Sport

2015.12.29. 14:25

A legszebb magyar sportsikerek 2015-ben – válogatás (I. rész)

Az év végéhez közeledve már talán itt az ideje a számvetésnek. Mi is történt a magyar sportban 2015-ben?

Bernd Storck szövetségi kapitány együttese a novemberi Eb pótselejtezőjén kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel múlta felül Norvégiát. Sikerével 44 év után szerepelhet ismét kontinensviadalon, míg nagy nemzetközi tornán az 1986-as világbajnokságot követően vesz részt újra. A jégkorong-válogatott áprilisban a krakkói divízió I/ A-világbajnokságon második lett, így története során másodszor feljutott a világ élvonalába.

A női röplabda-válogatott győzött az Európa Ligában, az Európa-bajnokságon pedig – amelyen 28 év után szerepelt újra – a 12. helyen végzett.

A bakui Európa Játékokat nyolc első, négy második és nyolc harmadik helyezéssel zárta a magyar küldöttség, ezzel 11. lett az éremtáblázaton.

A kazanyi vizes világbajnokságon három arany-, három ezüst és négy bronzérem, az izraeli Netanjában rendezett rövidpályás Európa-bajnokságon pedig 15 érem – ebből 11 arany – volt a magyar „termés”.

Rendkívül sikeres évet zártak a magyar vitorlázók. Repülőhollandiban a Majthényi Szabolcs, Domokos András páros pályafutása 11. világbajnoki aranyérmét szerezte Sydneyben – ősszel az Európa- bajnokságot is ez az egység nyerte -, Litkey Farkas és csapata pedig a második Soling vb-címét ünnepelhette az olaszországi Castiglione della Pescaiában.

Januárban Miklós Edit sporttörténelmi tettet végrehajtva a harmadik helyen végzett a női alpesi sízők világkupa- sorozatának St. Moritz-i lesiklóversenyén. A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba váltó a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Európabajnokságán és moszkvai világbajnokságán egyaránt ezüstérmet nyert. Az orosz fővárosban Liu Shaolin – egyéniben 500 méteren – szintén másodikként zárt.

A súlylökő Márton Anita 19,23 méteres országos csúccsal aranyérmet szerzett a prágai fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

A kardozó Szilágyi Áron az első helyen végzett a montreux-i vívó Európa-bajnokságon, amelynek éremtáblázatán a magyar válogatott az ötödik lett. A moszkvai világbajnokságon a párbajtőröző Imre Géza nyert aranyat, a magyar csapat az éremtáblázat ötödik helyén zárt.

A magyarok két arany- és három bronzéremmel tértek haza a Mariborban rendezett olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa- bajnokságról, a kajak-kenu válogatott pedig három arany- , hat ezüst- és négy bronzéremmel gazdagodott a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A junior lányok között Gálfi Dalma nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokságot, a US Opent, majd első magyarként a korosztályos világranglista első helyén zárta az évet. A csapatsportágakban az MKBMVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában döntőbe került Kölnben, s ott kikapott a Barcelonától. A Szegedi TE férfi tekecsapata szintén második lett a BLben.

A jövő évi riói olimpiára nevezhető magyar sportolók létszáma december 28-án 63 fő. Az ötkarikás szinttel rendelkezők száma eltér a kvóták (62) számától, mivel női maratonfutásban Gyurkó Fanni a negyedik szintes, Rióban viszont egy számban egy országból legfeljebb három versenyző indulhat.

Január 21.: Gyarmati Anna bravúros teljesítménnyel bejutott a döntőbe slopestyleban, azaz a trükkös akadályversenyben a hódeszkások ausztriai Kreischbergben rendezett világbajnokságán, ám sérülés miatt a fináléban nem tudott rajthoz állni, így hatodik lett.

Január 24.: Miklós Edit sporttörténelmi tettet végrehajtva a harmadik helyen végzett a női alpesi sízők világkupasorozatának St. Moritz- i lesiklóversenyén.

Január 24-25.: A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba magyar férfi váltó ezüst-, míg a Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállítású női staféta bronzérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Európa- bajnokságán, Dordrechtben.

Március 4-7.: Tobai-Sike Renáta az olimpia műsorán is szereplő légpisztolyos számban harmadik lett, míg a nem ötkarikás szakág, a futócél képviselői közül Boros László második helyen végzett a 40 vegyes számban, Tasi Tamással és Sike Józseffel közösen pedig a harmadikon a 30+30- as szám csapatversenyében az arnhemi 10 méteres – korábbi nevén légfegyveres – Európabajnokságon.

Március 5-7.: A súlylökő Márton Anita 19,23 méteres országos csúccsal aranyérmet szerzett a prágai fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.

Március 13-15.: A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba összeállítású férfi váltó, valamint egyéniben 500 méteren Liu Shaolin ezüstérmet nyert a rövidpályás gyorskorcsolyázók Moszkvában rendezett világbajnokságán.

Március 29.: Ezüstérmet nyert a Szegedi TE férfi csapata a tekézők Bajnokok Ligájában.

Április 19-25.: A magyar jégkorong-válogatott második lett a krakkói divízió I/A-világbajnokságon, így története során másodszor – 2008 után ismét – feljutott a világ élvonalába.

Május 1-3.: A magyar kajak- kenu válogatott két ezüstérmet szerzett a csehországi Racicében rendezett Európa-bajnokságon. A kenus Lakatos Zsanett 200 méter egyesben és Takács Kincsővel 500 méter párosban lett második.

Május 18.: Kotsis Edina bronzérmet nyert a tekvondóvilágbajnokság 57 kilogrammos súlycsoportjában az oroszországi Cseljabinszkban. Sikere sporttörténelmi, mert ő az első magyar nő, aki ebben a sportágban dobogóra állhatott vb-n.

Május 23.: Bronzérmes lett a Kakuk Levente, Zapletán Zsombor, Kiss Tamás, Nemes Attila, Kiss Norbert, Karsai László, Rudolf Balázs és Boanta Claudiu összeállítású magyar férfi tekeválogatott a németországi Speichersdorfban rendezett világbajnokságon.

Május 28.: Második világbajnoki címét szerezte Litkey Farkas és csapata a vitorlázó Soling-vb-n. A Litkey Farkas, Vezér Károly, Weinhardt Csaba összeállítású együttes 14 ország 45 egysége közül bizonyult a legjobbnak az olaszországi Castiglione della Pescaiában.

Május 30-31.: Az MKB-MVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában döntőbe került Kölnben, s ott kikapott a Barcelonától. Magyar csapat előzőleg egyszer jutott el a fináléig, de az még a Final Four-rendszer bevezetése előtt történt.

Június 5-11.: A magyar válogatott az ötödik helyen végzett a montreux-i vívó Európa- bajnokság éremtáblázatán. Győzött a kardozó Szilágyi Áron, harmadik lett a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor, a tőröző Mohamed Aida, valamint a Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat.

Június 11.: Harmadikként végzett a Kormos Villő, Reisinger Zsófia kettős szinkrontoronyugrásban a rostocki műugró Európa-bajnokságon.

Június 12-28.: Karakas Hedvig (57 kg) ezüst-, Csernoviczki Éva (48 kg) pedig bronzérmet nyert a bakui Európa Játékok keretében rendezett cselgáncs Európa-bajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!