Sport

2015.01.27. 18:15

Pergel István edző sikerét a fiatalok fejlődésében látja

Dunaújváros - Pergel István sok dunaújvárosi női kézilabdázó felnevelője 2008-tól egészen napjainkig nem vállalt edzői feladatot. Most viszont már a Duna-Pent NB II-es csapatának a szakvezetője. Jó hír: visszatért. Mégpedig azért, mert ahogy mondja: a fiatalok felnevelése csábító feladatnak látszott.

Jankó Árpád

- Azzal kezdődött, hogy több fiatal kislányra nem volt szüksége az Akadémiának, akiket megkapott a Duna-Pent. De már az utóbbi évben azért be-beugrottam egy-két mérkőzésre helyettesíteni Hingyi Zitáéknál. Aztán felkértek, hogy vállaljam el az edzősködést, és valóban a fiatalok érdekében igent mondtam. A csapat huszonegy tagból áll. Ebből tizennégyen ifjúsági és junior korúak, hét játékos pedig felnőtt. Nem volt gond nélküli a kezdés, mert két vállműtét miatt máris meggyengültünk, az átlövő és beálló posztról van szó. Tehát a legkomolyabb dolgom a még kevés rutinnal rendelkező fiatalok beépítése volt. Adódtak látványos sikerek is. Molnár Mónika például negyedik a góllövő listán. Már négy-öt meccsen vele kezdtem.

A mester, Pergel István

- Elindult a bajnokság. Az őszi sorsolás nagyon kedvezőtlenül alakult. Sokat játszottak idegenben. Márpedig NB II-ben rendkívül nehéz idegenben nyerni. S az elején jöttek a problémák...

- A kialakult kezdő hatosból kiesett Lehoczki Dorina, s így a beállóban kényszerűségből Hingyi Zita játszott. Aki viszont hiányzott a külső poszton. Két-három gólos vereségeket szenvedtünk idegenben, de nem tudtunk előre lépni. A kapott öt-hat ifjúsági kislánnyal viszont az ificsapat megindult, és várakozáson felül teljesített. Volt önbizalmuk a lányoknak, és már lehetett számítani rájuk az első csapatban is. Az ősz végén a Szigetszentmiklóst például nagy különbséggel, tizenegy góllal meg is vertük.

Hingyi Zita átlövésgólja. De ha kellett, beálló poszton is játszott

- A komoly átalakulásban nyilván számíthatott az idősebb, rutinos játékosokra...

- Ki tudtuk alakítani velük a játékrendszerünket, és ami a legfontosabb: tudtam játék közben pihentetni a meghatározó játékosokat. Ők Hingyi Zita, Hingyi Bea, Peterdi Andrea, Pergel Katalin, Németh Krisztina. Hosszú évek óta együtt játszanak, és a győzni akarás azóta is jellemzi a kézilabdájukat. A meghatározó emberek mellett játszottak a gyors fiatalok.

- Ezek után hogyan értékeli a csapat őszi eredményét?

- A felnőtt csapat jelenleg a kilencedik. Kár, hogy egy-két vidéki mérkőzést a fegyelmezettség hiánya miatt elvesztettünk. De nincs gond, mert tavasszal tizenegy mérkőzésből nyolcszor játszunk idehaza, és ez nagy előnyt jelent. Elkezdtük a felkészülést, főképp az állóképesség fejlesztésével. Csütörtökön már játszunk a Kohász ificsapatával, és még szeretnénk négy előkészületi mérkőzést lekötni. Továbbra is az a legfontosabb feladatom, hogy a fiatalokat olyan szintre hozzam fel, ami magasabb az NB II-nél. Nagyon bízom Zajzon Noémi, Kovács Vivien junior korú kapusok fejlődésében is, és várom, hogy egy hónap múlva a két vállműtéses, Jaksics Rebeka és Lehoczki Dorina is beáll a sorba. Örömmel mondhatom, hogy a serdülő csapatunkból hatan csatlakozni fognak az ifjúsági gárdához. Ez is előre lépés. Az első csapatunkkal sikeres tavasz után pedig hatodik-hetedik helyen végezhetnénk. Az ifjúsági lányok hetedik helyével elégedett vagyok.

- Látható: tele van tervekkel, tehát szívesen edzősködik hosszú kihagyás után...

- Amíg fiatalokkal foglalkozhatom, és látom a fejlődésüket, addig van értelme a munkámnak.

A Duna-Pent az őszi fordulót három győzelemmel, egy döntetlennel és hét vereséggel hét ponttal a kilencedik helyen végezte. (A csoportban második a DKKA II, 10. a DAC női együttese.) A góllövő listán Hingyi Zita 69 góllal az ötödik helyen áll. Hingyi Bea 18-ik 48 góllal. Az NB II junior bajnokságban a Duna-Pent 10 ponttal a hetedik. Molnár Mónika negyedik a góllövő listán.

 




Címkék#kézilabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!