Sport

2017.08.13. 15:45

Propeller-próbálgató fiatalok Dunaújvárosban

DUNAÚJVÁROS Ők már nem lesznek az ellenfeleim! Legalábbis most még - így mondta Cserni Béla többszörös magyar és világbajnok, amikor a megnyitóünnepségen végignézett az ifjúsági motorcsónak-világbajnokság vidám mezőnyén. Majd azután a sokadik megújulása kapcsán találkoznak-e a versenypályán, azt majd akkor megírjuk rólunk.

Balogh Tamás

Nálunk, Dunaújvárosban randevúztak a legfiatalabb trónkövetelői, akik már hatévesen bemutatkoznak!

- Ez egy nagyon jó dolog, de attól tartok, hogy az én pozíciómat már nem veszélyeztetik, hiszen nyugdíjba vonulok, amikor ők elérik azt a géposztályt, amiben én jelenleg versenyzek. Örülök neki, hogy ennyi tehetséges gyerek jött itt össze és próbálgatják a szárnyaikat, valamint a propellerjeiket. A korosztályuk és a biztonságuk miatt ezen a technikai, ügyességi versenyen nem egymással, hanem az órával versenyeznek. Az a cél, hogy az adott pályaszakaszt minél rövidebb idő alatt teljesítsék a fiatalok. Ez egy szlalompályás megoldás, ahol menet közben különböző ügyességi gyakorlatok is várnak a gyerekekre. Például csomót kell tudni kötniük, tehát egyúttal egy komplex, a vízi sportos életre való felkészítést is jelent ez a megmérettetés.

Nem tartja túl korainak ezt a hatéves alsó korhatárt?

- Nem. Mindenféle sportágakat, a technikaiakat is megkezdik a gyerekek a hasonló korosztályokban. Hogy csak egy példát ragadjak ki: versenykörülmények között pici kis járgányokon, ügyesen és bátran motoroznak a hasonló korú gyerekek. Ez a miénk nem egy veszélyes dolog. Azt kell tudni, hogy az igazán piciknél ketten vannak a hajóban. A kis versenyzőjelölttel mindig van egy felnőtt is, hogy ha valamilyen probléma felmerül, akkor azt megoldja. Ilyen lehet a motor megállása és az újraindítása, vagy, ha esetleg belegabalyodik a bójákba, akkor ott legyen vele a segítség. Természetesen mi is tudjuk, hogy velük előfordulhatnak hasonló problémák.

A kiváló motorcsónakpilóta, Cserni Béla szerint más technikai sportágakban is versenyeznek már ennyi idős gyerekek, tehát itt sem korai az alsó korhatár. Ráadásul a gyerekek biztonságára maximálisan figyelnek
Fotó: Ady Géza

Azt azért elmondhatjuk, hogy itt minden országból a válogatott van jelen, egy részük hatévesen, de mégis a hazájukat képviselik. Ezek a fiatalok otthon már átestek egy, erre a versenyre vonatkozó felkészítő képzésen. Egy biztos, hogy a korosztályukból, a saját országukban ők voltak a legügyesebbek. Amivel versenyeznek az a UIM (a monacói székhelyű Nemzetközi Motorcsónak Szövetség) által kategorizált hajó. A világon bármelyik országában ugyanazokkal a motortípusokkal és egyéb más technikai jellemzőkkel felszerelt egységekkel készülhettek. Egyenlők a feltételek, csak az ügyességük számít.

Ön hány évesen kezdte a versenyzést?

- Bizony már vén csóka voltam, hiszen tizenhét évesen vágtam bele. Azt azért megsúgom, nekünk volt otthon egy Vetyerok 8 Z típusú motorral meghajtott négyszemélyes fa testű hajónk, így én ott nőttem fel apám mellett a vízen. Pecázni, kirándulni jártunk. Ezért egészen fiatalon meg lettem "fertőzve" a motorcsónakázással. Ezt a képet kiegészíti, hogy ötéves koromtól kezdve hat éven át úsztam, majd utána ugyanennyi ideig kajakoztam. Tehát én már kora gyermekkoromtól a vízben vagy fölötte, minél sebesebben közlekedtem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!