Sport

2015.06.22. 16:05

Előtérbe került több fiatal - Megkezdte a felkészülést Dunaújváros PASE labdarúgócsapata

Dunaújváros - Megkezdte a felkészülést a 2015/2016. évi másodosztályú bajnokságra a Dunaújváros PASE labdarúgócsapata.

Gróf András

Az első edzés előtt a dunaújvárosi klub szakmai igazgatójával, Dobos Barnával beszélgettünk az előző évről, majd az együttes előtt álló új feladatokról.

- Már az NB I-be jutás is nagy bravúr volt a csapattól. Az induláskor tudtuk, nehéz szezonunk lesz. Ennek ellenére végig versenyben maradtunk, és közel voltunk ahhoz, hogy még egy csapatot megelőzzünk. A kiesést nem nevezném hatalmas csalódásnak az egyesület életében. A Haladás elleni idegenbeli győzelmet követően nem tudtuk azokat a pontokat megszerezni, ami elegendő lehetett volna a bentmaradás kiharcolásához. Pedig erre meg voltak a lehetőségeink itthon a Puskás Akadémia, a Debrecen vagy éppen a Diósgyőr ellen, de idegenben is begyűjthettünk volna fontos pontokat. Az NB III-ból indulva gyorsan kellett építkeznünk, és úgy látszik, nem volt olyan erős a keretünk, hogy bent tudjon maradni az első osztályban. Amennyiben a jövőben lehetőségünk lesz rá, hogy a legmagasabb osztályban indulhassunk, akkor erősebbnek kell lennünk.

- Milyen célokkal vágnak neki ezt követően a következő bajnokságnak?

- A klub hosszú távú célja a stabil másodosztályú szereplés, de természetesen, mint minden sportember, mi is mindig a legjobb eredményt szeretnénk kihozni magunkból. Az NB III-as csapatunk vázát több rutinos játékos alkotta, de elérkezett a generációváltás pillanata. A tavalyi keret nagy részére építhetünk, de különböző okok miatt lesznek változások. Az már biztos, hogy az utolsó tavaszi mérkőzésünkön Pakson súlyos térdsérülést szenvedett Böőr Zoltán befejezi profi pályafutását.

- Az NB II-ben kérdéses a külföldiek szereplése...

- A szövetségtől kapott anyagi támogatás egyik feltétele, hogy külföldi játékosok nem szerepelhetnek a csapatban. Ezért közös megegyezéssel felbontottuk Dino Gavrics, Safet Jahic, Nikola Grubjesic, valamint Thiago szerződését. A tavasszal végig sérült Rafe Wolfe az NB I-ben szeretné folytatni, ahonnan a Haladás együttese már érdeklődött is utána. Természetesen ő is távozhat. Godslove esete más, mivel ő már régóta Magyarországon él. Neki állampolgári vizsgát kell tennie, aminek ügyintézése már folyamatban van.

- Lesznek távozó magyar játékosok is...

- A kölcsönjátékosok visszatérnek a klubjaikhoz. Papp Máté és Szekeres Adrián a Videotonhoz, Nikházi Márk pedig a Diósgyőrhöz. Hidvégi Sándor és Lázár Zsolt szerződése lejárt, ők szabadon átigazolhatnak.

- Mi a helyzet a talán két legkapósabb dunaújvárosi játékossal, Nagy Gergellyel és Eppel Mártonnal?

- Nagy Gergely rendkívül tehetséges kapus, akit a további fejlődése érdekében elengedünk. A játékost a Vasas kivásárolta az élő szerződéséből. Pótlására a rutinos Szűcs Lajos érkezik a Lombard Pápa együttesétől. Eppel Márton után is volt érdeklődés, de neki fontos szerepet szánunk a jövő évi csapatban.

- Eddig főleg a távozókról beszéltünk, de kik érkeznek?

- A központi támogatási rendszer tervezetében szerepel, hogy a csapatban szerepelnie kell egy-egy fiatal játékosnak az 1995-ös, az 1996-os és az 1997-es korosztályból, ami nagyban befolyásolhatja a keret összetételét. Ennek érdekében a felkészülés elején megszűrjük a saját utánpótlásunk legtehetségesebb tagjait, illetve ugyanez a helyzet a kölcsönadott játékosainkkal is. Visszatért Hajdók Gábor és Tóth Tibor Bölcskéről, Galambos Ádám Szolnokról, Burucz Barna Csákvárról és Hosszú Péter Bajáról. Rajtuk kívül több próbajátékost is tesztelünk majd a felkészülés elején.

- A szakmai stáb is változik az új évben?

- Az első csapatnál Milinte Árpád lesz a kapusedző. Sági Csaba a jövőben az utánpótlásban tevékenykedik. A fenti két edző közreműködésével, kiegészülve Szűcs Lajossal és Molnár István elnökségi taggal egy kapusiskolát szeretnénk működtetni.

- A következő évhez rendelkezésükre áll az anyagi fedezett?

- Csökkenteni kell a költségvetésünket, ami eddig sem volt kiemelkedő. Azt a szintet szeretnénk elérni, ami legutóbb az NB II-ből történő feljutásunk évében rendelkezésünkre állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!