Sport

2013.06.26. 05:41

A legjobb gyerekek Dunaújvárosban folytatják

Egy hétig ismét a Dunaújvárosban vendégeskednek határon túli fiatalok, a gyerekek közül többen visszatérnek – tanulni és sportolni.

Gallai Péter

Immár negyedik alkalommal rendezik meg azt a sporttábort, aminek keretében tehetséges, határon túli magyar fiatalok előtt nyílik arra lehetőség, hogy Dunaújvárosban folytassák tanulmányaikat, és persze játékos pályafutásukat. A héten a Vajdságból, Zentáról és Csantavérről érkezett labdarúgókat és birkózókat lát vendégül a Penteléért Alapítvány, a Hild iskola és a DPASE segítségével.

 

Gyalus Zoltán, a DPASE utánpótlás vezetője tartott edzést kedden a labdarúgóknak, aki alaposan megfigyelte a játékosokat (Fotó: Lázár Zsolt)



– A városban minden évben megrendezett tábor révén már nem is egy fiatal, határon túli sportoló tanul és sportol városunkban. A héten újabb tehetségek érkeztek hozzánk. Szabó Tamás, a Hild iskola kollégiumi vezetőjének nevéhez fűződik a határon túli magyar fiatalok programjának beindítása, az idei sporttábor immár negyedik a sorban. A héten vajdasági gyerekek előtt nyílt meg annak a lehetősége, hogy a későbbiekben Dunaújvárosban folytassák tanulmányaikat, szerezzenek szakmát, s persze profi körülmények között, magyar csapatokban sportolhassanak.

Jöttek volna még Nagyváradról is fiatalok, de buszuk meghibásodása miatt otthonragadtak. Így végül tizennégy labdarúgó és négy birkózó alkotja a kis csapatot, utóbbiak közül Surjányi Martin és Borsos László korosztályos szerb bajnok, de Vámos Mátyás és Gyetvai Márton is ügyes versenyzők.

 

A focicsapat, felső sor balról: Fehér Krisztián edző, Palkó Győző, Zsámbok Krisztián, Szalma Dávid, Askovity Márkó, Gyalus Zoltán edző, Szabó Tibor, Dér Ákos, Szeles Kolos, Pesti Tibor. Guggolnak, balról: Mecserik Adrián, Kabai Benjámin, Dukai Tamás, Bozity Márk, Fodor Ádám, Majoros Péter, Askovity Dávid



A vendégek az egy hét alatt belekóstolhatnak a városban működő sportágak életébe, de persze jut idő kikapcsolódásra, a település megismerésére is. Kedden a focisták a stadionban is edzettek, a tréninget a DPASE – a Penteléért Alapítvány mellett a Hild iskola és a klub is támogatja a programot – utánpótlásának vezetője, Gyalus Zoltán vezette, aki árgus szemekkel figyelte a játékosokat.

 

A főszervező, Szabó Tamás (Fotó: Lázár Zsolt)



Szabó Tamás a pálya mellett arról beszélt: öt-hat gyerek már jelezte, hogy szeretné itt folytatni az életét. – Aki csak tanulni akarna, azt is szívesen látjuk intézményeinkben, az ügyes sportolók előtt pedig nyitva áll a helyi szakosztályok ajtaja. Nem is egy korábbi tábor résztvevője erősíti már a dunaújvárosi klubokat, arról nem is beszélve, hogy távol az otthonuktól mi egyengetjük, segítjük a pályafutásukat, de a visszatérőknek elindítjuk a magyar állampolgársági kérelmét is...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!