Sport

2017.08.10. 18:15

Péntektől már élesben versenyeznek a fiatal motorcsónak-pilóták

A jókedvű megnyitó ceremónia után csütörtöktől már vízre szállhattak a Formula Future ifjúsági motorcsónak világ- és Európa-bajnokság versenyzői a dunaújvárosi Szalki-szigeten.

Balogh Tamás

Bár a kilenc külföldi csapatnak is volt alkalma a saját vizein a felkészülésre, de nyilván nagy izgalommal várták a magyarországi körülmények kipróbálását. Igaz, hogy a hajók az UIM (a Nemzetközi Motorcsónak Szövetség) standardja szerint készültek, tehát azonosak a sajátjaikkal, de az itteniek mégis csak újaknak számítottak nekik.

Ezen az eseménysorozaton is az első számú követelmény a biztonság, amire a szokásos helyszíni gondoskodás mellett garanciát adnak a nemzetközi szabályok. Nagyon fontos az üzembiztosság, amire viszont a technikai stáb ügyel a tőlük már megszokott precizitással.

A megnyitón Cserni Béla (b) mellett Hingyi László képviselő, aki elégedett volt az előkészületekkel

Az évközi komoly szervező tevékenység és edzőtáborok megrendezése után a Dunaújvárosi Vízi Sport Club ismét hatalmas munkába fogott a héten. Mivel a Magyar Motorcsónak Szövetséggel együttműködve ők az esemény házigazdái, volt tennivalójuk bőven. Ha csak arra gondolunk, hogy mekkora feladat és felelősség a tíz ország nyolcvanegy versenyzőjének, és kísérőiknek az ellátása, szállásolása, akkor már ráérezhetünk a feladatözönre.

Ehhez jött a verseny helyszínének a kiépítése. A pályának a szabályok szerinti precíz kitűzése és a versenyzőket és a stábot kiszolgáló sátortábor kiépítése. Egy tény, hogy az ilyenkor bujkáló kisördögök sem tudták a munkát lassítani, hiszen minden felmerülő problémára azonnal jó megoldást találtak. A klub színeiben az elmúlt harminchárom év alatt, bár különböző nemzedékek által felhalmozott, de a szakág minden területére vonatkozó hatalmas rutin ezúttal is segített.

És még valami. Nagy dolog a "rutin és az évek", de nyilván egy technikai sportnak illik a mai világ összes vívmányát is a saját szolgálatába állítani. A legnagyobb közösségi oldalon követhető élő videó-közvetítésük ezt példázza. Ezzel együtt mi is szolgálunk egy jó tanáccsal az érdeklődőknek: kiváló ifjúsági motorcsónak programra lelhetnek Dunaújvárosban, a Szalki-sziget öböl felőli északi oldalán, pénteken, szombaton és vasárnap, reggeltől délutánig. A szabály hasonló, akár a többi sportágnál: nézni és szurkolni élőben, a helyszínen az igazi!

Dr. Sándor Péter (b), a rendező klub vezetője Fotó: Ady Géza

A városunk és a környék sportszerető közönsége természetesen a motorcsónakban is rutinosan feltalálja magát ezért könnyen a depó színes világát keresheti. Ezúttal egyszerűbb a helyzet, mint máskor, hiszen az esélyegyenlőség érdekében mindenki szó szerint ugyanazokat az eszközöket fogja használni. A magyar csapat indulói: Mihaldinecz Márkó, Pap Dominik, Riskó Lőrinc, Riskó Dominik, Takács Máté, Dezső Virág, Virág Máté, Fűke Andor, Tiringer Márk, Páncsics Máté és Sándor Vivien.

Szigorúan, de szeretve és tisztelve irányítja az esemény résztvevőit dr. Sándor Péter, a Dunaújvárosi Vízi Sport Club Motorcsónak Szakosztályának vezetője, aki az ezen a hét végén a sportág versenyein nagyon komoly felelősséget követelő a nap felelőse szerepet is betölti.

Túl vagyunk egy jókedvű megnyitón. Bízik a hasonló hangulatú folytatásban?

- Természetesen. Ők még romlatlan gyerekek, hattól tizennyolc éves korig, akik szeretik és élvezik ezt a sportot. Kiváló hangulatban telik velük az idő.

