Sport

2016.12.04. 19:35

Anna komoly feladata - Csehország csapata az ellenfél a nyitányon

Dunaújváros - Vasárnap reggel elutazott Malmöbe a magyar női kézilabda-válogatott, és hétfő este (18.30) le is játssza az első csoportmérkőzését az Európa-bajnokságon. Az ellenfél Csehország válogatottja lesz.

Jankó Árpád

Az Európa-bajnokságra történő felkészülést sajnos sok balszerencsés sérülés is hátráltatta. Kovacsics Anikó vádlisérülése kiújult, a Kárpát Kupán pedig Szucsánszki Zita orrcsonttörést szenvedett. Ráadásul - és ez a legújabb - Triscsuk Krisztina válla is megsérült. Ha játszik, csak védekezni fog. Szekeres Klára pedig megfázott.

Nos, Szucsánszki Zita mégis elutazik Svédországba, abban reménykedve, hogy a csoportmérkőzéseket kihagyja, és talán a középdöntőben már játszhat. Az Európa-bajnokságra egyébként tizenhat játékost lehetett nevezni, és a sorozat közben három csere lehetséges. Nem rózsás tehát a helyzet. Átlövő és irányító poszton lesznek hiányzó játékosok. Nem véletlen, hogy ilyen helyzetben éppen a dunaújvárosi Kovács Anna átlövő játéka felértékelődik.

A magyar válogatott nem játszik eredménykényszer alatt. A negyvennégy éves Kim Rasmussen dán szövetségi kapitány szerződtetésénél csak egy fontos célt tisztáztak: a tokiói olimpiára kell egy ütőképes válogatottat összeállítani.

Természetesen azért az Eb csoportból szinte kötelező a továbbjutás. (Három csapat léphet tovább.) A magyar csapat mellett Csehország, Montenegró és Dánia együttese játszik.

Visszatérve a dán szövetségi kapitányra, a mellette, környezetében dolgozó szakemberek, játékosok is rendkívül pozitívan nyilatkoznak róla. Ragyogóan tudja a csapatát motiválni, következetes és igencsak megköveteli a komoly munkát.

Az átlövéseknél a dunaújvárosi Kovács Anna eredményessége, gólképessége  döntő lehet  Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Emlékezetes, hogy a legutóbbi világbajnokságon a lengyel válogatott játékát, eredményét mi is megcsodáltuk. Negyedik helyen végeztek a lengyelek Rasmussen vezetésével a vébén. De az is kiváló ajánlólevél volt, hogy ebben az évben a román Bukarest csapatával BL-győzelmet aratott. A kolozsvári Kárpát Kupát megnyert magyar címeres csapat összeszedett játéka már a dán szakvezető ráhatását tükrözte. Az ő lelkesedése pedig ráragadt a magyar válogatottra.

Jelenleg úgy látszik, hogy a sérülések ellenére a fiatal magyar válogatott felkészült a kontinensviadalra. Képes lehet több kellemes meglepetésre, és nagyon jó eredményre. Ezért szurkolunk ma estétől Görbiczéknek.

A magyar női válogatott kerete:

Kapusok: Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO). Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria).

Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA), Planéta Szimonetta (Thüringer HC, német).

Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria).

Beállók: Dombi Luca (Mosonmagyaróvár), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria).

Balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Siófok).

Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok), Schatzl Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria).

 

Vincze Melinda jó csapatjátékot vár

A D. Kohász szélsője, hatvannégyszeres válogatott, vébé ezüstérmes, Eb bronzérmes: - Kim Rasmussen jó választás volt. A dán kapitány az északi stílust tanítja meg, ahogy az én kapitányom, Karl -Erik Böhn annak idején. Ha a magyar válogatott csapatként működik, bármire képes lehet az Európa-bajnokságon. Az a játékos, aki pályára lép netán egy sérült helyett, oldja meg a feladatát. Másra nem gondolhat. Szorítok nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!