Sport

2017.03.29. 14:45

Négy évvel ezelőtt csak egy csapatuk volt a Sárkányoknak, most már tizenegy

Dunaújváros - Az egyesületi elnököket leginkább a VIP-személyek társaságában és nem a cserepadon szoktuk megtalálni. Ezzel szemben Boda Gábor edzőt és a Dunaújvárosi Sárkányok Kosárlabda Egyesület elnökét egy idő után a játéktérre szólították a legutóbbi, Pécs elleni NB II- es mérkőzésen, és bár túl van az ideális játékos éveken, helye volt csapatában.

Balogh Tamás

- A jövő egyesülete lehet a Sárkányok?

- Reményeink szerint igen. Egy tévhitet szeretnék gyorsan eloszlatni: egyesületünk egyelőre nem a Dunaújvárosi Egyetem kötelékében működik, csupán ezen a remek pályán játszhatunk. Szeretnénk együttműködni velük, mert szerintem ez lenne a sportágunk jövője itt a városban. A helyszín és az elképzeléseink is bizonyítják, hogy közel áll hozzánk az egyetemi kosárlabdázás. Az országos szövetségnek is az egyik kitűzött célja az egyetemi kosárlabda felépítése az országban. Ez a pálya is az egyik legjobb erre a sportágra, ebben a városban. Érdekel bennünket ez az út is.

- Tiszteletre méltó, de nem megszokott, hogy egy egyesületi elnök beszáll a meccsbe. Miért tette?

- Szinte muszáj volt, mert három kezdő játékosunk is hiányzott a Pécs ellen. Őszintén szólva, már nem nagyon vagyok ide való, és nagyon szívesen kihagynám, de egyelőre még kell bírjam ezt az évet. Az idén leszek negyvenéves, úgy érzem, kicsit sok már húszévesekkel versenyezni. Fiatalon sem voltam sztárjátékos. Húsz körül lehettem, amikor Svédországban körülbelül hasonló, NB II-es szinten játszottam. Ezt hosszabb kihagyás követte, mert olyan munkám volt az informatikai szakmában, hogy éjszaka is dolgoznom kellett. Amikor visszaköltöztünk Magyarországra, akkor itt az akkori főiskolán folytattam a játékot.

Boda Gábor elnök hét év alatt építette fel az egyesületet, ma száztíz aktív sportolójuk van

- Nézzük meg az egyesületi „leltárt". Hányan sportolnak a klubban?

- Tizenegy csapatunk van, száztíz aktív versenyzővel, fiúkkal és lányokkal. A legtöbb gyerekünk a tizenkét éven aluli korcsoportban található, körülbelül hetvenen lehetnek. A legnagyobbak az U16-osok. Onnét megyünk az egyre fiatalabbak felé az U11-esekig. Az egyesületünk nagyon gyorsan felépült, és most megpróbálunk a hirtelen fejlődéssel lépést tartani. Négy évvel ezelőtt csak egy csapatunk volt. Ezért mondhatjuk, óriási léptekkel haladunk.

- Jöhetnek a jövő kihívásai?

- Abszolút! Minden jó irányba halad. Hálásak vagyunk az önkormányzatnak, mert támogat bennünket. Jellemző módon most az a legnagyobb problémánk, hogy nincs már több szabad pálya, ahol edzeni tudnánk, és mérkőzéseket játszani. Minden iskola tornaterme este tízig foglalt a városban. Ez dicséri sportéletünket, mert szerencsére rengeteg gyerek sportol Dunaújvárosban. Ahhoz képest, hogy a miénk viszonylag kis városnak számít, mégis mindenféle sportágban, jó színvonalon, sok utánpótláskorú csapat működik.

- Nyitva még a klub ajtaja az új jelentkezők előtt?

- Igen, főleg a legfiatalabbakat várjuk. Az U16-os fiú korosztályba már nehéz lenne beilleszkedni egy kezdőnek, mivel nyilván, akik már hat éve ezt csinálják, azokkal már nehéz egy kezdőnek fölvennie a versenyt.

