás, ugrás viadaljai zajlottak a városban, az iskolákban. Óriási csatákat vívtak egymással a négytusacsapatok. Sőt, a dunaújvárosi fiatal atléták az országos bajnoki cím után Bulgáriában a nemzetközi úttörő-olimpiai négytusa csapatbajnokságot is megnyerték. Felejthetetlen "testnevelő-bivalyok" kezei közül kerültek ki az országos bajnokok. A bulgáriai győzelmet a fantasztikus nevelő, szakember, a szép emlékű Hornyik Károly tanítványai aratták. De micsoda csodálatos eredményeket értek el a magyar atlétika színpadán Ágoston Zita, Szenczi László, Fehér Román, vagy a már bennünket itthagyó Simon Balla István! Hirtelen a nagyszerű atléták közül csak négyet említek.

Endrész Klaudia vasárnap az ifjúsági fedettpályás országos távolugró versenyen aranyérmet szerzett Fotó: Berényi Ibolya

A közelmúltban minden nehézséget leküzdve, kritikán aluli helyzetben Pappné Házi Éva tanárnő még foglalkozott az atlétikával a Vasvári iskolában. Most már ő is bevallja: belefáradt. Megjegyzendő, fia Papp Péter testnevelő remek súlylökőcsapata is megszűnt a Bánki középiskola költözése után. Édesanyjának egyetlen tanítványa maradt, Endrész Klaudia. Ő nem ment el Dunaújvárosból. A Pannon Oktatási Központ Gimnázium tanulója, ott és a Vasváriban edz, valamint hetente kétszer utazik gyakorolni a megyeszékhelyre. Klaudia a fehérvári ARAK UP színeit képviseli, és szerzi nekik a babérokat. Most vasárnap az ifjúsági fedettpályás országos távolugró bajnokságon az első helyen végzett. És készülhet a győri EYOF-ra, az Európai Ifjúsági Olimpiára, amelyet július 23-30. között rendeznek meg!

Ami nagyon fáj: kisebb településeken, Kisvárdán, Hódmezővásárhelyen, Bonyhádon fantasztikus rekortán pályákon gyakorolhatnak az atléták. Viszont - és bevallom, másoktól hallom - régen jártam arra, a radari atlétikai csarnok előbb-utóbb úgy fog tönkre menni, ahogy a zöld sztk épülete. Egyszóval: nincs pálya, nincs csarnok, nincs szakember, és már ezek után nincs dunaújvárosi atléta.

Nincs remény, a sportág menthetetlen.

Nem tetszhalott, a feltámadásra nincs remény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!