Sport

2015.07.07. 17:39

A legfőbb cél, hogy a repülőtér megmaradjon

Dunaújváros - Ahogy azt már beharangoztuk, július 11-én a baracsi-kisapostagi repülőtéren ismét rendez a Dunaferr Repülőklub repülőnapot, amely várhatóan nagyon népszerű program lesz.

Jankó Árpád

Loskay László klubelnök akár képletesen is mutathatja, amíg fent vagyunk, minden rendben van

Az alábbi írásunk viszont a teljesség igénye nélkül megpróbálkozik azzal, hogy a repülőklub sportértékű tevékenységéről adjon képet.

Szurma József szakosztályvezetőhöz tartoznak a sárkányrepülők, akikről azért is érdemes írni, mert a hét végén Balatonfőkajáron rendezték meg a Sirály Kupát (immár tizenötödször), amelyen két dunaferres is indult: Hojek Ferenc és Thuróczy Endre. Ebben az évben ez volt az első országos viadal ebben a sportágban.

Ám az aktuális események mellett a szakosztályvezető azért másról is beszélt.

- Korábban világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon, komoly versenyeken vettünk részt. Ma már több okból sem tudjuk ezt megtenni. Megöregedtek a technikák, újakat kellene vásárolni, de ez borzasztóan sok pénzt igényelne, s erre nincs lehetőségünk. A másik az emberi tényező. Az, hogy kevés a fiatal sárkányrepülő, nagyon kellene az utánpótlás. De tudom, a fiataloknál is szükség lenne anyagi áldozatokra. Azért vannak örömeink is. Thuróczy Endrét, aki többszörös világbajnok, Európa-bajnok meghívták az Egyesült Arab Emírségbe, Abu-Dhabi városba, a Világjátékokra. Ez a viadal év végén lesz, ahol a rendezők biztosítják a sárkányrepülőket az indulók számára - mondta a szakosztályvezető.

A mostani balatonfőkajári versenyen üzemanyag-takarékossági szám, navigációs feladat és leállított motorral történő pontos leszállás is szerepelt a műsorban.

Hlavács Attila, a vitorlázórepülők szakosztályvezetője sem dicsekedhet a fiatalok tömeges jelentkezésével, de azért, ahogy mondja: néhány fiatalt azért megérintett a repülés varázsa, és a klubnál maradtak .

- Eddig ebben az évben ketten indultak Szlovákiában, Prievidzában versenyen. Siket Zsolt, aki a nemzeti válogatott-keret tagja és Vancsó Ambrus. Mindketten helytálltak. Ők mennek majd Hajdúszoboszlóra a Nemzeti bajnokságra, amely augusztus 1-jétől augusztus 16-ig tart. Ezen harminc-negyven vitorlázó részvételére lehet számítani. Zsolt tavaly nemzeti bajnok volt! Nem lesz könnyű megvédenie a címet. A tavasszal még Gál Tamás indult Szatymazon egy versenyen, ahol az ötödik helyet szerezte meg. Az említett három vitorlázórepülő közül kettő saját, a harmadik kölcsön géppel repül.

Ezek voltak tehát a legfrissebb hírek a Dunaferr Repülőklub háza tájáról. Amint ezekből is látszik, nincsen maga a sportág rózsás helyzetben. Azonban Loskay László klubelnök elhivatottsága megingathatatlan. A klubtagság bizalma táplálja bennem az erőt, a kitartást. Meg természetesen a reptér. Itt nőttem fel, nem szeretném cserben, veszni hagyni. Abban bizakodom, hogy jelenleg látva a magyar repülősport átalakulását, a sportrepülők társadalma nem lesz a változásoknak vesztese. Nekünk a legfőbb célunk az, hogy a repülőtér megmaradjon, és tudjuk működtetni. Meggyőződésem, hogy amíg olyan repülőnapot tudunk rendezni, mint amilyet eddig is megszokott a közönség, vagy még érdekesebbet, addig sikeresen tevékenykedünk. És ami nagyon örvendetes, nem vagyunk egyedül: Kisapostag, Baracs és Dunaföldvár önkormányzata is támogat bennünket - nyilatkozta lapunknak a klub elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!