Sport

2014.04.17. 19:00

Kiss László szerint az úszósportnak még nem volt ekkora támogatása

Az Arany Üst nemzetközi úszóverseny elképzelhetetlen Kiss László szövetségi kapitány nélkül. A neves szakember ekkor adott interjút lapunknak.

Gallai Péter

– Ez már a harmincötödik Arany Üst, de itt volt az elsőn is...

– Nekem ez az amúgy is emlékezetes verseny most méginkább az, hiszen nagyon nagy dolog, hogy ennyi időt megélt. Egy időben aggódtam, hogy ez a folyamatosság megmaradjon, veszélybe került a megrendezése, most öröm végignézni a zsúfolt uszodán, gyönyörű látvány, a rekord számú indulóról nem is beszélve. Szerdán Egerszegei Krisztinával adhattam át érmeket, aki itt, az Arany Üstön kezdett feltűnni. Ám Darnyitól Cseh Laciig, minden nagy úszónk indult ezen a viadalon, s én itt voltam az uszoda avatóján is, mondhatom: szívem csücske Dunaújváros, s nagyon bízom benne, hogy egyre erősebb bástya lesz a hazai úszósportnak.

– Említette Egerszegi Krisztinát, az ötszörös olimpiai bajnokot, milyen vele a kapcsolata?

– Nem mondom, hogy minden nap beszélünk, de hetente egyszer biztosan. Kicsit apa lánya kapcsolat ez, valahol annak tartom őt, aki egy nagyon szeretetreméltó egyéniség. Emlékszem, az akkori Arany Üstön itt volt a Nemzeti Sport tudósítója, nevet nem mondok, és kérdezte tőlem a banketten, kik lesznek a jó úszók. Mondtam, hogy az Egér. Az a giliszta, abból úgysem lesz úszó, felelte. Azért csak nekem lett igazam.

– A mostani ifjú versenyzőkből lesz, lehet új Darnyi Tamás, vagy Egerszegi Krisztina?

– Nagyon bízom benne, de ilyen értelemben még korai neveket említeni. A gyerekekre és az edzőkre sem kell ilyen értelemben terhet rakni. De közülük kerülhetnek ki azok az úszók, akik a 2017-es ifi vb-n Budapesten szerepelhetnek, majd a 2021-es felnőtt vb-n, meg az olimpián.

Kiss László szövetségi kapitánynak a szíve csücske Dunaújváros, na meg persze az Arany Üst (Fotó: Ady Gáza)

– Hosszú évek után a sportág kiemelt támogatásban részesül, kiemelten az utánpótlás. Ez mit jelent a jövőre nézve?

– Az a nyolc éves program, amit a kormány a tizenhat kiemelt sportágra előírt, az olyan lehetőség, amivel élni kell. Ebből anyagi vonatkozásban is az úszás a leginkább kedvezményezett. A szakmai program segítségével olyan pénzeket tud egy szakosztály megszerezni, amiről eddig álmodni sem mert. Másrészt végre egy olyan koncepció született, ami nem egy olimpia előtt egy-két évvel induló támogatás, ami olyan, mint a halottnak a csók, hanem nyolc éven keresztül folyamatosan megy. Magyarországon aki béka, delfin, gyerek, serdülő, ifi és felnőtt korosztályban elindul, az összesen 4500 versenyző. Amennyiben ebben az időszakban ezt hatvan-nyolcvanezerre fel tudjuk vinni, akkor már jók vagyunk, de még mindig nem értük el Hollandiát, ahol százezer versenyző van. Az, hogy magyar úszósport idáig eljutott, az a magyar edzők munkáját dicséri. Ezek a programok arra szolgálnak, hogy nagyobb legyen a merítési lehetőség és magát a sportágat is megszerettessük.

– Az idei fő esemény a nyári felnőtt Európa-bajnokság, de addig is van program bőven.

– Valóban nem unatkozunk, júliusban lesz az ifi Eb, ami nagy bánatom, hogy a felnőtt Eb és a kínai ifjúsági olimpia egy időben lesz. Utóbbi helyre a legjobb tizenat ország négy-négy versenyzőt nevezhet. Természetesen a fiataloktól ezt a viadalt nem szabad elvenni, így a kijutókra a berlini kontinensviadalon nem számítok.

– Napvilágot látott, hogy rosszallását fejezte ki amiatt, hogy engedett az edzőknek és olyan úszók is külföldi edzőtáborban voltak, aki nem biztos, hogy megérdemelte.

– A floridai táborból hazatérve Dara Eszter bejelentette klubjának, hgy abbahagyta, Mutina Ágnes pedig három hete eltűnt Miskolcra és azóta nem tudjuk elérni. Nagyon szomorú, hogy ilyen van, de én azokat az úszókat akarom támogatni, akik igazán megérdemlik.

– Tudom, ez a kérdés, amit nem szeret, mégis, hány éremre számíthatunk az Európa-bajnokságon?

– Ezt inkább a delphoi jósdának kellene feltenni... A viccet félretéve, nagyon bízom Hosszú Katinkában, Gyurta Daniban, Kiss Gergő is jól megy, de sok beteg és műtét után lábadozó van, de még sok idő van a versenyig. Ezért a Budapest Bajnokságon nem is a felnőttekre koncentrálok, hanem a fiatalokra.

– Kapitány úr ugyanolyan elánnal és elhivatottsággal dolgozik, mint harminc éve, remekül tartja magát, mintha nem öregedne. Mi a titka?

– A fiatalok között való lét biztosan kevésbé öregít, de az életmód sem utolsó dolog. Hetente kétszer nagyon komolyan lábteniszezek, reggel fél hattól már játszunk a hasonló vén kecskékkel. Eljárok úszni, emellett szaunázok is. Igyekszem este kilenckor már lefeküdni, mert reggel négykor minden nap kelek, ez a bioritmusom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!