Sport

2017.01.13. 16:45

Az év legjobb sportolói, edzői

Budapest - A férfiaknál Szilágyi Áront, a nőknél Hosszú Katinkát választották a 2016-os év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által kiírt szavazáson.

Szilágyi a riói olimpián címét megvédve győzött a kardozók egyéni versenyében, Hosszú pedig az augusztusi ötkarikás játékok negyedik legeredményesebb sportolója lett: aranyérmet nyert 200 és 400 méteres vegyesúszásban, valamint 100 méter háton, és másodikként csapott célba a 200 méteres hátúszás fináléjában.

Szilágyi Áron kardvívó, az év férfi sportolója a díjjal Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Hosszú mellett a riói olimpián szintén három aranyérmet szerzett Kozák Danuta, valamint a párbajtőr ötkarikás bajnoka, Szász Emese, a férfiaknál pedig az olimpiai ezüstérmes úszó, Cseh László és a Rióban egyéniben második, csapatban harmadik párbajtőröző Imre Géza került még a legjobb három közé.

Az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Hosszú edzője és férje, Shane Tusup győzött. Itt Dárdai Pál és Kulcsár Győző volt még a háromban. A csapatok versenyében a férfi labdarúgó-válogatott nyert, amely 44 év után szerepelt Európa-bajnokságon, s Franciaországban csoportját veretlenül megnyerve a nyolcaddöntőig jutott.

A legjobb háromba a női kajak kettes és kajak négyes került. Ebben a kategóriában volt jelölt a tízes listán a Dunaújvárosi Kohász KA EHF Kupát nyert női kézilabdacsapata is.

Az év férfi futballistájának a nemzeti csapattól a kontinenstorna után elbúcsúzott Király Gábort választották, a nőknél Jakabfi Zsanett lett 2016 legjobbja. A fogyatékos sportolók között a férfiaknál Tóth Tamás győzött, a nőknél a kerekesszékes vívó Krajnyák Zsuzsannát választották a legjobbnak. A női kerekesszékes válogatott (Krajnyák mellett Dani Gyöngyi, Hajmási Éva és Veres Amarilla voltak a tagjai) érdemelte ki az év fogyatékos csapata elismerést. Az edzők között Beliczay Sándor végzett az élen.

Az 59. alkalommal kiírt szavazás győzteseit 370 sportújságíró voksa alapján ítélték oda. Az év góljának Gera Zoltán Eb-n, Portugália ellen szerzett találatát választották a szurkolók.

Az ünnepségen a korábbi 62-szeres válogatott labdarúgó, Göröcs János az MLSZ életműdíját, a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Kulcsár Győző az MSÚSZ és a MOB közös életműdíját vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!