Sport

2017.04.20. 18:05

Arany Üst: az úszás ünnepe ez a verseny!

Sikerrel zajlott le a 38. Arany Üst korosztályos nemzetközi úszóverseny a Fabó Éva Sportuszodában. A háromnapos megmérettetés házigazdája Dunaújváros és a Dunaferr SE voltak.

Balogh Tamás

Kovács Józsefnek, a Dunaferr SE sikeres és legendás úszóedzőjének az idei Arany Üstön nem sok izgulni valója volt. A fiatalabb tanítványai szépen teljesítettek, az éremesélyeseket sérülés hátráltatta. Európa egyik legrangosabb úszóversenyén vagyunk - tettük fel a kérdést a mesternek a múlt heti, dunaújvárosi seregszemlén.

- Nem az egyiken, hanem a legrangosabbon! Nagyon sok helyen jártam, de ilyen korosztályos verseny csak a németeknél van márciusban, viszont a miénk színvonalában azt is felülmúlja, hiszen ezek a gyerekek Európában is a legjobbak. Az időeredményeken látszik, hogy az idén is nagyon erős volt az Arany Üst. Reméljük, hogy ez a teljesítmény a későbbiekben is jellemzi majd ezeket a versenyzőket, hiszen majd öt-hat év múlva kéne ehhez hasonlóan az akkori felnőtt világszínvonalon dolgozniuk. A szakosztályunkban az eredményesség tekintetében egy kis visszaesés volt a tavalyihoz képest. Azt nem tudjuk minden évben megcsinálni, mint legutóbb, hiszen akkor nyolc aranyérmet és két ezüstöt szereztek a gyerekeink. Itt most is a legrangosabb európai időket ússzák a többiek. Vannak fiataljaink, akik a döntőkbe kerültek, és reméljük, hogy majd amikor a saját korosztályukkal és nem idősebbekkel fognak versenyezni, akkor a dobogóra is fognak állni - fogalmazott.

Fekete Dóra és Selmeci Levente vehette át az Arany Üst zárónapján az előző év legjobbjának járó díjat
Fotó: Balogh Tamás

- Néhány szó a sérült aspiránsainkról...

- A rizikófaktorról Szlobodnyik Dávid egy elkerülhető balesetet szenvedett. Nyilván nem azt kellene velük csinálni, hogy szita alá rakjuk azért, hogy a cica el ne vigye őket, de amikor egy szabad hétvégéjén elmegy kosarazni és ott Michael Jordant játszva zsákolás közben hanyatt esik, aminek a következtében a könyöke és a csuklója is megreped Ez bizony az edzőtábor előtt egy nappal eléggé szörnyű dolog volt. Horváth Evelinnek ezzel szemben tervezett, nem elkerülhető műtétre volt szüksége. Ezt a további sikerei érdekében mindenképpen el kellett végezni. Szlobodnyik Dávid ranglistavezetőként száz pillangón mindenképen éremesélyes volt. Mellette Evelin is az, de mivel három-négy hetet kihagyott, nem tudta a korábbi szintidejét hozni.

- Milyen a hangulata a versenyt követően?

- Nyugodt vagyok. A mostani gyerekek még nem olyan szintűek, hogy oda tudtak volna érni az első helyre, de majd jövőre ez is menni fog nekik. Sokan egyéni csúcsot úsztak, de ezek most még nem meghatározó eredmények.

A zökkenőmentes eseményen rekordlétszámú versenyző állt rajthoz, és figyelemre méltó eredmények születtek. Bene Verát, a szakosztály vezetőjét is meginterjúvoltuk.

- Azt képzelem, hogy ez a verseny a szakosztályuk legnagyobb ünnepe!

- Igen, minden évben ez a csúcsrendezvényünk, amikor az egész ország eljön hozzánk, és külföldről is érkeznek indulók. Olyan színvonalas, hangulatos versenyünk van, ami tényleg nagyon a miénk.

- Szakmailag mit ér ez a verseny?

