Sport

2013.05.16. 16:15

Európa-bajnoki és világbajnoki motorcsónak-futamok az öbölben

Dunaújváros - A Magyar Motorcsónak Szövetség és a Dunaújvárosi Vízi Sport Club közösen rendez a hétvégén, szombaton és vasárnap a dunaújvárosi Kikötő-öbölben nemzetközi versenyt.

Jankó Árpád

Dobogóra esélyesek (balról): Vő Viktor, Tábori Áron, Törjék Szilveszter  kis képünkön Lengyel László, aki  nem versenyez, de  rendez

Szombaton tíz órától 18 óráig, vasárnap  is tíz órától 19 óráig, azaz a díjkiosztó végéig  folyamatosan látványosságokban lesz része a nagyérdemű közönségnek.  A két nap műsorában Európa-bajnoki   futamok, világbajnoki futamok és Európa-bajnokság  szerepel.

A dunaújvárosi motorcsónak-versenyzés  rendezés   kezdete  közel húsz évre  tekint vissza. Nem véletlen tehát, hogy a világversenyek rendezésében  profi módon  végzik a munkájukat a hazai klub  tagjai, segítői.  Eddig szinte minden  öbölbeli viadal után felsőfokban nyilatkoztak a külföldi résztvevők is. Ezért szívesen jönnek  versenyezni Dunaújvárosba. Ezúttal, legalábbis eddig,   belga, orosz, ukrán, finn, svéd, német, lengyel, lett, litván, észt, osztrák, olasz motorcsónak-versenyző adta le a nevezését. De még a  verseny helyszínén is lehet nevezni a különböző kategóriákba.  A szereplők között több világbajnokot, Európa-bajnokot is találhatunk. Öröm számunkra, hogy Tábori Áron  és Törjék Szilveszter  személyében két dunaújvárosi világbajnokot  üdvözölhetünk.  A verseny ellenőre Oroszországból érkezett. Petr Pilajev dolga lesz  ügyelni a  szabálykönyv paragrafusainak betartására. Kemény szabályokhoz kell alkalmazkodniuk a résztvevőknek, s drog-, valamint alkoholvizsgálatra is lehet számítani, persze sorsolás után szúrópróbaszerűen.

És akkor lássuk a két nap részletes programját, a dunaújvárosi   csónakosok  fellépését!

Szombaton 10 órától a T 550-es kategóriához tartozók  szabadedzése zajlik. Utána  ugyanez   a műsora  a Forma 4S kategóriának és a Forma 1000-nek. A versenyzők megismerik a vízviszonyokat, beállítják a technikát. (Ebben a hazaiak, a magyarok előnyt élveznek, mivel már több edzést is tartottak az öböl vízén.) Ezt követik az időmérő edzések, a fenti sorendben. Délután egy-egy  futamot bonyolítanak le,  s  ez a szakasz tart 18 óráig.

Vasárnap szintén tíz órakor kezdődik a program.  Még szabadedzésre is van mód, de 11.30 órától 13 óráig  a kategóriák második futamát rendezik meg.  Délután kettőtől ötig  a harmadik, negyedik futam következik. A díjkisztó 19 órakor lesz. Remélhetően a látványos futamok láttán sokan szurkolnak majd a dunaaújvárosiaknak, akik a következők.  Forma 4S: Tábori Áron, magyar induló még Horváth Attila  (Starthu.Teo Sport Klub) és a bajai  Vő Viktor (Vő Racing Team). Forma 1000:  az R & A Racing Team versenyzője Bodrogvölgyi Richárd az induló, akit  a Dunaújvárosi VSC támogat. T 550: Galovics László  (hatvan éves elmúlt veterán csónakos) versenyez az Eb-n  együtt Törjék Szilveszterrel (mindkettő DVSC indulója)

Lengyel László,  aki szintén   neves dunaújvárosi  motorcsónak-versenyző ezúttal rendezőként, szervezőként tevékenykedik.

- Egy héttel ezelőtt Dél-Koreában, Chang Won városában  szálltam vízre, ahol a  T 850-es kategóriában első lettem. Ezúttal a partról segítek a viadal lebonyolításában.  Munka akad bőven, de készen állunk a kezdésre.  Nagyon remélem, hogy   lesznek dunaújvárosi dobogós helyezéseink.   Ezért dolgoztunk nagyon sokat.  Bízom abban is, hogy a nézők látványos versenyeket láthatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!