Sport

2017.02.27. 18:30

A legendás Gurics György életének szellemében gáláztak vasárnap a birkózók

Közel százan álltak szőnyegre a hét végi megmérettetésen, ahol világ- és olimpiai bajnokok is figyelemmel kísérték az ifjú palánták összecsapásait. A Dunaferr SE mérlege 17 arany, 13 ezüst és 12 bronz medál.

Horváth László

Az Arany iskola tornacsarnokában vasárnap hét szakosztály - Tatabánya, Szárliget, Bp. Kertváros, Berhida, Kalocsa, Enying és a házigazda Dunaferr két csapata - képviselői birkóztak egymással. A Dunaferr Sportegyesület, a Dunaújvárosi Birkózósport Alapítvány és a Gurics György Birkózó DSE által hatodik alkalommal közösen megrendezett Gurics György birkózógálán ezúttal is a sportág megszerettetésén volt a hangsúly. A rendezvényt Pintér Attila szakosztályelnök nyitotta meg, emlékezve Gurics György sportpályafutására. Ezt követően Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai alelnöke, majd Gurics Attila, az egykori kiváló sportember fia köszöntötte a résztvevőket. Az eseményen edzőként jelen volt Módos Péter olimpiai bronzérmes birkózó, valamint a Dunaferr SE korábbi kiváló versenyzője, Vadász Csaba tizenháromszoros magyar bajnok, Eb ezüst- és vb bronzérmes is.

A házigazda Dunaferr SE alakulata remekül teljesített, hiszen tizenhét arany-, tizenhárom ezüst- és tizenkét bronzéremmel megnyerték a csapatversenyt

Ifj. Tombor István vezetőedző lapunknak elmondta, a versenyszerű élményszerzést kívánták előtérbe helyezni a gálán. Külön ügyeltek arra, hogy a megélt pillanatok mellett minden gyerek vihessen haza valamilyen ajándékot, érmet. A küzdelmeket több korosztályban írták ki, négyes körmérkőzésekkel, a Dunaferr SE birkózói negyven sportolóval képviseltették magukat. Vannak köztük egészen kezdő és több éve gyakorló sportolók is - zárta a rövid ismertetőt a vezetőedző.

Gurics Attila az édesapja sportemberi szellemiségét ajándékozza útravalónak a fiataloknak

A verseny közben Gurics Attilát, a gála névadójának fiát kérdeztük a példamutatás mai jelentőségéről és a birkózásról.

- Nagyon bízom benne, hogy van jelenük és jövőjük a példaképeknek. Sajnos a mostani világunk erősen felhígult. A televízió, az internet és még számos modern tényező befolyásolhatja a valódi értékek közvetítését. Reméljük, hogy a sport és azon belül a versenysport különösen segíti az egészséges példák, példaképek építését. A birkózás sosem volt könnyű helyzetben, hiszen az emberek jobban szeretik a gyors látványsportokat, ahol góloknak, csapatsikereknek szurkolhatnak. Úgy érzem, az egyéni sportágak most egy kicsit nehezebb helyzetben vannak. A gondok ellenére a vezetők a megítélésem szerint mindent megtesznek, hogy újra a figyelem központjába kerüljenek a nehézatlétikai szakágak.

 

Milyen útravalót kaphatnak a jelképes tarisznyába a versenyzők - kérdeztük.

- Nagyon csodálatos az a sportág, amit ők most kezdenek elsajátítani. Fontos, rendelkezzenek kitartással, energiával. Ez egy hosszú út, amely során a siker csak áldozatos munka után jön. Az sem biztos, hogy ez sporteredmény formájában valósul meg, hanem már az is remek eredmény, ha egészséges emberek lesznek - hívta fel a figyelmet a sport jelentőségére Gurics Attila.

A vasárnapi birkózógálán remek hangulatban csaknem száz fiatal vetélkedett egymással, ennek során a Dunaferr SE sportolói összességében tizenhét első, tizenhárom második, valamint tizenkettő harmadik helyezést gyűjtöttek. Egy biztos, a Dunaferr birkózó-szakosztályának nagy múltra visszatekintő hagyományai mindenképpen garanciát nyújtanak a magyar ifjúság egészséges szemléletű neveléséhez.

Nemes és sportszerű küzdelmekben döntöttek az érmek sorsáról a fiatal versenyzők
Fotó: Horváth László

Aranyérmesek.

2006-2007-es korcsoport: Kuti Zsolt 31 kg (Dunaferr SE-Gurics GYBDSE), Török Mór 34 kg (Dunaferr SE), Oláh Denisz 28 kg (Dunaferr SE), Tóta Csongor 46 kg (Dunaferr SE), Takács Mihály 38 kg (Dunaferr SE-Enying VSE), Kiss Bálint 25 kg (Dunaferr SE).

2008-2009-es korcsoport: Nagy Máté 25 kg (Dunaferr SE), Csőregi Balázs 33 kg (Dunaferr SE), Tóth Nimród 50 kg (Dunaferr SE), Gajzer Bálint 35 kg (Dunaferr SE).

2010-2011-es korcsoport: Pogonyi Dávid 26 kg (Dunaferr SE-Enying VSE).

Külön kupát kaptak: Török Mór, a Dunaferr SE legjobb versenyzője. Pogonyi Dávid, az Enying VSE legjobb versenyzője. Kuti Zsolt, a Gurics György Birkózó DSE legjobb versenyzője.

Különdíj a jó teljesítményért: Schrick Aliána és Csőregi Balázs.

A csapatverseny végeredménye: 1. Dunaferr SE, 2. Berhida Birkózó SE, 3. Kertvárosi SE.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!