Sport

2017.04.27. 16:30

Tornászsikerek: a kolozsvári varázs még tart egy ideig

Dunaújváros - Jó volna kicsit még megállítani az időt, még fürödni egy keveset a dicsőségben. Néhány nappal az Európa-bajnoki fellépést követően már újabb viadalra készül a dunaújvárosi tornatrió. Kovács Zsófia az eszéki világkupára, Jakab Noémi a diákolimpia országos döntőjére és majd a koperi világkupára gyakorol.

Jankó Árpád

Kovács Zsófia így emlékszik vissza Kolozsvárra:

- Induláskor csak az járt a fejemben, hogy kerüljek be az összetett döntőbe, és az is jó lenne, ha ugrásban, no meg felemás korláton döntős lennék. Volt is rajtam teher. Amikor meglett a selejtezőm, és a döntőben sokáig az első helyen álltam, nagyon figyeltem a kivetítőt. Addig tudtam követni a helyzetet, amíg nem kellett a talajhoz indulnom. Azután láttam: az angol lett az első, én meg a második. Csak három tizeden múlott a még nagyobb siker, de óriási örömöt jelentett nekem az ezüstérem is. Az egész magyar tábor szinte felrobbant ez után az eredmény után. A szerenkénti döntőkön az ugrás, a felemás korlát és vasárnap a gerendagyakorlat közben nem figyeltem már a helyezésekre, csak arra, hogy szép, hibátlan legyen az, amit csinálok. Jó volt a két ugrásom, a gerendám, sajnos a korlátról leugrottam. Kár volt érte, de nem bánkódom a három hatodik hely miatt sem. Elégedett voltam.

Hatalmas sikert ért el Zsófia, és máris folytatódnak az edzések, a munka. Eszéken más, változtatott gyakorlattal indul?

- Nem, maradnak a mostani mozgássorozatok. Egy hónap kevés a változtatásra.

Visszatérve Kolozsvárra. A miniszterelnöki köszöntő, gratuláló levél gondolom nagyon meglepte...

- Szombaton tudtam meg, hogy este le kell menni a hallba, mert lesz egy kis ünnepség. Este nyolc felé adta át a miniszterelnöki levelet nekem a kolozsvári főkonzul egy szép virágcsokorral. Ez felejthetetlen pillanat lesz az életemben.

A másik dunaújvárosi tornász, Jakab Noémi december végén tölti be tizenhatodik életévét, és máris túl van pályafutása első felnőtt világversenyén.

- Azon gondolkodtam a verseny előtt, hogy nekem ez a szereplés bemutatkozás lesz a felnőtt elit csoportban, tehát arra kell figyelnem, hogy szépen, lehetőleg hiba nélkül mutassam be a gyakorlataimat. Nem is a helyezés lesz a fontos. Lejátszottam a fejemben az ugrást, az érkezést, a nekifutást, és átgondoltam mit kell csinálnom a többi szeren. Érdekes, hogy nem izgultam ezen a versenyen, pedig általában nagyon feszült vagyok. Meg voltam elégedve a gyakorlataimmal, kivéve a gerendát. Végül is dicsérték a mozdulataim esztétikáját, szépségét, és ahogy Trenka János edző mondta: első felnőtt versenyemen a bemutatkozásom jól sikerült. Persze ezek után fontos lesz, hogy erősítsünk a gyakorlataimon. A jövő héten a fővárosban lesz a diákolimpia döntője, majd pedig Koperben, Szlovéniába utazom a világkupára.

Zsófia és Noémi programja is mutatja: nincs megállás. Az a beszélgetés, ami négy évvel ezelőtt köztem és Trenka János edző között folyt, a mai napig élénken él emlékezetemben. Azt mondta János (év eleje, a tervezés ideje volt), eljött az idő, hogy a Dunaferr tornászai kilépjenek a nemzetközi színpadra. Ezzel a határozott kijelentéssel engem egy kissé meg is lepett. De igaza lett, megtörtént! A színpadon pedig már nem csak kórustagnak való forgatókönyv, hanem főszerep is jut a dunaújvárosi tornának.

- Erre azt tudom mondani, hogy van, aki ezt csak mondja, s van, aki tesz is érte. Én csak azt nyilatkozom, amiben hiszek, és amiben biztos vagyok. Vagyis: meg lehet és meg kell csinálni. Nem szónoklatokra van szükség. Sokan ezt az Európa-bajnokságot tartják az első nemzetközi sikerünknek, de én inkább a tavalyi kontinensbajnokságot tartom annak. Az akkori ötödik helyezésünk volt az igazi áttörés felemás korláton Varga Adrienn 1998-as, tehát tizennyolc éves rekordja, az ugrásban szerzett aranyérme után. Az ötödik hely azt jelentette, hogy döntős lett Zsófia, és két pontot szerzett. Így jutott ki az olimpiára. Ekkor kezdtem hinni, egyre sikeresebbek leszünk.

János, ezt a bravúrt, Zsófia második helyét az egyéni összetettben hová teszi majd mesterként egy képzeletbeli dicsőségfalon?

- Hát remélem, nem ez volt az utolsó sikerem a pályafutásomban. De ez az első nagyszerű eredmény mindig emlékezetes marad. Nem szeretek tervezni helyezéseket, inkább dolgozom keményen. Az az elvem, hogy a versenyen jussunk be a döntőbe, és utána már az jön, aminek jönnie kell. Már ne legyen a versenyzőnek, meg nekem sem teher a további szereplés. A kolozsvári torna varázsa még tart egy-két napig, de már készülünk a következő feladatokra.

Kik voltak az elsők, akik gratuláltak Zsófia sikeréhez?

- Supola Zoltán Amerikából hívott fel, és gratulált. De Berki Krisztián edzője, Kovács István közelebbről, ott a helyszínen telefonált és gratulált nekem. Ő rendkívüli ember a szakmában. Bekopogtam hozzá, megköszöntem neki a gesztust, és jól elbeszélgettünk.

Térjünk vissza a jelenbe. Itt a csarnokban, ha végignézünk a sok-sok pöttöm kislányon, vajon hány Kovács Zsófiát lát maga előtt?

- Hát nyolcat-tízet biztosan.

NÉHÁNY LÉPCSŐFOK ZSÓFIA PÁLYÁJÁN

Kovács Zsófia a 2014-es ifjúsági Európa-bajnokságon összetettben a 19. helyen végzett. A 2016-os előolimpián olimpiai indulási jogot szerzett Magyarország részére.A dohai világkupán harmadik volt talajon, negyedik ugrásban,gerendán és felemás korláton.A 2016-os Európa-bajnokságon csapatban nyolcadik, felemás korláton ötödik, ugrásban pedig hetedik helyezést ért el. Így ő indulhatott az olimpián.

Dr. Magyar Zoltán, a MTSZ elnöke: - Kovács Zsófia kimagaslott a csapatból. Már azt is tudjuk, hogy milyen elemeket kell megtanulnia, hogy tovább léphessen. Őszintén bevallom, hogy nem számítottunk ilyen fantasztikus sikerre. Ez a ragyogó eredmény közös, nagy munka gyümölcse volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!