Sport

2015.07.03. 19:34

A világ élmezőnyébe robbant Takács Krisztián

A világranglista ötödik helyére robbant 50 méter gyorson a Dunaferr-DVSI úszója, Takács Krisztián, aki sorozatban tizenegyedszer sem talált legyőzőre a felnőtt magyar bajnokságon ezen a távon.

Gallai Péter

A Győrben rendezett versenyen a vágtaszámokban a férfiaknál a dunaújvárosi Takács Krisztián - aki az ob előtt letudta a hasmenést - egészen elképesztő sebességre pörgött fel: az 50 gyorson elért 21.89 másodperces ideje ötödik helyre repítette az idei világranglistán! A Dunaferr-DVSI színeiben induló, de Petrov Iván keze alatt Győrben nagyon jó formába került villámember úszásában még van tartalék: most ugyanis 35 méternél vett még egy levegőt, Kazanyban, a világbajnokságon azonban tervei szerint már csak a falnál fog, azaz - ahogy a legjobbak szokták - egy levegővel ússza végig az ötven métert.

Takács Krisztián betegsége ellenére is túlszárnyalta világbajnoki hatodik időeredményét
Fotó: MÚSZ

- Tudom, hogy az első napokban a betegségemre és a súlyvesztésre panaszkodtam, de már nem merek mit mondani... - mondta mosolyogva Takács. - Százon egyéni csúcsot úsztam, most pedig túlszárnyaltam azt az eredményemet, amivel hatodik lettem a 2011-es világbajnokságon. Van még két hét, növelhetjük a sebességet, itt-ott találhatunk néhány századot, úgyhogy nagyon várom a világbajnokságot - tette hozzá.

A többi Dunaferr résztvevő közül meg kell említeni az ifista korú Szöllősi Martint, aki száz mellen negyedik, ötvenen pedig hatodik lett, ami hatalmas eredmény a fiatalembertől. Így pedig évjáratában már ranglistavezetőként várhatja majd az ifjúsági bajnokságot.

Az ob utolsó előtti napján nem érkeztek jó hírek Cseh Lászlóról, akinek gyomrát ismét betámadta valami, és Kiss László szövetségi kapitány éjszakája is erősen mozgalmasra sikeredett. (Verrasztó Dávid már a bajnokság első felében kénytelen volt hazautazni, mivel a versenynap kellős közepén lett rosszul hasonló okok miatt. Cseh azért ott volt a rajtkövön, 50 gyorson egy 6. hellyel melegített a nap fő számára, a 100 pillangóra, amelyet remek versenyben, fél másodperces előnnyel húzott be Pulai Bence előtt. Később még döntőbe került 50 háton, valamint 5. helyen végzett az egriek mix-gyorsváltójával.

- Ahhoz képest, hogy gyakorlatilag semmi erőm nem maradt, részben a hetedik nap, részben a gyomorbajom miatt, tulajdonképpen egész jó volt - összegezte a 100 pillangó tanulságait röviden Cseh László.

A hölgyek egyhosszos pillangó-viadalának magyar részét Verrasztó Evelyn nyerte két olasz előtte ért célba , a honi ezüstérem megosztva jutott Szilágyi Liliánának és Szokol Szonjának, akik századra ugyanannyi időt értek el. Női 200 háton némi meglepetésre Jakabos Zsuzsanna diadalmaskodott mindazonáltal ez remek hír a Kazanyban a két vegyesúszó-számban induló klasszis számára, hiszen több úszásnemben is remekelt ezen az ob-n.

Nyolcszáz gyorson kétség sem férhetett Kapás Boglárka újabb bajnoki címéhez, aki így 200-tól 1500-ig valamennyi gyorsúszó-aranyat betakarította, bónuszként parádés kis versenyben, alig öt perccel a hosszútávú úszás után a mixed vegyesváltóban kiváló százat pörgött - akárcsak a 800-on bronzérmes Böszörményi Bettina - , hozzásegítve a zuglóiakat egy újabb bajnoki címhez; kollekciója immár hét aranyat számlál.

A nap krónikájához tartozik még, hogy az 1500 gyors délelőtti előfutamaiban ugyancsak bőgette a motorokat Gyurta Gergely, aki 15:12.55 perc alatt tudta le a távot (jósolható, ennél gyengébb idővel nyerik majd a számot szombaton) ugyanakkor jelezte, a döntőben nem indul: Most egyértelműen az volt a cél, hogy a reggeli úszást gyakoroljam. Azért léptem vissza, mert öt hete versenyzek, főként nyílt vízben, kicsit fásult vagyok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!