Sport

2013.06.20. 18:23

Dunaújvárosi fiatalok is indulnak a Magyar Úszás Napjára

Szombaton rendezik meg országszerte a Magyar Úszás Napját, a csúcseseménynek Balatonfüred ad otthont, ahol 2,5 kilométert kell teljesíteniük a résztvevőknek, köztük a dunaújvárosi gyerekeknek is.

Gallai Péter

A füredi tömegsport eseményen számos közéleti szereplő és nagyszerű sportoló is jelezte részvételét, így külön vízilabdás különítmény is érkezik Kásás Tamás vezetésével. Rajtuk kívül a legenda, a négyszeres olimpiai bajnok, Darnyi Tamás is vállalta, hogy a több ezer nevezővel együtt letudja a távot. Rajt a Tagore sétánynál, 10 és 15 óra között folyamatosan.

Az esemény egyébként párhuzamosan zajlik majd a 10 kilométeres Európa Kupa-viadallal, amelynek egyik fő esélyese Risztov Éva, a londoni olimpia aranyérmese.

Dunaújvárosban évtizedek óta népszerű sportág az úszás. A hagyományos maratoni versenyen (archív képünkön) minden évben több százan indulnak a Fabó Éva Sportuszodában (Fotó: Vohlmann György)

A Magyar Úszó Szövetség által rendezett fesztivált megtiszteli jelenlétével a komplett a magyar válogatott is, így a Dunaferr SE két olimpikonjával, a jövő heti országos úszóbajnokságra készülő Balog Gáborral és Takács Krisztiánnal is összefuthat bárki. Utóbbiak az ob miatt nem ugranak be a Balatonba, a partról szurkolnak az indulóknak. Ám ennyiben nem merül ki a dunaújvárosiak jelenléte, mint Bene Vera, a Dunaferr-DVSI szakosztályvezetője elmondta: egy ötvenfős autóbusszal a klub gyerek és serdülő korú fiataljai is Füredre utaznak, hogy rajthoz állhassanak a sportág ünnepén.

– Szó szerint örömúszás lesz ez számukra, most nem versenyre utaztatjuk őket, hanem egy olyan fesztiválra, ami hatalmas élmény, különleges nap lesz számukra. Hiszen találkozhatnak a példaképekkel, de együtt tempózhatnak akár Darnyi Tamással is, és tényleg nem a stopper ellen kell harcolniuk. Persze, ismerve őket, egymás között biztos megy majd a rivalizálás, hogy ki teljesíti leghamarabb a távot. Szerencsére a legutolsó előrejelzések szerint az idő jó lesz, és a kánikulában a tó vize sem lesz hideg nekik. Viszont ami szokatlan lehet számukra az az, hogy nyílt vízben ennyit nem úsztak soha, ezen felül jöhetnek hullámok és az is furcsa, hogy nem kötelek között, kijelölt pályán kell menniük. De nem hiszem, hogy ezzel bárkinek is gondja lesz majd, csakúgy mint a távval, hiszen egy edzésen sokkal többet mennek mint két és fél kilométer.

A szakosztály itthon maradt tagjai pedig a Fabó Éva Sportuszodában kapcsolódnak be az országos rendezvénybe, akik a vízilabdázókkal összefogva, játékos vetélkedőkön vesznek részt.

Lesz, akinek különleges kihívást jelent ez a nap: az évekkel korábban egy balatoni nyaralás során maradandó gerinckárosodást szenvedő fiatalember, a bajai Janicsák Gábor arra vállalkozik, hogy legyőzi a Balatonnal szembeni, öröknek gondolt ellenszenvét, illetve megküzd fogyatékosságával – az egykori baleset okán deréktól lefelé megbénult –, és végigússza a távot. Azonban nem csak az úszásról szól minden Balatonfüreden, a Tagore sétányon ingyenes koncerttel vár Demjén Ferenc. A fellépés 13 órakor kezdődik, azonban ezt megelőzően 11.30-kor élőben is felcsendül Demjén Ferenc és Závodi Gábor szerzőpáros műve, az Ússz, amíg élsz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!