Sport

2017.05.01. 19:55

Mámoros dunaújvárosi hokiünnep

Dunaújváros - Nem túlzás azt állítanunk, hogy a Magyarország - Székelyföld találkozó, azaz a székely-magyar hokigála keretében a Dunaújvárosi Jégcsarnokban közösen zárta a szezont - az egyébiránt számos erős szállal összekapaszkodó - a székely és magyar hokitársadalom, amely ezúttal is jelesre vizsgázott sportemberi összefogásból és közös tenniakarásból.

Szabó Szabolcs

A találkozó teljes bevétele ugyanis ezúttal is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogatta. A székely-magyar jégkorongderbi három kiváló találkozó után Gyergyószentmiklósról tette át székhelyét Újvárosba. A lehetőséggel pedig sok magyarországi és a határokon túlról szurkoló élt, hogy klasszisok sorát köszönthesse a helyi jégcsarnokban. A közel négyezres szurkolóseregnek nem is kellett csalódnia.


Magyarország - Székelyföld 8-5 (2-2, 3-1, 3-2)

A magyar csapat: Ladányi Balázs, Szélig Viktor, Palkovics Krisztián, Peterdi Imre, Tokaji Viktor, Horváth András, Pozsgai Tamás, Lencsés Tamás, Hegyi Ádám, Kiss Dániel, Azari Zsolt, Tardi Attila, Kővágó Kristóf, Erdősi Péter, Szilassy Zoltán, Kóger Dániel, Benk András, Kiss Ákos, Magosi Bálint, Vas János, Mestyán István, Somogyi Balázs, Borbás Gergely, kapusok: Kozma Zoltán, Rajna Miklós, Szuper Levente.

Székely csapat: Bartalis István, Becze Tihamér, Bartalis Balázs, Reisz Áron, Sárpátki Tamás, Antal Zsombor, Góga Attila, Moldován Ervin, Nagy Csaba, Daradics Csaba, Kozma Zsolt, Csata Csaba, Csiki Csaba, Petres Tivadar, Borsos Attila, Baróti Zsolt, kapusok: Molnár Szabolcs, Ruczuj Gellért, Szakács Szabolcs.

A magyar és székely válogatott is kiszolgálta a népes közönséget a hétfő esti hokigálán a dunaújvárosi jégcsarnokban

Érdemes volt már a jóval a kezdés előtt kilátogatni az újvárosi jégcsarnokhoz, hiszen a szervezők igazi hokimajálissal várták az ország minden pontjáról és a határokon túlról is szép számmal érkező szurkolókat, ezzel is jelezve: nemcsak a jégpályán, azon túl is összetartozunk.

Mindezt tovább erősítendő a Dunaújvárosi Vegyeskar is jégre lépett, emlékezetes feldolgozásban - a közönség hangerőben is érezhető támogatásával - adták elő a dunaszerdahelyi focihimnusszá, majd a magyar ajkú drukkerek körében is kötelezővé lett nótát, az Ismerős Arcok Nélküled című dalát. A házigazda Dunaújváros részéről Cserna Gábor köszöntötte a csapatokat és a közel négyezer fősre hízott nézősereget, majd Böjte Csaba köszönte meg a felajánlásokat és buzdította beszédében a játékosokat.

Böjte atya is köszöntötte a szurkolósereget

A székely és a magyar Himnuszt pedig a már említett helyi vegyeskar és a Dunaújvárosi Fúvószenekar közös tolmácsolásában hallhatta a közönség. A Dunaújvárosi Hírlap még a mérkőzés kezdete előtt 200 darab Kiskobold gyermekújsággal lepte meg Böjte atyát és ezáltal az erdélyi rászoruló gyerkőcöket, és 100 ezer forint értékben lapunk a kezdő korong bedobásának jogát is megszerezte, így hokigálát indító sípszó előtt Csontos Ádám, a PLT üzletfejlesztési vezetője és Várkonyi Zsolt a DH lapigazgató-főszerkesztője adta át a felajánlást.

Együtt, egymásért - Három és félezer ember közösen buzdította a magyar és a székely csapatot a hétfői hokimajálison

Az ünnepi hangulatnak megfelelően lendületesen kezdtek a csapatok. A piros-fehér-zöld mezesek részéről az újvárosi jégkorong egyik ikonja, Erdősi Péter jelezte, még mindig gólérzékeny formát mutat címeres mezben. A székelyek részéről szép góllal válaszolt Petres, majd szintén egy újvárosi klasszis, Peterdi köszönte, ám itt sem marad el a viszontválasz, Reisz egalizált. A kötelező mókusvíz-bevitel után Góga lepte meg Rajnát egy pazar emeléssel (2-3). Ekkor beindult a pályaválasztó csapat. Kiss Dani, Peterdi és Palkovics találta meg a góllövő ütőjét (5-3).

A Dunaújvárosi Hírlap szerezte meg a korong bedobásának jogát a hétfő esti jótékonysági hokigálán. Képünkön Bartalis Balázs, Gábor Szilárd, Várkonyi Zsolt főszerkesztő és Kővágó Kristóf a jégkorongderbi kezdő momentumánál Fotó: Zsedrovits Enikő

A záró játékrészben is bőven akad dolguk a hálóőröknek, ám így is szépen potyogtak a látványosabbnál látványosabb gólok. A magyar válogatott részéről Kővágó, az ünnepelt Ladányi és Kiss Ákos iratkozott fel az eredménytáblára, a hősiesen küzdő székelyek csapatából pedig Bartalis István és Sárpátki hozta közelebb válogatottját.

