Sport

2016.08.04. 18:03

Az aranyért utaztak el a vízilabdázók

Dunaújváros - A magyar női vízilabda-válogatottban mindig meghatározó szerepet játszottak a dunaújvárosi játékosok. Így volt ez akkor is, amikor januárban a mieink Európa-bajnokságot nyertek, és kiharcolták az olimpiai részvétel jogát.)

Agárdy Csaba

Az olimpiára készülő keretben hat Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics játékos szerepelt, közülük ketten, a két Európa bajnok, Kasó Orsolya és Garda Krisztina utazhat Rióba. (Rajtuk kívül a felkészülést Horváth Brigitta, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi és Szilágyi Dorottya dolgozta végig, ők az utolsó keretszűkítésnél maradtak ki.)

Mihók Attila, a Dunaújvárosi Egyetem csapatának vezetőedzője hosszú évek óta neveli a játékosokat a válogatott számára. Ő így várja a riói játékokat: - Az Egyesült Államok kiemelkedik a mezőnyből, nagy meglepetés lenne, ha nem védenék meg az olimpiai bajnoki címüket. Egyébként a Világligát és a világbajnokságot is ők nyerték legutóbb. Szerencsének tartom, hogy egy csoportban vagyunk velük, mert a csoportmérkőzések után keresztjáték lesz, ezért a négy közé jutásért velük nem kerülhetünk össze. Az elődöntőbe jutásra jó esélyünk van, így az éremszerzésre is. A mezőny nagyon kiegyensúlyozott, ezért a keresztjátékban ki-ki meccsek lesznek, megjósolhatatlan, hogy ezekből a párharcokból kik kerülnek ki győztesen. A mieinkről: Kasó Orsolya egész évben kiemelkedő formában van, ha lehetőséget kap, akkor bizonyítani fogja, ott a helye a csapatban. Persze az is sokat számít majd, hogy a védelem miként zár majd össze előtte. Garda Krisztina szerepe jól körülhatárolható, rá egyelőre a védőjátékban számít a kapitány, legfontosabb feladata, hogy ne kapjunk róla gólt.

És akkor néhány szó a két pólósról. Kasó Orsolya huszonhét éves, junior és felnőtt világbajnokságról is van egy-egy bronzérme. Az előbbit 2007-ben, az utóbbit 2013-ban szerezte. 2009-ben az egyetemi és főiskolai sportolók Universiade-ján második lett a magyar válogatottal. Legnagyobb sikere az idei Európa-bajnoki cím.

Háromszoros magyar bajnok, idén második lett az OB I-ben a dunaújvárosi csapattal.

Garda Krisztina huszonkét éves, 2013-ban a Budapesti Honvédtól került Dunaújvárosba. Az utánpótlás korosztályokban 2011-ben az U17-es Eb-n egy év múlva az U18-as vb-n és ugyancsak 2012-ben az U19-es Európa-bajnokságon egyaránt ezüstérmes lett. Tagja volt a 2013-as felnőtt barcelonai vb-n bronzérmet szerzett nemzeti csapatunknak, és az idén ő is Európa-bajnok lett. Az OB I-es bajnokságban két ezüst- és egy bronzérmet szerzett. A második ezüst az idei év termése .

Garda Krisztina az első olimpiájára izgatottan készül. - Az egész csapat nagyon várja már a rajtot, és mindenki az aranyérem megszerzésében reménykedik. Nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy ez egy olimpia, amit négyévenként rendeznek meg, hanem úgy kell odaállnunk minden mérkőzésünkhöz, mint bármilyen másikhoz, és a maximumot ki kell magunkból hozni. Az Egyesült Államok nagyon erős, nem lesz egyszerű a célunkat elérni, de ha aranyérmesek akarunk lenni, akkor mindenkit, az USA-t is le kell győznünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!