Sport

2016.04.25. 19:40

Akik a megyét képviselhetik

Dunaújváros - A Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) Fejér megyei küldöttválasztó hétfői gyűlése nem csak a tagok delegálásáról szólt, hanem a meghívottak megismerhették az újjászerveződő SOSZ céljait, terveit, valamint elmondhatták problémáikat is.

Gallai Péter

Az összejövetelen eredetileg részt vett volna dr. Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke, aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is, de előre nem tervezett megbeszélése volt Orbán Viktor miniszterelnöknél, ezért végül Virág Lajos - korábbi világbajnoki ezüstérmes birkózó -, a szervezet ügyvezető igazgatója érkezett Dunaújvárosba. Mellette Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke, SOSZ alelnöki minőségében üdvözölte a megjelent polgármestereket, a tag és meghívott klubok képviselőit. Külön köszöntötte a Honvéd Szondi György SE képviseletében érkezett világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes birkózót, Rácz Lajost. Jelen volt Hingyi László, a dunaújvárosi önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának megbízott elnöke is.

Rácz Lajos (balra),a székesfehérvári Honvéd Szondi György SE birkózó-szakosztályának vezetője, mellette Hirt Károly, az ARAK elnöke a szavazás során

Virág Lajos bevezetőjében elmondta, az elmúlt öt évben a SOSZ életében nem az a folyamat zajlott le, ami egy sikeres sportszervezetet minősítene. - Tavaly decemberben választották meg Deutsch Tamást elnökké, akinek vezetésével szerkezeti és szervezeti átalakításokkal, újult erővel olyan szervezetet szeretnénk kialakítani, ami meghatározó szerepet tölt be a magyar sportigazgatásban és irányításban. Szeretnénk klasszikus értelemben véve a sportegyesületek érdekvédelmi szervezeteként működni. Ez a folyamat elsőként a szervezeti átalakítását érinti - mondta.

Ennek első lépése a megyei küldöttválasztó gyűlések összehívása, ami az új alapszabálynak megfelelően az elnökség hatásköre. Minden megye jogosult legalább egy küldöttel részt vehet a munkában, ezen felül ha a tagszervezetek száma eléri az ötöt, mint Fejérben, akkor még egy küldöttet választhatnak, amihez a személyes jelenlét alapfeltétel. A megyei gyűléseken négy évre nem személyt, hanem - a szabályoknak megfelelő számú - küldött delegálására jogosult egyesületet választanak. Ám ha növekszik a klubok száma - a cél ennek jelentős bővítése -, akkor adott új belépő után évente újabb küldöttekkel bővül az adott megye képviselete. Akiktől Virág Lajos aktív részvételt vár, szeretné, ha ebben a közösségben alkossanak olyan egységet, ami érezhető segítséget nyújt a tagok számára.

Sárvári László, az Alba Volán SC ügyvezetője Fotó: Zsedrovits Enikő

A szavazáskor a Dunaferr SE, az Alba Regia Atlétikai Klub (ARAK) és a Honvéd Szondi György SE képviselője volt jelen, közülük választottak kettőt. Fejér megyét végül a SOSZ jelöltjeként utóbbi kettő képviseli.

Hirt Károly, az ARAK elnöke megkérdezte, a Dunaferr SE miért nem adhat jelöltet. Erre válaszul az ügyvezető elmondta, május 27-én tisztújító közgyűlés lesz, amelyen Mátyás Gábor jelölt az elnökségi tagságra, s amennyiben elegendő voksot kap, akkor ő lesz a megye harmadik képviselője a jelenleg 130 egyesületet tömörítő szervezetnek.

A szövetség a küldöttektől aktív részvételt vár el, valamint azt, hogy mindig segítséget nyújtsanak egymásnak,

Miután lezárták a szavazást - egy baleset miatt - késve befutott a még külsős székesfehérvári Köfém SC és Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre, valamint a SOSZ-tag Alba Volán SC ügyvezetője, Sárvári László.

Utóbbi felvetette, sajnálatos körülmények között maradtak le a szavazásról, holott lehet az Alba Volánt, mint a megye reprezentáns nagy klubját, szintén megválasztották volna. Erre az ARAK elnöke azt mondta, ő szívesen visszalép a Volán javára, ismételjék meg a voksolást. Virág Lajos és Mátyás Gábor egyaránt legnagyobb sajnálatát fejezte ki a kellemetlen szituáció miatt, majd rövid tanakodás után, az eljárás rendjére való tekintettel úgy döntöttek: mivel az ülés ezen részét bezárták, amiről jegyzőkönyv is készült, ezért jövőre térjenek vissza a kérdésre. Hiszen biztosak benne, hogy addigra lesz további öt tagszervezetük, így az ezzel járó kvótára a Volán is pályázhat.

Sárvári László ettől függetlenül hozzátette, azzal a céllal is érkezett, hogy elmondja: személyesen megy el minden fehérvári sportegyesülethez és hihetetlen energiát fektet abba, hogy mindenki csatlakozzon az érdekképviseleti szervezethez, amely Virág Lajos beszámolója szerint az elnök ígéretet kapott arra, hogy a jövő évi költségvetésből 300 millió forintot kap a SOSZ. Ebből pedig elsősorban a kis és közepes klubokat szeretnék támogatni, azokat, akik kimaradnak az egyéb pályázati, pénzszerzési lehetőségekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!