Sport

2013.09.11. 15:46

Elhunyt Gurics György (1929–2013)

Elhunyt Gurics György, a dunapentelei születésű olimpiai bronzérmes, világbajnok birkózó, mesteredző, aki több mint egy évtizeden át irányította a magyar a válogatottat.

Matók János

Ötkarikás bronzérmét 1952-ben, Helsinkiben szerezte a kötöttfogásúak középsúlyú súlycsoportjában, majd 1961-ben félnehézsúlyban vb-címet is nyert, s ebben az évben ő lett az Év sportolója Magyarországon. Kötöttfogásban kilencszeres, szabadfogásban hétszeres magyar bajnok. Már visszavonulása előtt klubedzősködött, illetve a magyar birkózó-válogatott kereted-zője volt.

Később a nemzeti csapat vezetőedzője, szövetségi kapitánya lett, ezt a posztot 1964-től 1978-ig töltötte be. Tanítványai ezalatt öt olimpiai, 10 világ-, valamint 11 Európa-bajnoki címet szereztek, ezzel a birkózó válogatott legeredményesebb kapitánya lett.

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) érdemrendjének arany fokozatával tüntették ki. A 84 esztendős korában elhunyt Gurics György temetéséről később intézkednek. Halálával nagy veszteség érte a birkózó sportágat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!