Az első lépést megtette a magyar válogatott Dél-Korea felé

2016. február 11., 22:24 szerző: Agárdy Csaba fotós: Kricskovics Antal
komment
Budapest – A Papp László Budapest Sportarénában tegnap megkezdődött a jégkorongozók Olimpiai Selejtező Tornája. Magyarország első mérkőzésén 4-0-ra verte Litvániát.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Hosszú utat kell megtennie annak a csapatnak, amelyik szeretne ott lenni 2018-ban a dél-koreai téli olimpián. A sorozat a Bulgária – Grúzia előselejtezővel kezdődött, ahonnan a bolgárok jutottak tovább a selejtező első körébe. Innen Szerbia és Észtország került tovább, az észtek pont a mi csoportunkba. Ha a hétvégén a magyar válogatott megnyeri csoportját, akkor szeptemberben Lettországban folytathatja a házigazdák, Németország és Ausztria ellen. Innen az első helyezett azonban már utazhat Dél-Koreába. Ezen a tornán a Dunaújvárosi Acélbikák nem adnak játékost a válogatottnak, de ez nem jelenti azt, hogy nemzeti válogatottunk dunaújvárosi játékosok nélkül szerepelne az eseményen. A két kapus, Hetényi Zoltán és Rajna Miklós, a védők közül Kiss Dániel, Mestyán István, Pozsgai Tamás, Vas Márton, a csatárok részéről Benk András, Nagy Gergő és Vas János mind-mind dunaújvárosi nevelésű.

A selejtező első mérkőzésén a lengyelek simán 6-2-re verték az észteket, akiknek szerény tudású csapata örülhet, hogy ennyivel megúszta.

Az esti mérkőzésen mutatkozott be a magyar csapat a másik balti állam, Litvánia ellen. Hamar kiderült, hogy a litvánok sokkal nagyobb játékerőt képviselnek, mint az észtek. A mieink azonban az első pillanattól kezdve domináltak, egyre-másra alakították ki a helyzeteiket, a vendégek csak ritkán jutottak el Rajna kapujáig.

Az első magyar gólra a 14. percig kellett várni, a Svédországban légióskodó Galló szerezte. Galló szereplése érdekes, hiszen tőle Rich Chernomaz szövetségi kapitány az utolsó keretszűkítésnél elbúcsúzott, viszont mielőtt visszautazhatott volna Svédországba, Sebők Balázs megsérült, így fordulhatott vissza, és újra a csapatban találhatta magát.

A második harmadot is nagy fölényben játszotta a magyar válogatott, de ezúttal is csak egy gól született, amit a 27. percben a másik svédországi légiósunk, Hári szerzett. A két csapat közötti erőkülönbségre bizonyíték, hogy a második harmad után 43-16 volt a kapuralövési arány.

A befejező játékrészben azután gyorsan eldőlt minden: öt perc alatt eredményes volt Banham és Kiss Dániel is, így már 4-0-ra vezetett válogatottunk, és ez is maradt a végeredmény. A kapuralövésekben 60-19-re „győzött” nemzeti csapatunk.

A találkozó után megható pillanatoknak is a tanúi lehettünk. A „Dobj egy macit” akció keretében több ezer plüssállatot dobtak a a jégre a szurkolók a beteg gyerekeknek. Utána a Magyar Jégkorong Szövetség elbúcsúztatta a válogatott korábbi kapusát, Szuper Leventét, majd a serdülő válogatott játékosa, Horváth László énekelte el a Himnuszt.

Litvánia–Magyarország 0-4 (0-1, 0-1, 0-2)

Papp László Budapest Sportaréna, 9987 néző

Vezette: Hicks (GBR), Ohlund (SWE) /Aasum (NOR), Hoffstätter (AUT)/

Litvánia: Armalis – Jasinevicius, Kieras, Rybakov, Bosas, Kumeliauskas – Vezelis, Aliukonis, Verenis, Cizas, Kulevicius – Katulis, Cypas, Fiscevas, Gintautas, Bogdziul – Cetvertak, Nomanovas, Krakauskas, Baltrukonis, Jagelavicius. Szövetségi kapitány: Bernd Haake.

Magyarország: Rajna – Pozsgai, Vas M., Kóger (1), Sofron, Sarauer (2)– Gőz, Kiss D. 1, Bartalis (1), Banham 1, Hári 1 – Szirányi, Stipsicz, Kovács Cs., Vas J., Nagy G. – Mestyán, Benk (1), Nagy K. (1), Galló 1, Vincze. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz.

Agárdy Csaba

2016. február 11., 22:24 szerző: Agárdy Csaba fotós: Kricskovics Antal

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...