Sport

2017.07.31. 19:20

A világbajnoksággal megmutattuk, mi is képesek vagyunk ilyen csodát tenni

BUDAPEST - A vasárnap befejeződött, hatalmas látogatottságot és közönségsikert hozó vizes világbajnokság semmihez nem fogható hangulatát sokan szerették volna átélni Dunaújvárosból is.

Gallai Péter

Akik egyrészt hazánk eddigi legnagyobb sporteseményére voltak kíváncsiak, másrészt nem egy dunaújvárosi sportolónak szoríthattak a női vízilabda meccseken, vagy a Duna Arénában az úszóversenyeken. Utóbbiak során találkoztunk a helyszínen Kovács Judittal, a Dunaferr SE elnökségének, és a DVG Zrt. igazgatóságának tagjával, továbbá dr. Dorkota Lajossal, a MEKH elnökével, Dunaújváros és Fejér megye díszpolgárával, akik az 50 méteres gyorsúszásban 15. helyen zárt Takács Krisztiánért szorítottak leginkább.

Kovács Judit azzal kezdte, hogy a valóság igazolta az előzetes híreket, azaz tényleg csodálatos a Duna Aréna.

A világbajnokság kabalafiguráival dr. Kovács Barbara, dr. Dorkota Lajos és Kovács Judit a Duna Aréna előtt
Fotó: Gallai Péter

- Mindenképpen szerettem volna személyesen is átélni a világbajnokság eseményeit, de a sűrű elfoglaltság miatt csak arra a napra tudtunk eljönni, amikor Krisztián szerepelt. Nagyon örülök neki, hogy mi, magyarok is tudunk ilyen világszínvonalat produkálni, hiszen mindössze két év volt az előkészületekre. Minden elismerésem ezért, na meg a rendezésért is, ami hatalmas munka volt, és minden résztvevő vagy vendég csak felsőfokban tud beszélni róla, amire nagyon büszkék lehetünk.

A hangulatról pedig annyit: külföldiek ültek körülöttünk, ők is teljesen el voltak varázsolva. Ami pedig Krisztián teljesítményét illeti, megsüvegelendő, hogy több mint tíz éve egyeduralkodó 50 gyorson Magyarországon, és a legnépesebb távon most is sikerült a világ élmezőnyébe bekerülnie. Nem mellékesen pedig négy olimpián képviselte hazánkat és Dunaújvárost, hiszen attól függetlenül, hogy jelenleg nem itt úszik, ő ízig-vérig dunaújvárosi, nagyon sokan szurkoltak neki a világbajnokság alatt, és nem véletlenül támogatja őt a város is.

El kell ismerni, sajnos jelenleg a létesítményi adottságok hiányoznak ahhoz, hogy visszatérjen, ráadásul Győrben komoly úszócsapatot építettek. Szerencsére mi is a rajtvonalon állunk már, hogy elkezdődhessen az uszoda és az élményfürdő felújítása, ami a versenysport szempontjából is nagyon fontos mérföldkő lesz.

Kovács Judit nem feledkezett meg arról sem, hogy elismerését fejezze ki az ötödik helyen végzett női vízilabda-válogatottban szerepelt DUE-Maarsk, illetve jelenleg máshol pólózó dunaújvárosi játékosok teljesítménye miatt.

Dr. Dorkota Lajos azzal kezdte, büszkék lehetünk Takács Krisztiánra, aki ennyi ideje a csúcson tud lenni, idehaza és nemzetközi szinten is helytáll. Annak ellenére, hogy már harminckét éves, még mindig a világon a legjobb tizenötben van, ehhez kell elkötelezettség. - Minden közösségnek az értékeit meg kell becsülnie, többek között azt, aki négy olimpián szerepelt.