- Nagyon sokat. Minden évben leírják az újságok, hogy hány nagy klasszis kezdte itt a pályafutását. Tehát, aki az Arany Üstöt nyerte, vagy a döntőbe került, azok később felnőttként is gyönyörű eredményeket értek el. Most is láttunk olyan gyerekeket, akikről már sejtjük, hogy hasonló jövő előtt állnak. Ezt bizonyítják a színvonalas és remek eredményeket hozó döntők.

- Miként szerepeltek a mi gyerekeink?

- Ez most nem valami vidám kérdés, mert az idén úgy mentünk neki a versenynek, hogy előtte két favoritunk, Szlobodnyik és Horváth is kiesett a felkészülésből. Bátran kijelenthetem, nekik győzelmi esélyeik voltak, de ezek sajnos elszálltak. Evelin gyorsabban gyógyult, és bár nem volt teljes a felkészülése, a versenyen is részt vehetett, döntőbe került, szépen teljesített. Dávidnak sajnos esélye sem volt ugyanerre. Akik viszont úsztak, szépen dolgoztak: nagy egyéni rekordokkal és döntőbe jutásukkal büszkélkedhetnek. Sokan kapnak dicséretet az edzőktől.

- Mondhatjuk, hogy motiválta őket ez a régi rangos verseny, főleg hazai medencében?

- Az biztos! Sokan vagyunk olyanok az edzőkkel, akikkel együtt úsztunk valaha az Arany Üstön. Velük beszélgetve közösen mondtuk el, hogy itt szerepelni nagyon jó érzés. Kiváló a hangulat, és erős mezőny indul, ami mindenkiből jó teljesítményt hoz ki!

Az esemény záró ceremóniájaként Bene Vera átadta a Tehetség-díj vándorserlegét, az elmúlt szezon legeredményesebb lány és fiú versenyzőinek, ezúttal Fekete Dórának és Selmeci Leventének.

Levente a Rosti Pál gimnázium diákja, klubjában pedig Kovács József tanulója.

Arra a kérdésre, hogy mivel érdemelte ki ezt a vándordíjat, így válaszolt lapunknak:

- A legerősebb versenyem tavaly a serdülő országos bajnokság volt, ahol háromszoros aranyérmes lettem, és egy ezüstöt is hazahoztam. Az idei év egyelőre még az alapozásokról szólt, a nagy megmérettetések ezután következnek. Az edzések és a hozzá kapcsolódó versenyek alapján úgy látjuk, jó irányban haladok. Bizakodva készülök a felnőtt országos bajnokságra, valamint az ifjúsági ob-re is.

Fekete Dóra a Rudas diákja, és szintén Kovács József tanítványa. - Sajnos az elmúlt évben nem sikerült igazi kiemelkedő csúcsteljesítményt elérnem, inkább egy szívós és küzdős szezon áll mögöttem. Figyelemre méltó dobogós helyezéseket a serdülő és az ifi bajnokságon értem el. Most kerültem a középiskolába, és ezt a váltást is nagyon megéreztem, de már sikerült beilleszkednem. Ott is megjött az önbizalmam és a tanulmányi eredményeim is jónak mondhatók. Remélem, az idei versenyszezonban sikerül ismét bizonyítanom. Nagyon kemény tavaszi felkészülésen vagyok túl, ezért mindenképpen szeretnék egyéni csúcsot és egy döntős helyet hozni az ob-ról.

Takács Krisztián világbajnoki induló

A debreceni országos bajnokságon 50 méter gyorson első helyen végzett a dunaújvárosi, győri színekben szereplő Takács Krisztián, aki a mögötte két századdal beérő Lobanovszkij Maximmal együtt világbajnoki résztvevő. - Amióta Gyertyánffy Tamás Győrbe került, egy teljesen új, minden korábbitól eltérő felkészülést csinálunk. Kicsit nagyképűen mondhatom, attól nem feltétlenül kellett tartanom, hogy ketten is megelőznek, viszont amikor 23.01-es időt jöttem nemrég, éreztem, hogy azért picit vissza kell venni a terhelésből, mert azért leégni semmiképp sem akartam. Az, hogy nyertem, és egy normálisabb 22-es időt úsztam, jó érzés, viszont tudom, ez az idő egy világbajnokságon semmire sem jó, azaz folytatni kell azt a munkát, amit elkezdtünk - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!