Sport

2017.02.13. 15:35

Csipes Tamara perkátai látogatása

Perkáta - Múlt héten csütörtökön Csipes Tamara olimpiai, ötszörös világ- és hatszoros Európa-bajnok kajakozó látogatott el a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskolába, hogy élménybeszámolót tartson a diákoknak.

Horváth Dóra

A program az iskola tornatermében volt, ahol a gyerekek hatalmas ovációval köszöntötték a magyar kajakost. Elsőként Szilasy László, a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója mutatta be Csipes Tamarát a jelenlévőknek, majd átadta a szót Somogyi Balázsnak, a település polgármesterének, aki elárulta, hogy Tamarának perkátai gyökerei is vannak, egészen pontosan az ükszülei voltak a település lakói.

Ezt követően a gyerekek tehettek fel kérdéseket a sportolónak, aki készséggel válaszolt nekik mindre. Így a többi között megtudhatták a tanulók, hogy Csipes Tamara tizenhat éve tevékenykedik a kajak-kenu sportágban, édesapja Csipes Ferenc szintén olimpiai bajnok kajakozó, édesanyja Orosz Andrea pedig tehetséges úszó volt. Tamara először szintén úszással foglalkozott, majd kipróbált több sportágat is - köztük a karatét - mielőtt kikötött a kajakozás mellett, ami a kezdetektől szimpatikus volt számára. Saját bevallása szerint szerelem volt első látásra, rögtön jól érezte magát a hajóban, alig várta, hogy végre kimehessen a Dunára.

Csipes Tamarát (hátul balról a második), aki mint kiderült, perkátai gyökerekkel is rendelkezik, nagy örömmel fogadták a gyerekek Fotó: Horváth Dóra

Ezt követően szinte azonnal a tavaly nyári, riói olimpiáról kérdezték a gyerekek, amire azt felelte, számára pozitív élmény volt, bár nem az olimpiai faluban lakott, hanem egy külön szállodában, a versenypályájuk távolsága miatt. - Amikor az ember versenyez, nem arra gondol mi jó, vagy mi nem jó, hanem arra, hogy sikerüljön - fűzte még hozzá a válaszhoz Tamara.

További érdekes kérdése volt még a délutánnak Tamara edzési menetrendje, amitől sokaknak elállt a szava. A magyar kajakos napi két tréningen vesz részt, heti hat alkalommal, a vasárnap a pihenőnapja. Az, hogy hány órát edzenek, változó, van, hogy három-három és fél órát vannak vízen, akár negyven kilométert is leeveznek ilyenkor. A téli időszak pedig inkább az erőnlét fejlesztésről szól. Egyébként a versenyek előtt igyekeznek nem túlerőltetni magukat, hogy minél jobban teljesítsenek a megmérettetéseken.

A gyerekek érdeklődtek arról is, ki a társa a versenyzésben, s erre az olimpiai bajnok azt válaszolta, hogy immár évek óta nincs fix párja, de most éppen együtt edz egy fiatal lánnyal, akivel nagyon jó a közös munka, úgyhogy bízik benne, végre versenytársra talált.

Természetesen szóba került az is, hogy ki a példaképe, amelyre azt felelte, hogy mindig is a szüleinek szeretett volna bizonyítani, abban bízik, hogy sikerült hozzájuk felnőni.

Nem sokkal ezután előkerült a mindenki által titokban várt olimpiai aranyérem is, amelyet Tamara elhozott, hogy megmutathassa a gyerekeknek. A fiatalok persze hatalmas ujjongással hálálták meg a gesztust. Számos kérdés hangzott még el a délután során, amelyek közül az egyik utolsó az volt, hogy Tamara szívből vagy munkából csinálja-e a kajakozást?

- Amitől az ember eredményt szeretne, azt szívből kell csinálnia - mondta, s ezt követően Szilasy László iskola igazgató megköszönte a beszélgetést, majd az osztályok felsorakoztak, hogy autogramot kérjenek Csipes Tamarától. A fiatal versenyző nagyon közvetlen volt a tanulókkal, többen készítettek közös képet, vagy váltottak pár szót vele.

- Jó volt, hogy eljött hozzánk és beszélgetett velünk. Arra biztatott minket, ne adjuk fel az álmainkat - nyilatkozta Tomor Patrícia ötödik osztályos tanuló a találkozó után.

Csipes Tamara az élménybeszámolót követően még válaszolt pár kérdésre. Egyebek között arra, hogy milyen volt a közös munka, a felkészülés Fazekas-Zur Krisztinával, Kozák Danutával és Szabó Gabriellával.

- Danutával és Gabival évekig együtt edzettem, őket régóta ismertem, Krisztával először ültem egy hajóban, de minden sportközösség olyan, mint egy nagy család, úgyhogy ebből nem volt probléma. Akadtak kisebb-nagyobb bökkenők, össze kellett a négyest állítani, de alapvetően minden edzés olyan volt, hogy jó érzéssel szálltunk ki a hajóból. A versenyen is bíztunk egymásban, tudtuk, hogy mire vagyunk képesek egyénileg - felelte.

Az elkövetkezendő megmérettetésekről is esett pár szó: Tamarára az évben még vár egy világkupa és két válogató is, jelenleg ezekre készül az ötkarikás aranyérmes sportoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!