Sport

2017.05.17. 17:20

Egyenes kiesésés fontos döntések

Kedden este a német-francia közös rendezésű Top Divíziós jégkorong-világbajnokságon befejeződtek a csoportmérkőzések, kialakult a legjobb nyolc mezőnye. A küzdelmek ma folytatódnak - már kieséses rendszerben.

Agárdi Csaba

Az már korábban kiderült, hogy Szlovénia és Olaszország búcsúzott a világbajnokság legfelső csoportjából, és került a divízió I/A-ba. A csoport mezőnye teljessé vált: a magyar válogatottnak a fent említett két csapaton kívül Lengyelország, Kazahsztán és Nagy-Britannia lesz az ellenfele egy év múlva. A Magyar Jégkorong Szövetség pályázott a rendezés jogára, és nagy esély van arra, hogy házigazda lesz. A mieinken kívül Ausztria és Lengyelország jelentkezett még, de az osztrákok feljutottak a Top Divízióba, a lengyelek pedig egymás után kétszer (2015 Krakkó, 2016 Katowice) voltak rendezők a közelmúltban. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség a ma kezdődő háromnapos kongresszusán dönt arról, kinek ítéli a házigazda szerepét. Még egy fontos döntés születhet itt: a hokihatalmak szeretnék a Top Divízió tizenhat csapatos létszámát kettővel, de akár néggyel is csökkenteni. A jelek szerint René Fasel, a nemzetközi szövetség elnöke támogatja az elképzelést, és akkor teljesen átalakulna a vb rendszere, de 2018-ban még biztos, hogy marad minden a régiben.

De térjünk vissza a világbajnokságra! A csoportmeccsek nem is fejeződhettek volna be izgalmasabban, mint ahogy véget értek. A legutolsó meccsen, a német - letten dőlt el, hogy a már meglévő hét országhoz ki csatlakozik a legjobb nyolc közé. A német - lett derbin a hazaiak 2-0-ra vezettek úgy, hogy huszonhét másodperc alatt lőttek két gólt, majd a lettek 3-2-re fordítottak, a németek három másodperccel a meccs vége előtt egyenlítettek. A hosszabbítás nem hozott döntést, majd büntetőkkel a hazaiak nyertek 4-3-ra.

A csoportmérkőzések után kijelenthető, Kanada és Oroszország (igaz Kanada Svájctól, Oroszország pedig az USA-tól kikapott) kiemelkedik a mezőnyből. Nagy csalódás volt a finnek és a szlovákok teljesítménye. Az előbbiek épp hogy továbbjutottak a csoportból, amíg utóbbiak majdnem kiestek. A többiek körülbelül azt nyújtották, amit várni lehetett tőlük, kivéve Svájcot, amely csoportmásodikként jutott tovább. (A svájciak tavaly hatodikak lettek az águkon.)

Az A csoport végeredménye: 1. USA 18 pont, 2. Oroszország 17, 3. Svédország 16, 4. Németország 11, 5. Lettország 10, 6. Dánia 7, 7. Szlovákia 4, 8. Olaszország 1.

A B csoport végeredménye: 1. Kanada 19 pont, 2. Svájc 15 pont, 3. Csehország 13 pont, 4. Finnország 11, 5. Franciaország 10, 6. Norvégia 8, 7. Fehéroroszország 7, 8. Szlovénia 1.

A legjobb nyolc között a párosítások: USA - Finnország, Oroszország - Csehország, Kanada - Németország, Svájc - Svédország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!