Sport

2017.02.07. 18:45

Az Újpestet kell kiejteni - most megtalálták a párjukat

Budapest - A Magyar Jégkorong Szövetség a MOL Liga rájátszást beharangozó sajtótájékoztatóját tartotta tegnap. A negyeddöntő sorsolásán érdekelt volt a DAB is.

Balogh Tamás

A Magyar Sportok Házában rendezett eseményen az alapszakasz nyolc továbbjutója nem kis izgalommal várta a nagy osztozkodást. A kiírás szerint az alapszakasz első négy helyezettjének csapatvezetője döntötte el, hogy kit választ ellenfélnek, így kialakultak a MOL Liga play-off párosításai is. Volt, aki a tutira ment, és volt, aki stratégiai döntést hozott. A Dunaújvárosi Acélbikákat végül az Újpest választotta a négy győzelemig tartó sorozatban.

A bajnoki cím védője és a listavezető DVTK Jegesmedvék magabiztosnak tűnő döntést hoztak - ők választottak elsőként - a csapatok által legkönnyebb ellenfélnek tartott Ferencvárosi TC-t választották. A MAC-ot irányító Majoross Gergely vezetőedző nem kis meglepetésre, lehet tizenkilencre lapot húzott, a Fehérvári Titánokra voksolt. Kívülről nézve fittyet hányt a körülbelül tíz, az EBEL-csapatból érkező székesfehérvári erősítésre. A harmadik Újpest a DAB-ot találta jó ellenfélnek, így a negyedik Debrecennek csakis a Brassó juthatott.

A keddi sajtótájékoztatón még volt barátság a nyolc érintett csapat egy-egy játékosa között. Jobbról Hamvai Szilárd (Fehérvári Titánok), Schmál Kristóf (MAC), Keegan Dansereau (Dunaújvárosi Acélbikák), Benk András (Újpest), Mihály Árpád (Brassó), Pleszkán József (Debrecen), Tóth Adrián (DVTK Jegesmedvék), Szappanos Dávid (Ferencváros )   Fotó: Balogh Tamás

A menetrend elve: a csapatok váltott pályaválasztással küzdenek meg egymással. A nyitány február 14-én, kedden lesz, a soron következő megmérettetések kétnaponta követik egymást. A kényszerű távutazók: a Debrecen és a Brassó első négy meccse közül a debrecenieket 14-én, 15-én, amíg a brassóiakat 17-én és 18-án játsszák.

Strenk Hunort, az Acélbikák edzőjét arról kérdeztük, hogy miért lett jókedve a lilák választásától?

- Igazából, mi a MAC-ra készültünk. Az UTE döntése egy kisebb meglepetést okozott, de talán szerénytelenség nélkül kijelenthetem, örülünk ennek a választásnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy könnyű párharcnak nézünk elébe, de talán a négy lehetséges ellenfél közül az Újpest az, amely a legjobbnak tűnik a számunkra. Annak ellenére, hogy négyszer is kikaptunk tőle az alapszakaszban. Mindenesetre megpróbálunk minél jobban felkészülni ellene. Erre a sorozat megkezdéséig még egy hetünk van. A párharcban hat-hét mérkőzésre számítunk.

Az Acélbikák és egyben a MOL Liga leggólerősebb játékosa Keegan Dansereau képviselte tegnap a dunaújvárosi játékosokat

Ifjabb Azari Zsolt klubmenedzserként és csapatkapitányként is elégedetten nyilatkozott. De vajon miért?

- A MAC-ra számítottunk. Ezzel együtt nagyon örülök, hogy volt elég bátorságuk kiválasztani a Fehérvárt. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan jó csapat, hogy ha a gyengén szerepelő EBEL keretükből bármennyire is megerősítik a Titánokat, ennek ellenére a fővárosiak fognak tovább jutni. Örömteli dolognak tartom, hogy bennünket csak harmadiknak választottak, ami azt jelenti, hogy az alapszakasz során tudtunk annyi borsot törni a nagyobb csapatok orra alá, hogy ne legyünk kellemes ellenfél.

Azari Zsolt az Újpestet azért tarja jó riválisnak, mert velük szemben annak ellenére is lesz esélyük, hogy az alapszakaszban egyszer sem sikerült legyőzni. A rájátszás viszont más! Jobban jártak velük, mint a MAC vagy a Miskolc elleni esetleges viadalokkal. A DAB mögött nagyon kemény munka áll, amit az elmúlt egy hónapban végeztek. Feltettük a kérdést, készen van már az új együttes?

- Még nem, de nem is most van rá szükség, hanem egy hét múlva. Az alapjaink természetesen megvannak. A hátralévő idő alatt rengeteg munkát tudunk még elvégezni. Speciálisan az Újpest ellen fogunk készülni. Elemezzük az eddigi mérkőzéseiket, meghatározzuk az ellenük való szisztémánkat. Nagyon kemény párharcra számítok!

Szilassy Zoltán, a UTE vezetőedzője így nyilatkozott választásukról.

- Az alapszakasz tapasztalatai alapján a DAB ellen lehet a legnagyobb esélyünk az elődöntőbe kerüléshez. Feltétlenül el kell mondjam, hogy ez nem azt jelenti, hogy a gyengébb csapatot választottuk, Struktúra, kontra struktúra alapján dőlt el a dolog. Ehhez persze az is kellett, hogy az első két helyezett választása más legyen, mint a miénk. Várhatóan nagyon jó párharcot fogunk átélni. Viccesen hozzáteszem, hogy a csapatom fele dunaújvárosi kötődésű, én pedig tizenhárom évet voltam ott, ezért minden meccsünket hazai pályán fogjuk játszani.

Ifjabb Azari Zsolt (b) klubmenedzser és csapatkapitány, valamint Strenk Hunor edző nyilatkozott a párválasztás után
Fotó: Balogh Tamás

- Azt mondta, hogy nagy munkában vannak.

- Mi inkább keményen dolgozó csapat vagyunk, mint rendkívül kreatívak és ügyesek. Ahhoz, hogy ezt a munkát folytatni tudjuk, ahhoz most téli alapozásra volt szükségünk. Amikor kiderült, hogy nincs esélyünk a második helyre, megkezdtük ezt a felkészülést.

- El tudja képzelni, hogy az elődöntőbe ne az alapszakasz első négy helyezettje jusson?

- El! Ez a rájátszás, ami külön bajnokság, itt bármi előfordulhat, tehát kőkeményen kell dolgozni. Példaértékű például a MAC döntése. Most egy olyan Titánokkal találkoznak, akik még fél lábbal az EBEL-ben vannak. A döntőben viszont már erejük teljében lehetnének. Ez komoly, jövőbe látó stratégiai döntés volt. Ők mindenképpen meglepetést hozó páros lesznek.

A rájátszásban a rendes játékidőben döntetlennel végződő mérkőzések esetén átvették a nemzetközi szövetség szabályozását. A negyeddöntők és az elődöntők esetében 10 perc a hosszabbítás, amely során 4-4 ellen játszanak a csapatok. A döntőben 20 perc a hosszabbítás, és mindkét csapat részéről 5 mezőnyjátékos lehet a pályán.

Emellett külön szabályozás vonatkozik a Fehérvárra az EBEL-csapat miatt. Alanyi jogon öt magyar állampolgárságú játékos szerepelhet a Fehérvári Titánok között, további öt pedig akkor, ha ennek terhére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!