Sport

2014.10.23. 15:25

Egy napon át úsznak

Dunaújváros – Tizenöt csapat részvételével holnap kezdődik az idei úszógála a Fabó Éva Sportuszodában, amely tavaly felállította a csoportos maratonúszás magyar rekordját. 2013-ban 1375 kilométer jött össze a 24 óra során.

Gallai Péter

Az eseményt szervező Ússz, Hogy Utolérjenek! Közhasznú Alapítvány azért hívta életre a mára országosan egyedülálló rendezvényt, hogy az egészséges életmódra buzdítson, népszerűsítse az úszó-, búvárúszó és a vízilabda sportot. Emellett karitatív céllal a Móra Ferenc Speciális Iskola és a Jószolgálati Otthon Közalapítvány minden egyes leúszott hossz után 1-1 forint támogatásban részesül.

Idén ez az összeg jelentősen emelkedik, ugyanis a Grabarics Kft. is a nemes ügy mellé állt, s hosszonként további öt forinttal kiegészíti ezt. Mint a cég pr és marketing vezetője, Kótai Henriett lapunknak elmondta: ezen túl felhívással éltek partnereik, dunaújvárosi cégek felé, hogy ők is lépjenek be a szponzorok sorába.

- A rendezvény támogatása azért is fontos számunkra, hogy példát mutassunk a fogyatékos emberek befogadásával, beilleszkedésével, támogatásuk és munkájuk elismerésével. A Jószolgálati Otthon munkatársai és az általuk gondozott értelmi, érzékszervi és mozgásukban sérült emberek évek óta Gumikacsák néven indítanak csapatot a gálán. Második éve a Széchényi gimnáziummal kiegészülve, amely fontos üzenetet hordoz: a fogyatékosság nem jelent alkalmatlanságot, lehetnek ugyanolyan hatékonyak, mint a csapat többi tagja.

A gálán számos cég felajánlásának köszönhetően értékes nyereményeket sorsolnak ki, többek közt a Dunaújvárosi Hírlap jóvoltából a Pannon Lapok Társasága gondozásában megjelent legújabb szakácskönyveket. Idén az állóképesség és logika mottó mentén Katona Ferencnek, a Király Sakk SE vezetőjének segítségével folyamatos sakkverseny is lesz. Szombaton éjfélkor pedig a fehérvári Szabó Krisztián nemzetközi nagymester a tervek szerint húszasztalos szimultánt ad.

A gálát szombaton délben Sztankovics László, az önkormányzat oktatási, kulturális és sport bizottságának elnöke, valamint a Gurisatti család, Gyula, Lilla és Gréta nyitja meg. A vasárnap 12 óráig tartó rendezvény ideje alatt a színpadon zenés-táncos műsorokkal szórakoztatják a pihenő versenyzőket és az utcáról betérő érdeklődőket egyaránt. A gála és a műsorok megtekintése ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!