Sport

2016.03.24. 20:52

Arany Üst: kiválóan szerepel a házigazda Dunaferr SE

Dunaújváros – Az Arany Üsttel három napon keresztül ismét Dunaújváros az utánpótlás úszók fellegvára, négyszáznál is több résztvevővel.

Gallai Péter

A 37. seregszemle, három külföldi klubcsapat részvételével szerdán kezdődött a Fabó Éva Sportuszodában, méghozzá a rendező és házigazda Dunaferr SE szempontjából kiválóan, hiszen a nyitónapon egyből négy érmet, ebből három aranyat szereztek a dunaújvárosi fiatalok az erős mezőnyben. A sikersorozat csütörtökön is folytatódott a délutáni döntőkben, amikor már dr. Hargitay András utánpótlás-kapitány jelenlétében versenyeztek egymással a sportolók. A korábbi többszörös világ- és Európa-bajnok, olimpiai érmes úszó elmondta, személyes jelenlétével mindenképpen szerette volna megtisztelni az eseményt. Ám nemcsak az érmek átadásában segédkezett, hanem árgus szemekkel figyelte a versenyzőket, köztük a dunaújvárosiakat is.

Egyébként teljesen meg volt elégedve az eddig látottakkal a hazaiak szakosztályvezetője, Bene Vera. Bár Perjámosi Sándor balesete (lásd lentebb) őt is megviselte, így nem tudott felhőtlenül boldog lenni, amikor rövid értékelésre kértük a finálék között.

– Nagyon jól úszunk eddig, régen volt ilyen évünk. Azok a versenyzők, akiktől előzetesen vártuk az érmeket, szállítják is a medálokat, nagyon ügyesek. Az pedig már csak plusz, hogy csütörtökön eddig van két meglepetésemberünk. Szlobodnyik Dávid nem sokkal korábban lett ötödik kétszáz pillangón, délelőtt nagy egyéni csúcsot úszott, amit a döntőben még tovább javított. Horváth Evelin szintén ötödik lett kétszáz mellen. Ám, hogy milyen kicsik a különbségek, arra példa, hogy száz gyorson Lack Bianka tizedikként zárt, de öt tizedre volt csak a negyediktől.

A finálékra megérkezett Dr. Hargitay András utánpótlás-kapitány is, aki munkatársunknak azt mondta: bár visszafiatalodni nem tud, de ilyenkor szívesen nosztalgiázik is. Majd arról beszélt, hogy egykoron egyeduralkodó, különleges volt az Arany Üst, de most már a sportolók válogathatnak a számtalan hazai verseny közül is.

– Ezért jó látni, hogy 2016-ban is ilyen szintű megmérettetés tudott maradni. A tradíció fontos, az időpont adott, nem szabad veszni hagyni az Arany Üstöt, ahol már azoknak a gyerekei szerepelnek, akik egykoron maguk is rajthoz álltak itt. Régen Budapest centrikus volt az úszósport, de a kevés vidéki bázis egyikeként ezt Dunaújváros ellentételezte, amit nagyon erős alapokra tett le a Perjámosi házaspár. Olyan munka kezdődött el, aminek eredményeként komoly versenyzőket neveltek ki és feliratkoztak a nemzetközi úszósport térképére, ami a mai napig tart – tette hozzá a kapitány.

Ami pedig a Dunaferr SE szereplését illeti: jutott aranyérem csütörtökön is a tarsolyba. Elsőként száz méter gyorson Selmeci Levente győzelmének örülhetett a klub, majd ugyanezen a távon Böde Laura gyűjtött értékes pontokat hatodik helyezésével. Kétszáz pillangón Szlobodnyik Dávid ötödik lett, utána száz mellen Selmeci Levente tett kollekciójába újabb ezüstérmet. Kétszáz mellen Horváth Evelin könyvelhetett el egy dicséretes ötödik helyezést. A napot pedig ismét Fekete Dóra foglalta aranykeretbe kétszáz mellen, az idősebb korosztályban szerzett elsőségével. A dicsőséglistához tartozik még az is, hogy délelőtt ezerötszáz méter gyorson az időfutamot Weiter Dávid nyerte meg a 2002-03-as korosztályban.

 

Sanyi bácsi, gyorsan épülj fel!

Dunaújváros – Perjámosi Sándor hosszú évekig volt a Dunaferr SE ügyvezető elnöke, évek óta nyugdíjas, de az Arany Üstre minden évben visszatér Dunaújvárosba. Ez nem is véletlen, hiszen feleségével, Tóth Erzsébettel annak idején ők hozták létre ezt a nemzetközi úszóversenyt. Csütörtökön is ott volt (a nejével) a Fabó Éva Sportuszodában, de egy szerencsétlen lépésnek betudhatóan elcsúszott, elesett. Olyan szerencsétlenül, hogy lábszárcsont-törést szenvedett. Meg is műtötték a dunaújvárosi kórházban. Sanyi bácsi! Szurkolunk neked, gyorsan épülj fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!