Sport

2015.09.11. 19:29

A maraton kajak-kenu világbajnokságon Pető Réka az ifik között ezüstérmes lett

Győr – Pénteken délelőtt elrajtolt a felnőtt, U23-as és ifjúsági maraton kajak-kenu világbajnokság, amelyen az ifik kajak egyes mezőnyében ezüstérmet szerzett a dunaújvárosi Pető Réka.

Gallai Péter

A csütörtök esti az ünnepélyes megnyitó – amelyen többek között José Perurena Lopez, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség elnöke is jelen volt – mellett a magyar csapat értekezletet is tartott, amelyen az összes edző és versenyző megkapta az információkat és az eligazítást a pénteki rajthoz, szót kért Csabai Edvin szakmai igazgató is. A sportág legeredményesebb versenyzője, a tizenhétszeres világbajnok kenus egy-két ösztönző szó mellett ezt mondta a versenyzőknek.

„Remélem, azzal mindenki tisztában van, hogy feladott verseny nincs. És nem csak a kiállás számít feladott versenynek.”

Majd elrajtoltak tegnap a viadalok, amelyen ifi K-1-ben a 18,3 kilométeres, futószakaszokkal is tűzdelt távon a dunaújvárosi, de Győrött versenyző Pető Réka is érdekelt volt, aki az Eb második hely után eggyel szeretett volna előrébb lépni. Ebben legfőbb riválisa honfitársa, Sólyom Dóra volt, akivel Pető Réka pillanatok alatt maga mögött hagyta a mezőnyt, mindössze a dánok Európa-bajnoka, Cathrine Rask tudta a mieinkkel tartani a lépést. A táv felénél azonban őt is sikerült „ledobni” magukról a magyar lányoknak, akik fej fej melletti küzdelmet folytattak: Pető a futószakaszokon kovácsolt magának némi előnyt, Sólyom pedig a vízen ledolgozta azt. A hajrát is Makrai Csaba tanítványa, Sólyom bírta jobban, aki egy hajóval győzte le a hatalmas szurkolótábort maga mögött tudó Pető Rékát.

Pető Réka a világbajnoki dobogó második fokára állhatott (Fotó: Pető Zsolt)

– Jól ment a futás, sokat gyakoroltam ezt a világbajnokság előtt, mert az Európa-bajnokságon ezen csúsztam el, no és azon, hogy az első másfél kört bután végigvezettem. Most igyekeztem tartalékolni, ugyanakkor maximálisan megélni ezt a versenyt. Az elmúlt napokban nagyon izgultam, alig aludtam, de most rendkívül boldog vagyok, mert tényleg a legtöbbet hoztam ki magamból – értékelt Pető Réka.

Magyar szempontból összesen két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet hozott a péntek délelőtti felnőtt és ifjúsági program. Délután pedig az U23-asok között egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet gyűjtöttek a mieink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!