Sport

2015.03.16. 18:26

A mozdulat kecsessége, szépsége teszi élvezhetővé a női tornát

Dunaújváros – A múlt hét végén ismét Dunaújvárosba látogatott a magyar női tornász válogatott szövetségi kapitány, Draskóczy Imre. Nem egyedül jött. A néhány évvel ezelőtt még aktív, neves ukrán tornásznő, Alina Kozich is vele érkezett.

Jankó Árpád

– Alinával végiglátogatjuk a tornász klubokat. A fővárosi programok mellett a vidéki bázisokban is megnézzük, milyen munka folyik, hol lehet találni olyan tehetségeket, akikre majd vagy máris fel kell figyelnie a válogatott vezetésének. S természetesen Alina is kíváncsi minderre. Mi több: ez munkájához is tartozik, mert kineveztük szövetségi edzőnek. Most már a magyar tornasportért dolgozik – így ecsetelte Draskóczy Imre jövetelük apropóját.

Alina Kozich nem akárki a sportágban. Az ukrán válogatottal az athéni és a pekingi olimpián is versenyzett. 2003-ban egyéni összetett bajnokként végzett az amsterdami Európa-bajnokságon. Négy év múlva szintén Eb-n lett harmadik talajon. 2009-ben befejezte a versenyzést.

Alina nemcsak szemlélődött a tornacsarnokban, hanem azonnal foglalkozott a gyerekekkel. Fontos a testtartás, a mozdulat szépsége. Fotó: Zsedrovits Enikő

– Az edzőm Japánban vállalt munkát, és engem is elcsábított. Utána mentem, s főképp koreográfiával foglalkoztam a két kedvenc számomban a talajon és a gerendán. Öt évet dolgoztam Japánban. Négy évet a válogatottal, egy évet pedig a rendkívül népszerű Cukahara Klubban. Cukahara Micuho ötszörös olimpiai bajnok, aki nemzeti hős Japánban. Lóugrásban végrehajtott dupla szaltó hátra gyakorlata ma is próbára teszi a tornászokat – mesélte el Alina.

– Kellett egy olyan fiatal női edző a válogatottnál, aki olyan szaktudással rendelkezik, amellyel sokat tud nekünk segíteni. Főképp a gyakorlatok esztétikájában. Ő erre gyakorló tornászként is nagy gondot fordított – folytatta a kapitány.

Alina januárban jött Magyarországra, és ahogy ő mondja: – a gerenda és a talaj koreográfiáján szeretne változtatni.

– Azt akarom, hogy a gyakorlatok elegánsak legyenek. Sajnos ma olyan a torna, mintha cirkuszi mutatványok sorozata lenne. Az eleganciára, a szépségre pedig nagy gondot kell fordítani. Kíváncsisággal, lelkesedéssel kezdtem el a munkát a magyar válogatottnál. Már mondhatom, hogy nagyon érdekes számomra a magyar rendszer a női tornában. Járjuk az országot. Voltunk Veszprémben, és Dunaújváros után megyünk Békéscsabára.

Azt már a szövetségi kapitánytól tudtuk meg, hogy az idei legfontosabb program lesz az őszi kvalifikációs világbajnokság Glasgow-ban. Nanningban a magyar csapat huszadikként végzett, és most azt szeretnék, hogy a tizenhatodik helyre kerüljenek. A Dunaferr SE tornászai közül továbbra is Horváth Enikő a kiválasztott. Róla a szövetségi kapitány dicsérő szavakkal beszélt. Enikő sokat segítette a magyar csapat munkáját. De „készenlétben" áll mögötte egy másik nagy tehetség, Kovács Zsófia. Ő remélhetően sikeresen szerepel majd a Fiatal Reménységek Olimpiáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!