Sport

2013.12.29. 19:30

A Dunaferr Sportegyesület idei éve

Dunaújváros - Ismét eltelt egy év, itt az ideje, hogy mérleget vonjunk a Dunaferr Sportegyesületnél.

Agárdy Csaba

A klub ugyan megérezte a névadó szponzor, az ISD Duaferr Zrt. nehézségeit, de talpon maradt, méghozzá eredményesen, hiszen mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeken többször remekelt az öt szakosztály.

Mátyás Gáborral, az egyesület ügyvezető elnökével értékeltük a 2013-as esztendőt.

– A 2013-as évben a Dunaferr Sportegyesület elnöksége nyolcszor ülésezett, s ezeken a megbeszéléseken megvitatták a problémákat és döntöttek az aktuális kérdésekben. Az egyesület továbbra is Dunaújváros legnagyobb egyesülete. A használatunkban lévő sportlétesítmények vegyes képet mutatnak. A csónakházat ebben az évben az Euroshow Kft. üzemeltette, amely igen komoly segítséget jelentett a szakosztálynak. Az uszoda pályabérleti díját megfelelő ütemben és időben tudtuk fizetni, ennek megfelelően az úszószakosztály megfelelő mennyiségű edzést tudott tartani. A birkózó-szakosztály tavaly elveszítette a bázisát jelentő radari birkózócsarnokot.

A Dunaferr SE rendezte meg az idén is Közép-Európa legnagyobb utánpótlás fesztiválját úszásban

 

Egyéves kemény munkának köszönhetően, december elsejétől Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a Jókai utcai tornatermet a szakosztály kizárólagos használatába adja. A létesítmény komoly felújítást igényel, a munkákat egyelőre nem lehetett elkezdeni. A várható használatba vétel ideje jövő év márciusa lehet. A legjobb helyzetben a torna- és a röplabda-szakosztály van, hiszen a tornacsarnokra és a röplabdacsarnokra nagyon komoly önkormányzati támogatást kap az egyesület.

A két szakosztály munkáját semmi sem korlátolja ezen a téren. Eredményes együttműködést folytatnak városi és város környéki oktatási intézményekkel, a dunaújvárosi és a mezőfalvi Petőfi iskolával, az enyingi Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskolával, az Arany és a Vasvári általános iskolákkal, valamint a Hild középiskolával és kollégiummal – foglalta össze a létesítményhelyzetet az elnök. A nehézségek ellenére mind az öt szakosztály eredményes évet zárt, igaz, a Dunaferr SE versenyzői leginkább az utánpótlás korosztályokban jeleskedtek. Mátyás Gábor külön-külön értékelte a szakosztályokat.

– A birkózók esetében sajnos két szomorú hírrel kell kezdenem. Az egész magyar birkózó-társadalmat nagy veszteség érte Nyers László és Gurics György halálával. A két egykori klasszis olimpikon nevét ma már emlékversenyek viselik. A legjobb hírünk pedig az, hogy az egyesület a Magyar Birkózó Szövetség szakmai döntése alapján birkózó nagycentrum lett, ami azt jelenti, hogy az egész régió munkáját Dunaújvárosból irányítják. Minden csapatbajnokságon elindultunk, a lányok bronzérmet szereztek, és minden csapat a legjobb tíz között végzett.

A Magyar Birkózó Szövetség százhuszonhét egyesülete közül a rangsor tizenhatodik helyén végzett a szakosztály. A legnagyobb tehetségeknek Zellei Pétert, Biczó Zoltánt, Czeilinger Ádámot, Veres-Kovács Ádámot, Szabó Pétert, Péntek Vanesszá és Pécsi Alexandrát tartjuk. A kajak-kenusok az idén is nagyszerű évet produkáltak. Kiemelkedett eredményeivel Hajdu Jonatán, Vass András, Némedi Konrád, Devecseri Ádám, Slihoczki Ádám, Kollár Kristóf. Az MKKSZ jóvoltából nagy összegű támogatást kaptak eszközvásárlásra és működésre. A felnőtt korosztályban Vass András C-4 1000 méteren világbajnoki bronzérmet szerzett, edzője Hubik András. Molnár Gergely pedig a legjobb ifjúsági kenusnak választott Hajdu Jonatán trénere.

