Sport

2014.10.26. 21:00

Amatőrök, profik és egykori válogatottak úsztak a gálán

Az Ússz, Hogy Utolérjenek! Közhasznú Egyesület nyolcadszor rendezte meg maratoni úszógáláját. A hétvégén tizenöt csapat tempózott a Fabó Éva Sportuszodában.

Agárdy Csaba

A szombat déli rajt előtt már egy órával gyülekeztek a csapatok. Tizenhat gárda indulását szokták elfogadni a szervezők, de az idén csak tizenöten álltak rajthoz. Szalontai Károly főszervezőtől megtudtuk, hogy a tavaly harmadik helyezett csapat vonta vissza jelentkezését, pedig az elsők között fizették be a nevezési díjat.

– Voltak későn jelentkező társaságok is, de az utolsó pillanatokban már senki sem vállalta az indulást – mondta Szalontai Károly. A főszervezőnek azonban jobban fájt az, hogy elmaradt a szokásos pénteki gyermekverseny. Megtudtuk tőle, hogy az érdeklődés hiányában nem rendezték meg a hagyományos viadalt, pedig az ország összes sportiskoláját értesítették. Annak viszont kimondottan örült, hogy a nyolc éve indult úszógálán több visszatérő csapat is részt vett.

A huszonnégy órás maratoni úszógálát Gurisatti Gyula búvárvilágbajnok, paralimpikon lövész és legújabban horgászvilágbajnok, valamint lánya, Lilla búvárúszó Európa-bajnok nyitotta meg. Majd pontban délben Gurisatti Gyula dudaszójára elrajtolt a mezőny. A csapatokat általában tizenöt és húsz versenyző alkotta (a Víznyelők azért léptek vissza, mert csak tizenketten voltak). A csapatok az időt különböző módon osztották be, mindenki maga választhatta meg, hogy mennyi hosszt úszik. Késő este már többen elfoglalták a parton elhelyezett matracaikat és néhány percet pihentek, vagy aludtak.

Éjfélkor kezdődött a sakkszimultán, amin részt vett Szabó Krisztián nemzetközi nagymester is. Vagyis az úszáson kívül volt még program az éjszaka kellős közepén is. Arról nem is beszélve, hogy végig szólta a zene, ami különleges hangulatot teremtett az eseménynek. A csapatokban láthattunk kisgyerekeket, pocakos amatőröket, egykori élsportolókat – például Berekméri István világbajnok búvárúszót és Kardos Krisztinát, egykori válogatott vízilabdázót (Acélszív), Pernyei Réka válogatott búvárúszó (Ex-Mix). De többen rajthoz álltak a Dunaferr DVSI jelenlegi úszói közül pédául Dort Bence, Pukánszki Péter, Barócsai Pertra, Szlabodnyik Dávid. A Széchenyi Gumikacsák együttesében pedig két kiváló sakkozó Cstahó Lilla és Csathó Lotti tempózott keményen

Érdekes színfoltja a viadalnak egy egri hölgy, aki évek óta hajnali fél kettőkor érkezik az uszodába és pontosan két óráig úszik, majd távozik. A mezőny remek erőnlétről tett tanúbizonyságot, hiszen az utolsó hosszokat is nagy elszántsággal és jókedvvel tette meg. A hajrában a csapatok már teljes létszámmal, kezükben a csapatnevet viselő táblával úsztak. Ekkor már az uszodában a Europa zenekar Végső visszaszámlálás című dala szólt. Az utolsó öt másodperc közös visszaszámlálással telt, ekkor már mindenki a vízben volt, majd a visszaszámlálást hatalmas üdvrivalgás követte.

A lefújást követően fáradtan és boldogan ölelgette egymást mindenki és arról se feledkezzünk el, hogy az úszógálának jótékony célja is volt. Az indulók által megtett minden hossz után a Jószolgálati Otthon és a Móra Ferenc Általános Iskola egy-egy forintot kapott, amit a Grabarics Kft. hosszonként öt forinttal megtoldott. Az összeg pedig elég csinos lesz majd, hiszen a mezőny összesen nem kevesebb mint 25 536 hosszt teljesített. (A végeredményt és a csapatok névsorát később közöljük.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!