Sport

2015.05.06. 14:38

Ünnep és avatás a Vasváriban a magyar sport napja alkalmából

Dunaújváros - Ebben az évben a Magyar Sport Napját a dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola tette ünnepélyessé.

Jankó Árpád

A dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola gazdagabb lett. A Magyar Olimpiai Bizottság jóvoltából megépült a nekifutó pálya, amelyet majd a az atléták közül a távolugrók fogják használni (Fotók: Zsedrovits Enikő)

Dunaújváros első általános iskolája testnevelés tagozatú intézmény, vagy bővebb nevén köznevelés típusú sportiskola. Vagyis a közismereti tantárgyak mellett kimondottan élsportolóvá, sportemberré nevelés a cél. A vasvárisok tanúi lehettek egy átadási ceremóniának is. A Magyar Olimpiai Bizottság jóvoltából elkészült a nekifutó pálya, amelyet majd az atléták, a távolugrók fognak használni. Azaz az ünnepségen egy bemutató keretében Pappné Házi Éva edzőnő tanítványai felavatták a korszerű futópályát. Az ünnepség után nemcsak az ugrók, hanem a Vasvári tornászai, a Dunaferr sportolói is adtak nagyon hangulatos bemutatót a kicsiktől a nagyobb lányokig. A gumiasztalosok szaltóinak is tapsoltak a nézők.

A nemzeti színű avatószalag most már a Vasvári Pál Általános Iskola múzeumába kerül

A Vasvári Pál Általános Iskola testnevelés tagozatú oktatási intézmény, hivatalos nevén: köznevelési típusú sportiskola. Száztíz ilyen iskola működik hazánkban, amely magyar sajátosság. Ezeket pedig a MOB kiemelten támogatja. Ilyen segítségben részesült most a Vasvári. Az atléták örömére a Magyar Olimpiai Bizottságnak köszönhetően elkészült a futópálya, ami nagy segítséget jelent a távolugróknak.

A szerdai ünnepségen az egyenpólót viselő sárga nyakkendős diákok érmekkel a nyakukban, hallgatták az igazgatónő, Kovács Erzsébet megnyitóját, aki köszöntötte a megjelenteket. A vendégként érkezett MOB-képviselőt, Lehmann László sportiskolai programvezetőt, aki szólt is az ünneplőkhöz. Beszélt arról is, hogy 2007-ben indult el ez az iskolarendszer, amelyben a közismereti tantárgyak mellett kiemelt, specifikus cél a tudatos sportemberré nevelés. A sportiskolákkal szorosan együttműködnek az egyesületek, a szövetségek és a MOB is. Ezek az iskolák képezik részben a magyar élsport alapjait. Közel huszonöt ezer diák tanul a sportiskolákban. Beszédének végén a programvezető sok sikert kívánt a vasvárisoknak, majd Sztankovics Lászlóval, a Dunaújvárosi Önkormányzat bizottsági elnökével átvágták a szalagot, és átadták a futópályát.

A vasváris atléták már a magyar sport napjának ünnepségén, a bemutatón kipróbálták a korszerű pályát

Sztankovics elnök úr ezt a sport, az atlétika számára gyarapodásnak is nevezett pályamegépítést valaminek a kezdeteként említette.

– Folytatni akarjuk a fejlesztést, ezért az önkormányzat ötvenmillió forint értékben ír ki pályázatot, amire minden sportág pályázhat – nyilatkozta a bizottsági elnök.

A Vasvári iskolában tevékenykedő Pappné Házi Éva természetesen egy négyszáz méteres rekortán futópályának örülne a legjobban, de ez még távoli álomnak számít.

– Végre megszületett a nekifutó pálya. Ez már a korszerűség kezdete. A nagyobb eredmények eléréséhez feltétlenül szükséges volt – nyilatkozta örömmel az edzőnő.

S vele együtt örült a rögtönzött távolugró bemutatónak az iskola idős, nyugdíjas testnevelő tanára, Szloboda Lajos tanár úr is, akit nagy tapssal fogadták a jelenlévők. A bemutatón részt vett a nagy tehetség, Endrész Klaudia is, aki a magyar U 16-os válogatott keret tagja. (578 centiméterre is képes!)

A szerda délelőtt tehát a Vasvári iskola jóvoltából valóban a sport ünnepévé vált. Schweigert Dávid MOB-gyakornok, a magyar tornász válogatott keret tagja szerencsésnek tartja magát.

– Én nemcsak alapfokon, de középiskolában is sportgimnáziumban tanultam. A magyar sport érdekében ezekből kellene még több az általános iskolák után – mondta. Dávid egyébként az ELTE hallgatója sportszervezői és pedagógiai szakon. És nagy vágya kijutni Glasgow-ba az idei világbajnokságra.

A meghívott vendégek, köztük dr. Nagy Viktor, a KLIK képviselője, pedagógusok, tanulók a tornaterembe vonultak, ahol a diákok, a Dunaferr tornászlányai, a gumiasztalosok kápráztatták el a nézőket. Vajon hány egykor majd nagy bajnoknak fantasztikus szaltóit tapsoltuk meg 2015. május 6-án a dunaújvárosi Vasváriban?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!