Sport

2016.07.05. 19:10

A kontinens legjobbjai között

Hódmezővásárhely - Negyvenhét országból csaknem 750 versenyző érkezett a holnap kezdődő hódmezővásárhelyi ifjúsági úszó Európa-bajnokságra, amelyen Hargitay András szövetségi kapitány három-öt érmet remél a magyar fiataloktól. A versenyen két dunaújvárosi tehetségnek is szurkolhatunk.

Gallai Péter

Az eseményre ingyenes lesz a belépés a nézőknek az Eb valamennyi versenynapján - többek között ezt is bejelentette a verseny előtt Almási István, a város polgármestere és Benkő Zsolt, a szervezőbizottság vezetője.

A felvezető sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke köszönetet mondott a több mint egyéves előkészítő munkáért, mint fogalmazott: - Ez az esemény egyfajta főpróbája a jövő évi budapesti világbajnokság úszóversenyeinek, és a mostani látogatás arról győzött meg, hogy méltó színvonalú lesz a rendezés.

A MÚSZ tájékoztatása szerint Benkő Zsolt kifejtette, a szerdai megnyitón a tervek szerint részt vesz Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a város országgyűlési képviselője, Paolo Barelli, az európai szövetség (LEN) elnöke és az olimpiai bajnok Gyurta Dániel, az esemény patrónusa. A város lakói, az érdeklődők a főtéren és a strandon óriáskivetítőkön is követhetik a versenyeket.

Hargitay András szövetségi kapitány elárulta, a magyar csapat maximálisan kihasználja, hogy egy számban négy versenyző indulhat, azaz igazi mamutcsapat vesz részt az Európa-bajnokságon. - A mezőny rendkívül erős, több olimpikon is itt lesz - ahogy nálunk például Késely Ajna is -, így három-öt éremmel már elégedettek lennénk. Ajnán kívül még a tavalyi junior világbajnokságon ezüstérmes Sós Dániel számít az esélyesek közé - tette hozzá.

S ott lesz a magyar csapatban két Dunaferr SE versenyző is, a 2001-es születésű Fekete Dóra és az 1998-as születésű Szöllősi Martin is. Mindketten 50, illetve 100 méter mellen állnak rajthoz, s amennyiben a hosszabb távon olyan eredményt érnek el, akár még a vegyesváltó tagjai is lehetnek. A két sportoló edzőjükkel, Kovács Józseffel már hétfő óta a helyszínen hangolódik. A trénertől a mai rajt előtt kértünk esélylatolgatást.

- Onnan kezdeném, hogy ebben a korosztályban legutóbb 2003-ban volt Eb indulónk, s amikor ezen gondolkodtam, beugrott, hogy 31 évvel ezelőtt vettem részt az első ifi kontinenstornán a legendás Széchy Tamással, akkor harminc éves voltam, s tanítványom, Varga Dóra pedig bronzérmet szerzett 100 méter háton. Nem egy mai edzőkolléga ekkor még meg sem született... S tessék, ennyi idő után ismét itt vagyunk egy utánpótlás Eb-n, s nagy fegyvertény, hogy a két versenyző kivívta a szereplés jogát, különösen igaz ez Dórára, aki két évvel fiatalabb a korosztály legidősebb indulóinál. Nem tettem nagy terhet a gyerekek vállára, amennyiben egyéni rekordjaikat megjavítják, akkor már elégedett leszek a helyezéstől függetlenül, hiszen nagyon erős a mezőny.

Fekete Dóra két évvel fiatalabbként kvalifikálta magát

Kovács József hozzátette, Martint a ranglistahelyezése alapján 50 mellen azért döntőbe várja, ugyanis ezen a távon a kontinens hetedik legjobb ideje az övé. - Tud is ennyit úszni, a felkészülése is jó volt - tette hozzá a mester, aki szerint Dórától a legjobb tizenhat közé jutás lenne hatalmas eredmény. Egyébként az ő fejlődésére jellemző, hogy a két évvel ezelőtti idejéhez képest 100 mellen hat másodpercet javult, s már azzal letette a névjegyét, hogy 2001-es születésűként kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra.

Kovács József edző már az 1985-ös Eb-n is ott volt tanítványával, most két versenyzője indul

Kovács József szerint a magyar indulók számára nagy élmény lesz hazai medencében, hazai közönség előtt szerepelni, arról pedig nem is beszélve, hogy a délutáni döntőket az M4 sportcsatorna élőben közvetíti. A Dunaferr edzője egyetért Hargitay kapitány várakozásával, három-öt magyar éremmel ő is elégedett lenne.

Bene Vera szakosztályvezető azt mondta, nagyon boldogok, hogy ennyi kihagyás után ismét vannak dunaújvárosiak az ifi kontinenstornán.

- Ebből is látszik, hogy továbbra is magas fokú szakmai munka folyik nálunk, s a piramist az óvodásoktól kezdve építjük. Örömteli, hogy más korosztályokban is jönnek az eredmények, hiszen delfin, gyermek, serdülő és ifjúsági magyar bajnokunk, illetve érmesünk is van. Azaz ott vagyunk a legjobbak között - fogalmazott Bene Vera.

A szerdától vasárnapig tartó Eb a Gyarmati Dezső Sportuszodában zajlik majd. Az előfutamok 9 órakor, a döntők 17.30 órakor kezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!