Szigorú lesz velük szemben a tréningeken, valamint a futamokon?

- Nem az én szigoromról van itt szó, hanem a szabályokról és azok betartatásáról. Itt most nemzetközi zsűri előtt kell teljesítsenek az indulók. Mivel a magyar bírói testület nincs felkészülve e speciális verseny finomságainak a követésére és értékelésére, ezért nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező német, olasz és lett bírók is érkeztek hozzánk erre az alkalomra és ők segítik a munkánkat.

Korukból adódóan ezek a gyerekek most ismerkednek a nemzetközi versenyek hangulatával?

- Természetesen, de azt azért ne feledjük, hogy az első versenyeket már a legkisebbek is megjárták. Ők már túl vannak a saját hazájukban rendezett felkészüléseken és válogatásokon. Most és itt viszont belekóstolhatnak a komolyabb csatákba a nemzetek közötti mezőnyben. A többiek mellett két kiemelkedő motorcsónakos nemzet is versenybe száll: a német és az orosz. Itt most a békés vizeken a legnagyobb eséllyel ők harcolhatnak egymással a fényesebb érmekért és a kupákért.

A többiek esélytelennek számítanak?

- Nagyon fontos, hogy valamennyien azonos technikai feltételekkel indulnak. Itt ennél a korosztálynál még nincs lehetőség a buherálásra, a technikai trükköknek a bevetésére. Az egyik nemzet versenyzője kiszáll és a helyét egy másiké foglalja el ugyanabban a hajóban. Itt megvalósul az UIM (a Nemzetközi Motorcsónak Szövetség) alapelve, hogy egyenlő esélyt kell adni az összes résztvevőnek. Őket még nem szabad a versenyzői furfangokra megtanítani, azt az idők során úgyis felszedik majd magukra.

Kőkemény profiként nem félti a kisgyerekeket?

- Ez egy teljesen biztonságos kategória, hiszen egy időben csak egy kisember van a vízen. Nem tud ütközni, csak a puha bójákkal és a vízbe sem tud beleesni, mert a hajót nem lehet fölborítani. Ezek olyan gumihajók, amik kimondottan nekik lettek kifejlesztve, tehát itt balesetre nem számítunk. Az edzéseken a mi pilótáink is nagy bátorságról tettek tanúbizonyságot. Ennek alapján választottuk ki azt a tizenegy kis versenyzőnket, akik hazánkat képviselik ezen a versenyen.

Nem vendégként érkezett, hanem sokkal inkább a sport barátjaként, és mint a választási körzetéhez tartozó Szalki-szigetért is dolgozó önkormányzati képviselőként Hingyi László Dunaújváros MJV gazdasági és területfejlesztési bizottságának elnöke. A helyszínt alapos és jó gazdaként gyalogosan járta be és elégedett volt az előkészületekkel.

- Nagyon örülök neki, hogy ezúttal a legfiatalabb motorcsónakosok részére egy újabb verseny következik a Szalki-szigeten. A verseny nevében szereplő a "Jövő bajnokai" elnevezésre büszke lehet a városunk, hiszen sok világbajnokot kinevelt már ez a vízi közösség. A rendezvény helyszíne méltó Dunaújváros és a környék jó híréhez. Ez a mi egyik fő fejlesztési területünk is. Szeretnénk még komolyabb beruházásokkal egyre színvonalasabbá tenni. Az ehhez szükséges forrásokat pályázatok útján akarjuk biztosítani. Szeretnénk még híresebbé tenni, amire kiváló lehetőség az ehhez hasonló, magas színvonalú események megrendezése. Célunk, hogy a versenyek, a szórakoztatás révén a turizmus egyik ékessége legyen ez a hely az országunkban. Örülünk, hogy nagyon nagy sikere volt a Rockmaratonnak is, de utána már a kisebb közösségeink vették birtokba a területet. Ilyen volt a horgász- és halászléfőző-verseny. A sportesemények is országos színvonalúak voltak és most a strandröplabda és a strandkézilabda fordulóira gondolok. Most következik a jubileumi horgász-világbajnokság emlékversenye és mellette ez a nagyszerű nemzetközi motorcsónakos esemény is. Ez a területünk adott egy országos, vagy akár egy világszínvonalú esemény lebonyolítására is. Élni fogunk a kínálkozó lehetőségekkel - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!