Sport

2013.10.28. 15:50

A lövészek otthonra leltek

Dunaújváros - A dunaújvárosi lőtér sokat látott épülete romjaiból újjászületett. S a benne serénykedő klubtagok is egyre optimistábbak.

Jankó Árpád

Gyakorolnak:a lövészklub íjászai:: Figur Zoltán, Schwartzenbart Lipót, Schwartzenbart Zoltán, Figur Norbert, Köller Gyula és Vitális Imre

Jól emlékszem, diákkoromban a pécsi úttörőház pincéjében működött a lövészszakkör. Kispuskával lőttünk célba miután megkaptuk az oktatást. Valahogy így hangzott a fontos szabály a célzásnál: célfekete alsó széle közepe.

Ma sem lehet elméleti tudás, képzés nélkül lőni folytatja a visszaemlékezésemet Szűcs László, a Dunaújvárosi Lövész Sport Egyesület márciusban megválasztott elnöke.

Majd nem éppen eredeti kérdésemre, miszerint: vajon ha egy nap bezárnák előtte a lőtér épületének ajtaját, mi történne? Frappánsan így válaszol.

- Akkor bejönnék az ablakon. Már korán reggel kutyasétáltatás közben körbejárom a lőtér épületét, remélve, hogy minden a legnagyobb rendben van. A lövészet, és ezzel nem vagyok egyedül, az életem. Nagy örömet jelentett a társaságnak az a döntés, hogy ideiglenesen megkaptuk az önkormányzattól a lőtér működtetésének jogát december 31-éig. Most kell megírnunk a pályázatot, s ha nyerünk, öt évig megintcsak az otthonunk lesz.

Mosolyogva, mintha tárlatot vezetne, mutatja meg, mi mindent hoztak helyre ingyen, szabadidejükben a szinte romos, borzasztó állapotú épületben. S valóban a látogató is láthatja a friss vakolások, a kőműves munkák nyomait, dicséretes eredményét. Itt, ha kellett, bárki szó nélkül átváltozott áccsá, festővé, burkolóvá.

Nem messze tőlünk az udvaron fúrógép berreg, fejsze csapódik a dzsumbujba.

- Teszik rendbe a hagyományőrző íjászok a területüket. Ők is hozzánk csatlakoztak. De nálunk gyakorolnak a mozgássérült lövészek, köztük a paralimpiai résztvevő Gurisatti Gyula is. A rendőrök is itt lőnek, egyelőre csak magánszemélyekként. Március 10-én megrendeztük a megnyitó, első versenyünket. Jelenleg negyvenhárom tagunk van, és szeretnénk elérni az ötvenet. Büszkék vagyunk a szituációs lövész szakosztályunkra is, amelyet Gazda Gábor irányít. Tizenkilencen járnak ide. Ez az úgynevezett mozgásos lövészet, mert folyamatosan változik a cél és a távolság is. Működik a paint bool, az aersoft szakosztályunk is... Sorolja egymás után mindazt, amit illik tudni róluk.

Lelkesedéssel beszél az elnök az újjászületett birodalmáról. Hinni kell: itt egy barátságos, remek közösség tölti el szabadidejét.

Csendesebb helyre sétálunk, mert a lövések nagyot szólnak. Megtudom, hogy az egyesület már készül az újabb nyílt napra. Eddig is jöttek a gyerekek a szülőkkel együtt, egész családok jelentek meg a lőtéren. De a rendvédelmi iskola hatvan tanulója is itt gyakorol. Azt pedig jó tudni: tizennégy éves kortól lehet valaki sportlövő.

- Nálunk szinte minden fegyvernemet meg lehet ismerni. A pályák már biztonságosak, elvégezzük az oktatást, de éles lövészetnél kötelező a lövészetvezető személyes jelenléte. Lassan elérjük azt, hogy országos színvonalúvá fejlődik a dunaújvárosi lőtér. De sok még a teendőnk.

És így jutunk máris el a tervekhez.

- Visszajöttek a régi lövészek, mert látják, hogy ez egy nyitott, baráti társaság, akár egy család. Azt is látják, hogy mennyit változott előnyére az épületünk. Persze az objektum felújítása folytatódik. De ha egyszer végzünk a munkálatokkal, utána következik a sok-sok gyakorlás, és jöhetnek a versenyeken a dobogós eredmények.

Néhány sikeres szereplést azért felsorolunk olvasóinknak, merthogy a malteros kanálon kívül a fegyvert is kézbe veszik. Idén már letette névjegyét Szabó Sándor, aki az első házi lövészversenyt megnyerte. A tavaszi országos versenyen légpuskában a Szűcs László-Szász Dezső-Tóbiás Nándor trió ezüstérmet szerzett. Kispuskában pedig szeptemberben szintén országos versenyen, Budapesten indult az Alföldi József, Jermann Miklós, Tóbiás Nándor alkotta csapat, amely harmadik helyen végzett. Alföldi egyéniben is nyert egy bronzérmet. Szász Tóbiással és Alföldivel pedig légpisztoly, sportpisztoly kategóriában Baján versenyzett egy nemzetközi viadalon. Itt Tóbiás az első, Szász a második helyet szerezte meg.

Ideje elköszönni. Kezet rázunk, miközben a végszót mondja el Szűcs László, az egyesületi elnök, célozva egy bevezető kérdésemre is.

- Végül is el kell mondanom, hogy boldog ember vagyok, mert látom a munkánk gyümölcsét. S abban nagyon bízom, hogy január elsejétől is az ajtón jöhetek majd be az épületbe.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!