Sport

2015.04.07. 16:08

A pályán zseni, az életben ember maradt - Puskás Ferencre emlékeztek Dunaföldváron

Április elsején, Puskás Ferenc születésnapján megemlékezést tartottak Dunaföldváron, a Béke tér (az egykori Erzsébet tér) egyik házánál, ahol a legendás labdarúgó lakott.

L. Mészáros Irma

Az épület falán 2009 óta emléktábla is hirdeti: „Ebben a házban lakott 1983 nyarán Puskás Ferenc, a legendás aranycsapat kapitánya, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója.”

A koszorúzás résztvevői: Lesnyik Gábor (balra) és Holler Ferenc a Holler UFC képviseletében, Takács Zoltán önkormányzati képviselő, Horváth Zsolt polgármester, Ráthgéber László és Weiszgáber János (Fotó: a szerző)

A szervező Szabados Sámuel gimnáziumi tanár emlékező beszédében felvázolta Puskás Ferenc életútját, sikereit, emberi és sportolói nagyságát. A világhírű futballista – földvári származású felesége és barátok révén – több szállal is kötődött Dunaföldvárhoz. Erre büszke is a település. Gyakran járt itt az ötvenes években, de később is; hol Erzsébet asszonnyal, hol meg hozta az egész Honvédot. Az egykori Duna-parti futballpályán játszott DSC – Kispest-Honvéd meccsről legendákat meséltek hosszú évtizedekig. Az ünnepségen vezetőikkel együtt részt vettek a Holler U.F.C. egyre sikeresebb gyermekfocistái, s fel is néztek azokra az ablakokra, amelyek mögött otthonra talált a Puskás család Spanyolországból hazatérése után. Hajdanán az e ház földszintjén lévő Édesség cukrászda teraszán sokat időzött Puskás Öcsi. E cukrászda akkori fiatal vezetője, Ráthgéber László, későbbi futball-játékvezető, a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében helyezte el koszorúját. Bár a kortársak közül sokan elmentek, de még vannak, akik őriznek személyes emlékeket.

A legidősebb jelenlévő, Szászvári Lajos a Kis-Dunán együtt töltött vidám órákról is szívesen beszél. Puskás természetessége, közvetlensége és humora közismert volt, becenevei pedig jól mutatják emberi és sportolói nagyságát: Öcsi, Öcsi bácsi, Száguldó Őrnagy, Pancho, The Boss. A helyi sportszervezetek és a város vezetői is tisztelegtek a valaha élt legnagyobb futballista emléke előtt. A koszorúzás után Horváth Zsolt polgármester beszédében a fiatal sportolókhoz, a gyerekekhez fordult. Buzánszky Jenő véleményét idézte: igazi barát és sportember volt a pályán és a pályán kívül. A pályán zseni, az életben ember tudott maradni. Beírta nevét abba az Aranykönyvbe, amely a magyarok nagy cselekedeteit és világörökségét rögzíti.Puskás Ferenc nevét a világ minden részén ismerik és tisztelettel emlegetik. Példaképekre nagy szükségük van a mai fiataloknak is. Most lett volna nyolcvannyolc éves. Koccintsunk rá, ahogy ő szokta, április másodikán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!