Sport

2013.10.17. 17:10

A MastersKék a dobogón

Dunaújváros - Az elmúlt évben is szerepeltek Prágában, a Moldván a dunaújvárosi sárkányhajósok. Ám a mostani nagy sikernek számít.

Jankó Árpád

A dunaújvárosiak utolsó nyílt vízi versenyére, egyben nemzetközi sárkányhajós megmérettetésre Prágában került sor október 12-én, ez volt a méltán híres 2×4500 méteres Tragically Long Distances viadal.

A hosszú távú megmérettetést a Moldván (Vltava), Csehország egyik legfontosabb, egyben leghosszabb, nemzetinek számító folyóján rendezték meg. Az egész napos rendezvényre öt nemzet húsz sárkányhajós csapata nevezett. Vegyes kategóriában hét csapat mérhette össze az erejét, köztük a dunaújvárosi. A délelőtti 4500 méteres előfutamban a MastersKék névvel induló vegyes (mix) csapatunk futamgyőztesként jutott a mix döntőbe, az összesített második legjobb idővel. A délutáni döntő viszont kemény csatákat hozott. A prágai versenynek egyik jellegzetessége, hogy a szabályokkal ellentétben itt ütközés, ütésváltás, komoly harc folyik a futamokon. De a nyers erőn kívül a taktikai megoldások is befolyásolják az eredményeket.

A MastersKék csapata (amatőr felvétel)

Tehát felkészülve a végső megmérettetésre, felspannolva álltak az újvárosiak a 4500 méteres döntő rajtvonalához. Ahogy az lenni szokott, az első egyenes szakasz a döntő fontosságú első fordulóval rendkívül nehéz volt. Szerencsére az első fordulóból jól jött ki a hajó, és a kanyar után kis csellel átvették a harmadik helyet a mieink. Ettől kezdve biztosan tartva a harmadik pozíciót, tette meg a hajó a maradék távot két fordulóval. Végül a MastersKék mix csapata harmadikként ért a célba. Ez nagy boldogságot okozott a legénységnek, hiszen tavaly ugyanitt a tizenkettedik helyezést érték el a dunaújvárosi sárkányhajósok. A fejlődés jelentős, látványos. A MastersKék együttesnek ez az első nemzetközi dobogós helyezése. Válogatott versenyzőként Eb-n és világbajnokságon már évek óta hozzák az érmeket, de mint MastersKék csapat, csak most először állhattak dobogóra.

A versenyen női kategóriában is képviseltették klubjukat a dunaújvárosiak egy magyar hajóban három fővel. A hölgyek az előfutamot megnyerték, és nagy taktikai húzással a döntőben is győztek. Három nemzet, négy női csapatából a magyar lányok a legjobbnak bizonyultak!

A prágában szereplő dunaújvárosi versenyzők névsora: Tóth Edit, Tóth Tibor, Vasinka Karolina, Acsádi Virág, Bíró Andrea, Bényi Andrásné, Buda Katalin, Finkné Szabó Ildikó, Gálné S. Éva, Jancsó Péter, Inger Ádám, Inger Zita, Katona Márk, Kepka György, Kovács Zoltán, Oszvald Edit, Pilisi Pál, Pipa Károly, Prantner János, Prantner József, Rákász János, Dr. Rubics László, Rubicsné G. Lívia, Szabados Márti, Tóth Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!