- Molnár Tamás, az U13-as és NB II-es csapat edzője nehéz szerepet vállalt azzal, hogy trénerként és játékosként is vállalta az irányítást a Pécs ellen 128-49-re elveszített NB II-es találkozón.

Molnár Tamás nem csak edzi az NB II-es csapatot, de be is áll játszani. Meccseiken jobbára most még önmagukat kell legyőzni Fotó: Zsedrovits Enikő

- Nagyon kevesen voltunk, a két legponterősebb játékosunk hiányzott, és irányítónk is sérült volt. Alapvetően nem akarnék már pályára lépni, de most muszáj volt. Idén különlegesen nehéz szerep az edzőé. Mi nem profi sportolók vagyunk, hanem a munka mellett járunk az edzésekre, ezért nem tud mindenki valamennyi alkalommal megjelenni. Nem föltétlenül lehet mindent megvalósítani abból, amit szeretnénk. Amikor összeültünk augusztusban, az volt a terv, hogy legalább egy meccset megnyerjünk, és ez már sikerült. Ezenkívül négyszer is közel álltunk a győzelemhez, és még hátra van egy, amikor van esélyünk rá. A Péccsel semmiféle módon nem vehettük fel a versenyt.

- Tiszteletre méltó, hogy a nehéz mérleg ellenére nem adják föl a bajnokságot.

- Nyilvánvalóan azért játszunk, mert szeretjük ezt a sportot. A meccs előtt is tudtuk, hogy tönkre fognak bennünket verni, de ez nem probléma. Jelenleg nem őket kell legyőznünk, hanem jellemzően és minden meccsen - magunkat. A megnyerhető, de elveszített meccseink a saját frusztrációnknak, fáradtságunknak és rutintalanságunknak volt köszönhető. Süt a csapatból, hogy előre akarnak lépni! Ez az NB II-es alakulatunk most csak egy hobbicsapat. A célunk az, hogy a jövőben ne mi legyünk a bajnokság pofozógépei, és az is, hogy az utánpótlásban felnövekvő gyerekeknek legyen hová csatlakozni. Például a mostani U16-os csapatban van két olyan játékos, aki két év múlva előre léphet. És, ha minden edzésen keményen dolgoznak, akkor talán már jövőre is kaphatnak egy-két mérkőzést. Ebben az esetben nem az én történetem, hanem a Dunaújvárosi Sárkányok Egyesületének és Boda Gábor elnöknek megalkuvás nélküli teljesítménye a fontos. Mi, a többiek pedig megpróbálunk hozzá felnőni. Igazi példaértékű teljesítmény, ahogy ő az elmúlt hét évben a saját erejéből ezt az egyesületet fölépítette. Körülbelül ezt kívánom minden sportegyesületnek.

Egy bajnoki meccsről szóló helyszíni tudósítás helyett

A Pécs ellen a helytállás volt a cél, ezzel viszont minden rendben volt.

Rezignáltan olvastuk az eredményjelzőn a kissé demoralizáló: Dunaújváros - PTE-PEAC 49-128-as végeredményt. A meccs előtt is várható végállást mindenki tudomásul vette. Az ezen a mérkőzésen a sajnálatosan rövid kispaddal felálló hazaiak szép reményei ezúttal sem az aznapi mérkőzésre, hanem középtávra vonatkoztak. A terveik ismeretében már mi sem bántuk ezt a fiaskójukat. Most a főszereplők mesélnek. Elhivatottan és hitelesen. Ugye emlékeznek olyan esetekre, talán ismernek is hasonlókat, amikor elszánt hölgyek és urak munka mellett, szabadidőben, díjazás nélkül vetik bele magukat a kedvenc sportáguk küzdelmébe? Esetleg alsóbb osztályokban, ahol leginkább a családok és a barátok adják ki a közönség nagyobb részét. Ehhez hasonló kulisszák mellett indították útjára az NB II-es felnőtt csapatukat a DSK SE vezetői ebben az idényben. Az előbb felemlegetett szomorú eredmény után is tettre készen várják a folytatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!