Továbbra is a legjobb utánpótlás-nevelő műhely röplabdában Dunaújvárosban működik. Kis képünkön Mátyás Gábor ügyvezető elnök

 

Kiváló szakmai munkát végeztek, amelyet az eredmények alátámasztanak, a riói olimpiára komoly részvételi esélyeik vannak. Röplabdában továbbra is az ország egyik legjobban működő műhelye a dunaújvárosi. A junior és a serdülő csapat első helyen, az ifjúsági csapat második helyen végzett a bajnokságban. A felnőtt gárda negyedik helyezett lett. Az ifjúsági válogatott gerincét a Dunaferr SE játékosai adják. A gyermek, a mini és a középiskolás csapat is döntőbe jutott. Továbbra is Magyarország legeredményesebb utánpótlás-nevelő szakosztálya a Dunaferr.

Hosszú idő után ismét van női szakágunk is. A egyik legnagyobb tehetségünk Gebhardt Norbert. A torna-szakosztályunk dolgozik a legnagyobb gyereklétszámmal. A szakosztály három edzőjét, Joó Gabriellát, Trenka Jánost és Török Dánielt a Magyar Torna Szövetség saját státuszába vette, ami annyit jelent, ők adják a fizetést. Ez komoly elismerése az itt folyó szakmai munkának. A szövetség a jövőben tornaszerekkel is támogatja majd a szakosztályt.

A legnagyobb reménységeink Kovács Zsófia, Vince Ákos, Tóth Viktória, Rozs Viktória és Varró Máté. Az úszóink továbbra is az ország élmezőnyéhez tartoznak. Még mindig mi rendezzük meg Közép-Európa legnagyobb utánpótlás fesztiválját, az Arany Üstöt. A Magyar Úszó Szövetség nem véletlenül támogatja kiemelten a szakosztályt. Takács Krisztián és Balog Gábor továbbra is tagja a felnőtt válogatottnak, rendszeres résztvevői a nagy versenyeknek. A mindössze tizenhat éves Soós Luca a paravilágbajnokságon ötödik lett. Nagy elismerés, hogy Kovács József edzőnk a Magyar Olimpiai Bizottság döntése alapján kiemelt edző lett, az ő esetében a MOB biztosítja a fizetést. Az országos rangsorban a kilencven szakosztály közül a tizedik lett a miénk – tudtuk meg Mátyás Gábortól, mire is lehetnek büszkék. 

Mátyás Gábor kiemelte, hogy a klub célja a jövőben az, hogy a fiatal tehetségek kinevelése mellett, megtartsák az országos rangsorhelyeket. A taglétszámot szeretnék tovább növelni, és gyarapítani az országos bajnoki helyezések számát. – Ebben az évben a kormány tizenhat olimpiai sportág kiemelt támogatásáról döntött. A Dunaferr SE mind az öt szakosztálya ebbe a kategóriába tartozik. A sportolók mellett az edzőknek, vezetőknek, az ügyvitel dolgozóknak, az oktatási intézmények vezetőinek és a szponzoroknak – kiemelve közülük az ISD Dunaferr Zrt.-t és Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzatát – szeretnék köszönetet mondani, hiszen mindannyiuk tevékenysége, segítsége kellett ahhoz, hogy eredményes évet zárhassunk – fejezte be összegzését az elnök.

 

 

Az év utánpótlás sportolói

A 2012. november 27-i elnökségi ülésen döntött az elnökség „Az év utánpótlás sportolója”díj létrehozásáról, amit 2013-ban is átadtak. A díjat minden év végén a szakosztályvezetők és az edzők javaslata alapján kapják öt sportágban a sportolók.

Az idei díjazottak.
Birkózás: Péntek Vanessza, diák I. korosztály leány országos diákolimpiai bajnok

Kajak-kenu: Hajdu Jonatán Dániel, ifjúsági világbajnok, ifjúsági Európa-bajnokság. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség megválasztotta az év ifjúsági kenusává.

Röplabda: Gebhardt Norbert, serdülő magyar bajnok, junior magyar bajnok. A junior bajnokság legértékesebb játékosa.  A Magyar Röplabda Szövetség megválasztotta az év utánpótlás fiú röplabdázójává. 

Torna: Kovács Zsófia, diákolimpia egyéni bajnokság, III.-IV. korcsoport, összetett 1. hely. aranyérmkorláton, gerendán és talajon.

Utánpótlás egyéni szerbajnokság: Korláton, gerendán és talajon aranyérem.Úszás: Farkas László, serdülő országos bajnok 200 méteren mellúszásban. Kétszeres vidékbajnok 100 és 200 méteren mellúszásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!