Sport

2015.09.07. 17:09

Sakk-matt a család! - Európa-bajnoki második, harmadik helyezettek lettek a kulcsi testvérek

Kulcs – Megismerkedtünk két életrevaló, jóhumorú, tűzrőlpattant gyerekkel – akik mintegy mellesleg sakkbajnokok is egyben!

Pekarek János

Ül a család a nappaliban, a két gyerek között sakktábla, mellette sakkóra, javában zajlik a schnellparti. A kezüket alig tudom követni, nem hogy a gondolataikat. Villámszerű mozdulataik közben tanácsokat adnak egymásnak, felhívják a másik figyelmét az elkövetett hibákra, értékelik a jó lépéseket.

Hegedűs Dominik és Luca egy schnellparti közben. A fényképezés kedvéért lassítottak egy kicsit... (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Egyszer csak véget ér a meccs, tudok kérdezősködni.

A tizenkét éves Hegedűs Dominik négy éve sakkozik. Dédapjától kezdte el megtanulni a lépéseket, együtt vívták az első mérkőzéseket is, és most a dédpapa mérhetetlen büszkeséggel értesül a fiú sakk-sikereiről. A két évvel fiatalabb húg, Luca fél évvel később kezdte el a sakkot, de én már nem tudom megítélni, hogy melyikük játszik jobban.

Csekély vigaszom, hogy szüleik is nagyjából az enyémhez mérhető értetlenséggel szemlélik a gyerekek játékát. Néha-néha apa, anya is beszáll egy partiba, de messze nincsenek egy szinten a fiatalokkal.

– Csak akkor játszanak velem, ha szeretnék megerősíteni az önbizalmukat – ismeri el az édesanya, Hegedűs Noémi, aki „civilben” tisztviselő, de gépjármű-szerelő férjével, Hegedűs Gáborral együtt idejük mind nagyobb részét köti le, hogy a gyerekeket edzésre, versenyre vigyék, intézzék a sakktól elválaszthatatlan adminisztrációt, szállást, támogatókat szerezzenek.

Hegedűs Noémi, az alkalmi kibic...

Ne gondolják, hogy a sakk olcsóbb mulatság, mint bármelyik másik sport! Legalábbis ezen a szinten nem az. Márpedig Dominik idén augusztusban második, míg Luca harmadik helyet szerzett az ifjúsági sakkozók rapid Európa-bajnokságán, Újvidéken! Dominik az U18-as magyar csapat tagjaként pedig Európa-bajnok lett ugyanott!Kapaszkodjanak meg: a fiú Élő-pontszáma (aktuális játékereje) szeptemberben 1802 pont, de volt az már 1924 is! Húga sem marad le sokkal: 1511 Élő-pontnál tart! Dominik pillanatnyilag a 12 évesek korosztályában Magyarországon a 13. legjobb sakkozó... Luca most készül a horvátországi Porec-be, Európa-bajnokságra, ami szeptember 21-én kezdődik. A kislány a korcsoportos magyar bajnokságon elért ezüstérmes helyezésével vívta ki a részvétel jogát, úgyhogy az ő indulását a magyar szövetség fedezi. Ám a család nem akarja itthon hagyni Dominikot sem, akinek viszont már fizetnie kell az indulásért és az ott-tartózkodásért. Ami csekély 59 euró/nap/fő, plusz a nevezési díj...

Még szerencse, hogy a rácalmási iskola, ahová a két gyerek jár (tulajdonképpen átjár: Kulcsról) sokat segít a családnak, a gyerekeknek. S ha már a költségek szóba kerültek, talán elég annyit megjegyezni, hogy a gyerekek edzője, Taskovits István FIDE-mester Baja mellett él, s bár sokat kommunikálnak e-mailen, telefonon, azért a legjobb mégis csak a személyes edzés. A gyerekek pedig a tolnai Decs sakkcsapatában igazolt versenyzők, Dominik NB I/B-s, Luca NB II-es szinten.

Nem illik azonban megfeledkeznünk az első edzőkről sem: a gyerekek a sakkversenyzés alapjait a dunaújvárosi Munkásművelődési Központban sajátították el Némethné Bátai Ibolyától és Klimkó Csabától.

Hegedűs Dominik és Luca Európa-bajnoksági érmeikkel és serlegeikkel. Lesz még több is? (Fotó: Zsedrovits Enikő)

A legfontosabb viszont, hogy Önök ne gondolják: valamiféle kockafejű, a sakkba éjjel-nappal belefeledkezett gyerekekről van szó. Szeretnek ők sakkozni, szó se róla, de Dominik emellett még kézilabdázik és a karatéval is kacérkodik, Luca pedig a kézilabda mellett az úszást szemelte ki magának. Jól tanulnak, a sok verseny mellett is négyes-ötös tanuló mindkét gyerek.

Mindkettejük szobája tele van érmek kilóival, serlegek tucatjaival. Joggal lehetnek büszkék magukra. De még náluk is büszkébbek rájuk szüleik, hozzátartozóik – s mindenekelőtt: maga a dédpapa!

 

Élő-pontok és más érdekességek

A magyar származású, amerikai Élő Árpád fizikusprofesszor dolgozta ki a statisztikai és valószínűségszámítási alapokon álló rendszert. Egy ismeretlen játékos kezdő Élő-pontszáma: 0. A pontszámok minden befejezett meccs után módosulnak. A képlet: Rn=Ro+K(W-We). Rn az új pontszám, Ro a régi pontszám, K egy állandó, ami 2099 pontig 32, W a meccs eredménye (győzelem 1, döntetlen 0,5, vereség 0), We a várható pontszám, amelynek képlete: We=1/(exp10(-dr/400)+1). A dr a pontszámok különbsége. A pontszámokat naponta csökkentik. A világbajnok Magnus Carlsen Élő-pontszáma idén szeptemberben 2853 pont, a legjobb magyaré, Rapport Richárdé 2716 pont volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!