Sport

2013.11.06. 20:55

Rátekintés - A csapatok új szerzeményei az élmezőnyben

Hétvégén a jégkorong Négy Nemzet Kupáját rendezik meg Budapesten, ezért a MOL Ligában szünet lesz. Talán érdemes rátekinteni, hogy is állnak a csapatok, a játékosok.

Agárdy Csaba

A Dab.Docler a tavalyi szerepléséhez képest gyengébben teljesít eddig a bajnokságban. A csapatok az alapszakasz feléhez közelednek és a dunaújvárosiak, akik ilyenkor egy évvel ezelőtt fölényesen vezették a tabellát, most csak a harmadik helyen állnak. Bár, ha a vesztett pontokat tekintjük, akkor másodikak. Ebből a szemszögből nézve az Érsekújvár vezeti a bajnokságot, második a DAB, harmadik a Corona Brassó.

Többször beszéltünk már arról, hogy a bajnokság kezdete előtt a szakemberek egyöntetű véleménye volt, hogy az idén sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a mezőny. Ez így is lett, hiszen a mindössze hárompontos UTE-t leszámítva, mindenkinek esélye van még a négy közé jutásra, vagyis arra, hogy részt vegyen a rájátszásban. Legjobb példa erre, hogy a tavaly gyengélkedő FTC-nek is már harminc pontja van. És hogy tényleg erősödött a mezőny, azt a kanadai táblázat is bizonyítja. Ebből is kiderül, hogy a dunaújvárosiak szereplése nem azt jelenti, hogy ők estek vissza, hanem azt, hogy a többiek erősödtek hozzájuk. Mert ha megnézzük a kanadai táblázatot, azt láthatjuk, hogy az első tízben mindössze három olyan játékos van, Joshua Bonar, Dusán Sijka, és Vaclav Novak, aki egy évvel ezelőtt is ebben a ligában szerepelt. A többiek mind nyáron kerültek új csapatukhoz. Az első tízben egy dunaújvárosi található Ladányi Balázs és róla is tudnunk kell, hogy egy évvel ezelőtt még a Sapa Fehérvár EBEL-csapatában, majd a Bolzano olasz első ligás együttesében játszott. Rajta kívül az első tízben nincs is több dunaújvárosi, az első húszban még a tizenötödik helyezett Peterdi Imrét (7 gól, 11 passz, 18 pont) és a tizenhatodik Azari Zsoltot (5 gól, 13 passz, 18 pont) találhatjuk. Érdekesség, hogy a DAB tavalyi két legponterősebb játékosa, Galanisz Nikandrosz csak a huszonnyolcadik, Szappanos Dávid pedig nincs az első ötvenben. Igaz, eddig mindketten sokat voltak sérültek, Galanisz csak tizenöt, míg Szappanos csak tizenhárom mérkőzést játszott.

A kanadai táblázat élmezőnye: 1. Joshua Bonar (Brassó) 33/11+22, 2. Tyler Metcalfe (Miskolc) 31/15+16, 3. Antti Ojanen (FTC) 27/14+13, 4. Ladányi Balázs 27/10+17, 5. Dusán Sijka (FTC) 27/8+19, 6. Benett Jordan Knox (Miskolc) 26/15+11, 7. Juraj Faith (Miskolc) 25/9+16, 8. Vaclav Novak (Csíkszereda) 23/11+12, 9. Mikael Potila (FTC) 23/9+14, 10. Erik Weissmann (Érsekújvár) 22/7+15.

Érdemes még a +/- táblázatra is szemet vetni, ami a játékosok hatékonyságát mutatja. Ebben az első helyen a dunaújvárosi Kiss Ákos áll 18 ponttal. Csapattársai közül Papp Viktor (12 pont), Nagy Richárd (12 pont), Peter Sevela (11 pont) és Erdélyi Tamás (10) ért el legalább tíz pontot.

A dunaújvárosi védők közül Henrik Jabornik és Hüffner Adrián a legeredményesebb, mindkettőjüknek tizenegy pontjuk van a kanadai táblázaton. A kapusoknál a brassói Fülöp Rajmondnak a legjobb a védési hatékonysága, a lövések 93.25 százalékát hárította. A második Sevela 93.03 százalékkal, viszont Sevela a mérkőzésenkénti 2.28-as kapott gólátlaggal kiemelkedik a mezőnyből.

A kapusok élmezőnye:

1. Fülöp Rajmond 93.25, 2. Peter Sevela 93.03, 3. Patrik Polc (Brassó) 92.3, 4. Jan Chovan (Érsekújvár) 91.83, 5. Kiss Tamás 91.7, 6. Gyenes Dávid (Miskolci Jegesmedvék) 91.33.

Címkék#jégkorong

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!