Az elmúlt két évben személyesen is támogattam őt, s azt hiszem megérte. 2020-ban Európa-bajnokságot rendezhetünk Budapesten, szerintem nem sok olyan sportoló van, aki átélve ezt a fantasztikus hangulatot, ki szeretné hagyni az Eb-t. Egyébként klubváltásának semmi köze nem volt a dunaújvárosi úszószakosztály vezetéséhez, tudásához, egyszerűen Győrben a körülmények mások, s ott olyan partnerekkel tud edzeni, akik húzzák - fogalmazott.

Ami pedig a hangulatot és a személyes élményt illeti, dr. Dorkota Lajos így foglalta össze: - Mindenki nagyon elégedetten távozhatott a vb-ről, a beléptetéstől kezdve a sajtó, vagy a szurkolók kiszolgálása szerintem tökéletes volt. Csak gratulálni tudok mindenkinek, csodálatos dolgot hoztak létre. A hangulat pedig elképesztő, a televízió nem adta át ezt teljesen, jó volt személyesen is átélni. Külön ki kell emeljem az önkéntesek szerepét, mert rengetegen jöttek, hogy szabadidejük terhére segítsenek, ezáltal nagyban hozzájárultak, hogy örökké emlékezetes maradjon mindenki számára a budapesti világbajnokság.

A FINA vezetése látott már nem egy nagy versenyt, de őket is lenyűgözte a magyarországi rendezés, a miliő, honfitársaink vendégszeretete, és nem utolsósorban Budapest látnivalói, amelyek egyedülálló módon kiemelt szerepet kaptak a helyszínek részeként. Minden magyar büszke lehet erre a vb-re, mind a létesítményekre, mind a versenyzőkre. Akik kételkedtek, ellendrukkerek voltak, azok ha egyszer kilátogattak ide, szerintem azonnal megváltozott a véleményük.

Ezt az érzést át kellett élni, ezért dolgoztak sokat a szervezők és a kormány is. Bevallom, ezek után roppantul sajnálom, hogy az olimpiai rendezést visszavontunk, hiszen ha ezt a vb-t ilyen óriási sikerrel meg tudtuk csinálni, akkor az ötkarikás játékokkal is elbírtunk volna. Abban is biztos vagyok, az a sok turista, aki jelenleg is a fővárosban tartózkodik, jobban érezte volna itt magát, mint Amerikában vagy Franciaországban, hiszen nálunk este tízkor biztonságban le lehet ülni egy italra, vagy végigsétálni a városon. Ezt azokban az országokban már nem tehetik meg nyugodt szívvel.

Dr. Dorkota Lajos hangsúlyozta, a beruházások egyik ékköve lett a Duna Aréna, amely a FINA jó döntésének jóvoltából a következő években is sorra házigazdája lesz komoly eseményeknek. Ennek kapcsán felvetettük, Budapest már gazdagodott egy ilyen csodálatos létesítménnyel, de miként áll a dunaújvárosiak által oly nagyon várt uszoda-rekonstrukció és élményfürdő-felújítás?

- Örömmel jelenthetem be, hogy megtörtént az első lépés, a múlt héten a kormány átutalta Dunaújváros számlájára az élményfürdő vételárát. A héten a tervek szerint megtörténik az adásvételi szerződés aláírása is, utána birtokba vesszük és kezdődhet is a felújítás, ami a hírek szerint májusra készül el. Ezt követően lehet nekiállni a Fabó Éva Sportuszodának. A két tétel együtt hozzávetőlegesen 3,5 milliárd forint.

A felújítás mellett gondoskodni kell az úszók és vízilabdázók edzéslehetőségeinek megoldásáról, amelyhez anyagi és egyéb támogatást fogunk nyújtani. Erről már egyeztettem Cserna Gábor polgármesterrel, aki ugyan nem tudott eljönni Budapestre, de ő is nagyon szurkolt Takács Krisztiánnak.

A dunaújvárosi úszószakosztályban nagyon kiváló munkát végeznek, figyelemmel kísérem a fiatalok eredményeit, utánpótlásszinten ott vannak az élvonalban, ezért én biztos vagyok benne, hogy lesznek még Takács Krisztiánnak követői, akiknek mondjuk már a 2020-as felnőtt Eb-n szurkolhatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!