Sport

2013.12.09. 16:40

Újtelep lett a Dunaferr SE birkózóinak új otthona

Dunaújváros - A dunaújvárosi birkózás hosszú évtizedek óta meghatározója itthon a sportágnak. Így nem véletlen, hogy a Dunaferr SE a közelmúltban régióközpont lett.

Agárdy Csaba

Fotó: Ónodi Zoltán

A dunaújvárosi birkózók mindig az ország élmezőnyéhez tartoztak, rengeteg világ és Európa-bajnokságon szereztek érmet. Több világklasszis nevelkedett a radari birkózócsarnokban, elég csak Vadász Csaba nevét megemlíteni. Az utóbbi években azonban az anyagi források elapadása miatt a Dunaferr SE inkább csak utánpótlás téren bizonyított. A szakosztály helyzetét nehezítette, hogy a legendás birkózócsarnok nagyon lepusztult állapotba került, két éve szinte használhatatlanná vált. Ilyen körülmények között mégis régióközpont lehetett a Dunaferr, ami óriási elismerés.

Mátyás Gáborral, a Dunaferr SE ügyvezető elnökével, aki egyben a birkózó-szakosztály szakmai igazgatója is beszélgettünk arról, milyen előnyökkel, illetve kötelezettséggel jár a régiósközponti kinevezés .

- A létesítményhelyzetünk már tarthatatlan volt az utóbbi években. Tavaly novemberig tudtunk a régi csarnokban edzeni, akkor azt bezárták, teljes joggal. Utána sem álltunk le, ideiglenes megoldásokat kerestünk, és találtunk a Petőfi, az Arany és a mezőfalvi iskolában. Folyamatosan kerestük a végleges megoldást. A bezárt Szórád, illetve az ugyancsak bezárt újtelepi iskola tornaterme került képbe, végül az utóbbi lett az új otthonunk. A versenyeket pedig az Arany iskola tornatermében rendezzük meg, ami kézilabdamérkőzések megtartására is alkalmas. A birkózósport bekerült az állam által támogatott tizenhat kiemelt sportág közé. Ennek megfelelően a Magyar Birkózó Szövetség elkészítette a sportágfejlesztési koncepcióját, aminek egyik része, hogy létrehoztak az országban tizenkét kis és tíz nagy régióközpontot. Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy az egyik nagy mi lettünk. Több feltételnek kellett megfelelni. Példul megfelelő létszámú versenyzővel, edzővel kell rendelkeznie a szakosztálynak, és természetesen megfelelő eredményességgel. Nekünk kell felügyelni és irányítani a régióban működő szakosztályok szakmai munkáját. Rendszeresen kell régiós edzéseket és versenyeket tartanunk, az elvégzett munkáról pedig beszámolót kell készíteni a szövetség részére. a feladat nem új számunkra, korábban is végeztünk hasonlót. A szakosztálynak kihelyezett tagozatai voltak, Adonyban, Mezőfalván és Enyingen is. A munkánkhoz komoly anyagi támogatást kapunk a szövetségtől, ami a szakosztály jövőjének szempontjából fontos, működésünket nagyban befolyásolja. Újra reális cél lehet, hogy a felnőtt birkózásunk minőségi legyen - tudtuk meg Mátyás Gábortól.

 

Címkék#birkózás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!