Sport

2013.07.04. 18:18

A középpályán ő volt a király

Lengyel Ferencről nyilatkozta Jäkl Antal, a Dunaferrben egykori csapattársa a címben leírtakat. Közel húsz évig szolgálta a dunaújvárosi futballt. Most pedig a paksi együttesnél edzősködik.

Jankó Árpád

Sokan emlékeznek még a 2000-ben bajnokságot nyert Egervári társaságra. Lengyusz, a csapatkapitány a támadásokban, társa, Anti pedig a védekezésben végezte nagyszerűen a feladatát. Lengyel immár nyolc éve az Atomvárosban szakvezető. Ahogy Dunaújvárosban,, Pakson is szeretik.

Lengyel Ferenc (11) a gólpasszokról is híres volt. Egy átadás a Sopron elleni bajnoki mérkőzésen (Fotó: Vohlmann György)

Jäkl Antal, a Dunaferr bajnokcsapatának egykori védője így jellemezte társát, Lengyel Ferencet. - Álló helyzetből odavarázsolta Tököli elé a labdát. Irányítóként olyan ütempasszai voltak, amit csak bámultunk. Ráadásul pontrúgásai, szabadrúgásai életveszélyt jelentettek az ellenfél kapujára. Miután megtanítottam horgászni, sokkal jobb játékossá vált.

Lengyel Ferenc , a nagyszerű dunaújvárosi labdarúgó emlékezik (Fotó: Vohlmann György)

– Ez új: a horgászat jótékony hatása a futballra? Persze tudom, ez élcelődés...

– Tény, hogy Anti és Tököli egy horgászversenyt meg akart nyerni. Végül én, a kezdő lettem az első a profik előtt. Ám az is tény, a csapataimat időnként elviszem pecázni, ez jó közösségépítő tevékenység most is.

– Valamikor azt nyilatkozta: sok örömet kapott a futballtól. A legfontosabbakra nyilván emlékszik...

– Az első, amikor a dunaújvárosi első osztályú csapathoz kerültem. 1968-ban játszottam először az NB I-ben. A Rába ETO-val egy-egyet csináltunk. Aztán szép három évet töltöttem Pécsett. Újra Dunaújváros, és bajnoki cím kétezerben, majd egy év múlva. ezüstérem.

– Mi volt a bajnokcsapat titka?

– Biztos anyagi háttér, jó korosztály, futballtudás, nagyszerű szakemberek. Játékban masszív védekezés és hat olyan játékos, akik valóban játszották a futballt.

– A mostani edzősködése érdekében mit tudott Egerváritól ellesni és alkalmazni?

– Sanyi bácsinak kisujjában volt és ma is megvan a szakmai tudás, de fantasztikusan értett a konfliktus kezeléséhez, igazi pszichiáter volt köztünk. Persze ma már létezik egy Lengyel-szisztéma vagy stílus is.

– Tíz éve edzősködik. Csapatot vezetett Dunaújvárosban is, de már nyolc éve Pakson mester...

– 2005-ben kezdtem ott a munkát. Azonnal sikerült az NB II, utána rögtön az NB I Három év után kerültem el. Következett Iváncsa, majd az Integrál Győr. Azután visszatértem. Nyártól a megyei első osztályú csapatot, valamint az U18-as gárdát vezetem. Paks csodálatos hely, családias, baráti a hangulat. De „kettős” állampolgár vagyok, mert hetente kétszer is Újvárosban tartózkodom. Fontos célom, hogy edzői munkámat magasabb szinten folytathassam.

– Mit szól: Dunaújvárosban éledezik a futball...

– Nagyon szurkoltam nekik. az NB II-ben az első tízbe várom őket.

– A horgászból jó edző is válhat?

– Naná! Megyünk is a fiammal a tópartra, ha a szúnyogok is megengedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!