Sport

2017.06.28. 15:35

A mester úgy érzi, akkor jó edző, ha sok az irigye

A Dunaferr SE tizenhat éves úszóversenyzője, Selmeci Levente az úszó iskolai világbajnokságon aranyérmes lett idén. Mától pedig az ifjúsági Európa-bajnokságon kezdi meg szereplését. A versenyzőről, az úszás "nagy titkairól" Kovács Józseffel, a klub és az ifjú bajnok edzőjével beszélgettünk.

Balogh Tamás

Idén már egy világbajnoki címet szerzett tanítványa, Selmeci Levente.

- A szövetségi kapitány, Sós Csaba úgy tájékoztatott engem, hogy erős mezőny indul a versenyen ezért az előzetes várakozásunkkal dobogós helyezést vártunk Leventétől. Látva a többiek idejét, bizakodtam abban is, hogy megnyerheti a kétszáz vegyest.

A kötelező győzelemre mondjuk azt, hogy az a legnehezebb!

- Igen, csakhogy ez nem csapatjáték. Itt a saját tudására és a felkészültségére támaszkodhat a sportoló, nincsen társa, aki javíthatna, vagy ronthatna rajta. Amit megcsinált egy héttel azelőtt, azt nem veszítheti el. Bízni kell benne.

Úgy tűnik, hogy egy tizenhat éves fiatalemberből egy teljesen komoly embert faragott. Nehéz volt?

- Nem volt az, mert én csak eszköz voltam hozzá, de a szülői háttér sokat jelentett ebben a munkában. Az édesanyja korábbi kézilabdázó volt, a nővére pedig most is azt csinálja, az unokatestvérei pedig a híres Kiss család, a jégkorongozók. Ebből is látható, hogy olyan közegből került ide hozzánk, ami előrevetítette, hogy ő is sikeres lehet a maga területén. Azt azért el kell ismerni, hogy a serdülő kor előtt, az ötödik osztálytól ezek a napi két edzések nem valami édes dolgok. Napi négy-öt órát itt és az én követelményrendszerem alatt eltölteni, az bizony nem valami leányálom. Akiben van elég tehetség, valamint affinitás a feladatok iránt, az azért oda tud érni a legjobbak közé.

Azt képzelem, hogy az úszáshoz kiváló kondíció és hihetetlen akaraterő szükséges. Hol vannak a nagy titkok? A technikában?

- Ez nagyon egyszerű dolog: ha nincs jó vízfekvésed, nem jó a fajsúlyod, akármit csinálhatsz, nem leszel jó úszó! A fajsúlyod azt jelenti, miként lebegsz a vízen. Ha elsüllyedsz, akkor előbb fel kell hozni, ami plusz energiát követel, s ez nem az előrehaladást szolgálja. Ez adottság kérdése. Nálunk, ebben a sportágban ezért ilyen nehéz előrelépni, mert nagyon kevés ilyen ember van. Másik dolog a keringés. Lehet rajta javítani, de a lehetőségek végesek. A szerencsések ebben is kiváló képességűek, amivel az oxigén és energia könnyebben jut el a versenyző fáradó izmaihoz. Az úszásban nagyon sok téves eszme és "hókuszpókusz" van. Amennyiben a gyerekben lévő koordinációs képességet helyes irányba tereljük, akkor az befog érni. Akkor van szerencsénk, ha ezeket a dolgokat egy fogékony versenyző be tudja fogadni, és ha nem is egyszerre, de a tizedik, huszadik, századik alkalomra megérti. A csoporton belül az átlag fölé emelkedők kicsit irritálják a többieket, hiszen ők is jók akarnak lenni. A sportban mindenki olimpiai bajnok akar lenni, de a képességek és a lehetőségek behatároltak. Amikor a sportolóval dolgozó edző a jó módszert el tudja érni, akkor lesznek kiváló páros. Ezt a kifejezést persze itt nagyon nehéz használni, hiszen egyrészt egyéni sportágról beszélünk, másrészt tizennégy-tizenöt gyerekkel foglalkozunk egyszerre.

Egy profi úszónak ez a világbajnokság komoly dolog volt?

- Nézzük az egyik oldalát: a versenysorozat történetében ez a mostani volt tizenhetedik alkalom, ami azt is jelenti, hogy ez már tradicionális eseménysorozat. Egy alaposan megszervezett találkozó, ahová ugyan nem mindig a korosztály legnagyobb profijai mennek el, de rendre megjelennek közöttük a trónkövetelők is. És ebben a közegből jó időt úszva, mi hoztuk el a világbajnoki címet. Egy ilyen diadalt, azt hiszem, hogy nem kell megmagyarázni. Egy kis nosztalgiával visszagondolok: az első világbajnokom uszonyos úszásban Fabó Éva volt. Hatalmas eredménynek tartom ma is. Az, hogy ha valaki a világon valamiben első, az nagyszerű dolog. A kételkedők mindig sokan vannak Magyarországon. Úgy érzem, akkor vagyok jó edző, ha sok az irigyem. Amikor nagyon pacsiznak és mosolyognak velem, akkor azt mondom, úgy látszik, hogy valamit rosszul csináltam, jó lesz vigyázni. Gondolom, senkinek sem újdonság: José Mourinhót sokan nem kedvelik sem a szakmából, sem a szurkolók közül. A tudását azonban nem szokták megkérdőjelezni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!