A kiváló sportemberek sokaságát felvonultató magyar és székely csapatot felállva tapsolta a dunaújvárosi jégcsarnok mámoros közönsége. Várjuk az 5. epizódot.

Ladányi könnyes búcsúja

A Magyarország-Székelyföld jótékonysági hokigála első harmadában 11 perc 11 másodpercet mutatott az eredményjelző, amikor a Gebei Péter vezette játékvezetői team megállította a meccset és megszólalt a duda. Közben a dunaújvárosi B-közép szokott helyén egy 11-es számú mezt felmutató látványos élőképet feszítettek ki a szurkolók. A modernkori magyar jégkorongtörténet egyik legjobb és legtechnikásabb játékosát a dunaújvárosi nevelésű Ladányi Balázst köszöntötték a szurkolók, a játékostársak és magyar jégkorongsport számos vezetője a hétfő esti hokigálán, amelynek Ő is az egyik kiemelt főszereplője lett.

A legendás 11-es, a hokipályákon csak Godóként ismert klasszis a közelmúltban úgy döntött, befejezi hosszú és sikerekben gazdag pályafutását. Csak részben, hiszen Godó nem szakadt el a sportágtól, jelenleg is edzői feladataira koncentrál.

Régi játszótársak búcsúztatták az aktív pályafutástól visszavonuló Ladányi Balázst, Godót

Ladányi Balázst egykori játszótársa és barátja Horváth Balázs, Balu köszöntötte és halmozta el számos a tanáccsal és jókívánsággal a jövőt illetően.

Godó a könnyeivel küszködve fogadta több ezer szurkoló és játékostársai gratulációját, majd pedig visszatért a jégre. A gálameccs záróharmadában pedig egy szép kötényes góllal tette még emlékezetesebbé saját maga és sokak számára a "legendás 11-es" búcsúmeccsét.

Ladányi Balázs:

Pályafutását a Dunaferr csapatában kezdte, Kercsó Árpád irányításával. Az ifi válogatottban 1992-ben mutatkozott A C csoportban, ahol csapat első lett. 1993-ban a bukaresti B csoportos Európa-bajnokságon a válogatott éppen lemaradt a feljutásról. A következő szezonban a hazai környezetben megrendezett B csoportos Eb-n a csapat ismét 2. lett. A kanadai táblázaton az első helyen végzett. Junior VB-ken 1992-től 1995-ig képviselte Magyarországot. A junior válogatott 1994-ben feljutott a B csoportba.

A felnőtt válogatottban 1995 januárjában mutatkozhatott be és még ugyanebben az évben a c-csoportos vb-re is nevezték, ahogy azóta minden világbajnokságra, ahol a magyar férfi jégkorong-válogatott elindulhatott. 2005-ben az anyagi nehézségekkel küzdő Dunaújvárosból az Újpest csapatába igazolt. Innen két év után a francia Briançon HC-be távozott, ahol 2008-ban és 2009-ben ezüstérmet szerzett a francia bajnokságban.

Az A csoportos világbajnokság után az Alba Volán SC játékosa lett, így a 2009-2010-es szezont az osztrák bajnokságban tölti. A 2010-2011-es szezonban a Volán legeredményesebb játékosa volt az EBEL-ben. A 2011-es előszezonban térdét műteni kellett.[1]
2013. januárban az Alba Volán szerződést bontott vele, pályafutását az olasz HC Interspar Bolzano-Bozen Foxes együttesében folytatja. A 2013-2014-es szezonban hazatért, egy szezont húzott le az Acélbikáknál, majd a 2014-2015-ös idényben már a Debrecen csapatát erősítette.

Tavaly októberben érkezett a hír, hogy Szuper Levente, Horváth András és Peterdi Imre után újabb szapporói hőssel erősített a Vasas jégkorongcsapata. A 227-szeres válogatott támadó, Ladányi Balázs is a Vasas jégkorong szakosztályának szakmai stábjához

Kimagasló eredményei:

Magyar bajnok: 1996, 1998, 2000, 2002, 2010

Az év jégkorongozója: 2002, 2004
Legeredményesebb játékos (OB I.): 1996, 2006
A rájátszás legjobb játékosa (OB I.): 2002

Legeredményesebb játékos (VB): 1994 (ifi B EB), 2008 (div I.)

SEGÍTŐ KEZEK

A Dévai Szent Ferenc Alapítványt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes hozta létre. A gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben embertelen körülmények között, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása. Böjte Csaba és munkatársai áldozatos munkájának köszönhetően mára már több mint 2500 gyermek nevelkedik az intézmény valamely otthonában, megmenekülve a mérhetetlen nyomor jelentette kilátástalan sorstól. Böjte Csaba atya nevét és tevékenységét ismerik egész Erdélyben, Romániában, Magyarországon, Nyugat-Európában, de hallottak róla még a tengerentúlon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!