Sport

2017.03.07. 19:10

A téli olimpia kimarad - Az egykori kenus masszőrként is az élsportban dolgozna

Dunaújváros - A Dunaferr SE egykori kenusa, Volein Viktor pályafutása után sem akart elszakadni a sporttól, masszőr lett. Februárban még úgy látszott, teljesül élete álma, új munkakörében ott lehet egy olimpián. Ám mindez így is maradt.

Gallai Péter

A dunaújvárosi Volein Viktorról évekkel ezelőtt kenus eredményei és sikerei kapcsán írtunk - ifjúsági Európa-bajnok, illetve 2009-ben felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes lett -, majd 2011-ben MTK-s színekben befejezte pályafutását. Ebben javarészt az anyagi meg nem becsültség játszott szerepet, ami végigkísérte pályafutását.

- A csúcsfizetés havi harmincötezer forint állami ösztöndíj volt, amit az Eb ezüstért és a három magyar bajnoki címért kaptam 2009-ben. Az utolsó évben, amikor már semmi más támogatásom nem volt, egy Japánban élő magyar származású egyéni szponzor révén tudtam dolgozni - mesélte Viktor, aki - mivel olyan erős volt a hazai mezőny - más országokban is körülnézett, ahol magyar kapitány volt, milyen lehetőségei lennének a válogatottságra. Ám mivel a megélhetési hátteret nem, csak a csapatot tudták garantálni, így ebből sem lett semmi.

Majd egy váratlan fordulattal 2011-ben gyorsan sikerült civil foglalkozást találnia, masszőr lett, egy éven belül már két ötcsillagos szállodában is lehetőséget kapott. Azonban akkor már képben volt, hogy akkori párjával 2013-ban kimegy az Egyesült Államokba, ám előtte még a vasműben is dolgozott, fizikai munkakörben.

Volein Vikor ismét Dunaújvárosban él, bízik benne, valahol számítanak majd a munkájára
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Nem igaz, hogy külföldön nem lehet érvényesülni, tíz nap alatt állást találtunk az USA-ban. Takarítottunk, építkezések után ablakot mostunk. Ha az ember akar, és nem büdös neki, akkor talál magának munkát. Végül a szakmában sikerült elhelyezkednem egy kiropraktikai manuálterapeuta orvosi rendelőben.

Ám mivel távlati célom az volt, hogy szakmámmal kerüljek vissza az élsportba, és a család is itt él Dunaújvárosban, így hazajöttem - tette hozzá Volein Viktor, aki utána a Ferencváros női labdarúgóinál és az akkor Urbán Flórián vezette Vecsésen is lehetőséget kapott. Emellett nem tett le arról az álmáról, hogy egy olimpiai sikersportágban a válogatott mellett is munkálkodhasson. Mivel 2016 tavaszán már babát várt a párja, ezért Dunaújvárosban is körülnézett, hátha valamelyik klubnál éppen szükség lehet rá, ám végül ez nem jött össze.

- Viszont gondoltam egyet, ezzel párhuzamosan bementem az utcáról a sportért felelős államtitkárság épületébe, majd leadtam az önéletrajzomat. Az úszók éppen masszőrt kerestek, így az olimpia előtt Kozma Dominik és Kis Gergő volt az, akivel dolgoztam az utolsó két hétben, igaz szerződés nélkül.

Az olimpia után még a nyíltvízi ifi Eb-re készülő válogatottat is segítettem. Ám a szerződés aláírása előtt szeptemberben jött egy ímél, hogy a szövetség ezt megtagadja, mert tudomást szereztek egy chipandale oldalon két félmeztelen fotómról. Hiába bizonygattam az igazam, hogy nem volt ilyen karrierem, a tizenöt éves élsportolói múlt ezt ki is zárja, ezt épeszű ember tudja. Gyárfás Tamás akkori elnökig bezárólag mindenkit megkerestem, de semmi nem történt - mesélt az újabb fordulatról. Egyébként a szövetség azzal zárta le az ügyet, hogy nem volt érvényes szerződése, de Viktor jogi útra terelte a történteket.

A következő állomás már egy téli sportág, többkörös interjú után a korcsolya szövetség idén januárban hármójukat választotta ki a jelentkezők közül. S egyből a mély vízbe került, hiszen január utolsó hétvégéjén már az ifi világbajnokságon, február elején pedig a drezdai világkupán vett részt. Ugyanúgy címeres mezben, mint legjobbjaink.

- Egy csapatnál, egy válogatottnál közösségé kovácsolódik mindenki, szorosabb közösség alakul ki a versenyzőkkel is, hiszen összeköt minket az élmény. Főleg egykori sportolóként. Az említett versenyeken dr. Pikó Károllyal, aki az atlétákkal dolgozott harminc évig, az elismert sportorvossal ugráltunk a palánk mellett - elevenítette fel a közelmúltat Volein Viktor, aki már kezdte elhinni, hogy a gyorskorcsolya-válogatott tagjait kísérve, ő lehet a város első téli olimpikonja jövőre.

Azután jött a hidegzuhany: Rió után Pjongcsangban sem lehet ott, ugyanis a három masszőrből kettő maradt, rá mégsem számítanak. De nem adja fel, egyszer minden álom megvalósul!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!